Χαιρετισμός του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου κατά την Τελετή κοπής της βασιλόπιττας των Εκκλησιαστικών Επιτροπών των Ενοριών και Κοινοτήτων της κατεχόμενης Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας

Χαιρετισμός του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου κατά την Τελετή κοπής της βασιλόπιττας των Εκκλησιαστικών Επιτροπών των Ενοριών και Κοινοτήτων της κατεχόμενης Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, Μέγα Συνοδικό, Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2023

 

Μακαριώτατε,

Η αποψινή φιλοξενία στο Μέγα Συνοδικό, ευλογία της Υμετετέρας Σεπτής Μακαριότητας, όλων εμάς των εκτοπισμένων Κληρικών, Δημάρχων, Κοινοταρχών και Εκκλησιαστικών Επιτρόπων της κατεχόμενης Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας, μάς γεμίζει με χαρά και συγκίνηση.

Όλοι οι παρόντες, αλλά και ευρύτερα όλοι οι εκτοπισμένοι μας του Διαμερίσματος Μεσαορίας, όπως χαρακτηρίστηκε με τις ευλογίες του μακαριστού προκατόχου σας, αοιδίμου Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Β΄, σάς συγχαίρουμε για την επάξια εκλογή και ανάρρησή σας στο θρόνο του Αποστόλου Βαρνάβα. Σας ευχόμαστε υιικά, να έχετε υγεία κατ’ άμφω, ώστε απρόσκοπτα και για έτη πολλά να συνεχίζετε το έργο της Παλαιφάτου Αποστολικής Εκκλησίας της Κύπρου, όπως το κράτησαν μέσα σε χαλεπούς αιώνες μεγάλες μορφές προκατόχων σας, διαφυλάττοντας τη συνείδηση του λαού μας Χριστιανική Ορθόδοξη και Ελληνική.

Μας συνέχει όλους τους εκτοπισμένους ο διαρκής πόνος της συνεχιζόμενης κατοχής για 49 έτη και του βίαιου ξεριζωμού από την πατρώα γη με όλα τα συνεπακόλουθα θλιβερά αποτελέσματα από το καλοκαίρι του 1974. Θα καταλαγιάσει το μέσα μας, όταν αξιωθούμε, με τις ευχές σας, Μακαριώτατε, να δούμε να ανατέλλει η ειρήνη στην Κύπρο μας, και τότε όλοι οι νόμιμοι κάτοικοί της να ζούμε ελεύθεροι, με κατοχυρωμένα τα ανθρώπινα δικαιώματα, σε όλη την πατρίδα μας.

Την εύσημον αυτή ώρα, ευγνωμόνως μνημονεύουμε το μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β΄ και προσευχόμαστε ο Κύριος της ζωής και του θανάτου να τον αναπαύει εν χώρα ζώντων και δικαίων, και τον παρακαλούμε να δέεται για όλους μας στο άνω θυσιαστήριο.

Μακαριώτατε, ο αείμνηστος προκάτοχός σας το 2008, με την εκλογή του ομιλούντος εις Επίσκοπο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής με τον ψιλό τίτλο Μεσαορίας, μεταξύ άλλων διακονημάτων, μας εμπιστεύθηκε την αναζήτηση των διασκορπισμένων προσφύγων των κοινοτήτων και ενοριών μας και την ανασύσταση των Εκκλησιαστικών Επιτροπών.

Ο μακαριστός Χρυσόστομος Β΄ ήθελε να συνεχίσουν οι πρόσφυγές μας να είναι προσηλωμένοι οι ίδιοι και τα παιδιά τους στον τόπο καταγωγής, με την ευχή και προσδοκία ότι σύντομα θα βρεθεί μια λύση αποκατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και επανεγκατάστασης στη γη των πατέρων μας. Μέχρι τότε να διατηρήσουμε τη μνήμη και τη νοσταλγία. Μνήμη για να μην ξεχάσουμε ποιοι είμαστε και από πού προερχόμαστε και νοσταλγία για επιστροφή στον τόπο όπου γεννηθήκαμε οι παλαιότεροι και στον τόπο καταγωγής των γονέων και των πάππων μας.

Πρώτιστο έργο μας, με επίκεντρο το χωριό και την ενορία, ο ναός και το κοιμητήριο. Αναζήτηση των προσφύγων στην ελεύθερη περιοχή και το εξωτερικό. Να είμαστε συνοδοιπόροι στις εορτές των κοινοτήτων, στις χαρές και τις λύπες των ανθρώπων, ει δυνατόν να τους γνωρίζουμε με το όνομά τους. Μαζί τους να πλησιάσουμε και να προσκυνήσουμε, κάτω από τις γνωστές τραγικές συνθήκες, τα υπό κατοχήν ιερά μας. Όπου είναι εφικτό να δημιουργήσουμε τις ευκαιρίες συντήρησης και αποκατάστασης των ιερών μνημείων μας, με αγάπη, συγχωρητικότητα, ενότητα μεταξύ μας, απαλλαγή όσο είναι εφικτό από το σαράκι της διχόνοιας των λαθών του παρελθόντος.

Το τι επετεύχθη και εάν επετεύχθη αυτά τα 15 χρόνια στις 38 κατεχόμενες ενορίες μας δεν είναι δυνατό να γνωρίζω ακριβώς· ο Θεός γνωρίζει. Για ένα είμαι βέβαιος, όλα έγιναν με την ευλογία της Εκκλησίας, ήτοι του Προκαθημένου μας μέχρι προχθές, του Χρυσοστόμου του Β΄, και από χθες με τις δικές σας, Μακαριώτατε, σεπτές ευλογίες και υποδείξεις. Πάντοτε με τη συνεργασία όλων των εκτοπισμένων μας. Επισημαίνω την τεραστίων διαστάσεων συμπαράσταση των οργανωμένων συνόλων των προσφύγων, που κράτησαν όλα αυτά τα χρόνια τις παραδόσεις και την ιστορία των κοινοτήτων μας, καθώς επίσης και τη συμπαράσταση της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά.

Μακαριώτατε, Σας υποσχόμαστε ότι πάντοτε με τις ευλογίες και οδηγίες σας θα προχωρούμε. Πρακτική την οποία μάθαμε παιδιόθεν από την οικογένειά μας και την Εκκλησία. Κατεξοχήν από τους Προκατόχους σας Χρυσόστομο Α΄ και Χρυσόστομο Β΄. Όταν ο άνθρωπος ενημερώνει και λαμβάνει ευλογία από τους ανωτέρους του, τότε και ο Θεός ευλογεί τα έργα του και, παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια εκατέρωθεν των πλευρών του οδοφράγματος, ο Πανάγαθος Θεός της Ειρήνης και της Δικαιοσύνης διευκολύνει και ανοίγει δρόμους για την ωφέλεια και τη σωτηρία του ανθρώπου.

Ευχηθείτε, Μακαριώτατε, να έχουμε μια καλή και ειρηνική χρονιά και είθε το 2023 να φέρει το τέλος του εκτοπισμού μας και να ανατείλουν καλύτερες μέρες ελευθερίας της αγιοτόκου νήσου μας και δικαιοσύνης του λαού του Θεού.

Εις έτη πολλά!

Print Friendly, PDF & Email

Share this post