Πανηγυρικός Εσπερινός στην Ιερά Μονή Αγίου Νεοφύτου στην Πάφο

Πανηγυρικός Εσπερινός στην Ιερά Μονή Αγίου Νεοφύτου στην Πάφο

Το εσπέρας της Δευτέρας, 23 Ιανουαρίου 2023, τελέστηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός στην Ιερά Μονή Αγίου Νεοφύτου με την παρουσία πλήθους προσκυνητών.

Μέσα σε κατανυκτική ατμόσφαιρα, ξεκίνησαν οι εορτασμοί της ανάμνησης του θαύματος της διάσωσης του Αγίου Νεοφύτου από την πτώση ογκόλιθου από την άνω Εγλείστρα.

Του Εσπερινού προέστη ο φιλοξενούμενος Ιεράρχης, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος. Ο Θεοφιλέστατος προσφέρει ποιμαντικές υπηρεσίες από το 2001 στην Ιερά Αρχιεπισκοπή στη Λευκωσία και εντονότερα από την ανάδειξη του σε Επίσκοπο το 2008. Έχει, μεταξύ άλλων καθηκόντων, την ευθύνη των Εκκλησιαστικών επιτροπών των κατεχόμενων ενοριών και κοινοτήτων της Αρχιεπισκοπής.

Με τις ευλογίες του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Χύτρων και Καθηγουμένου της Ιεράς Βασιλικής και Σταυροπηγιακής Μονής του Αγίου Νεοφύτου κ. Λεοντίου, ο άγιος Μεσαορίας κήρυξε το θείο λόγο. Μεταξύ άλλων, ο Επίσκοπος Γρηγόριος αναφέρθηκε στο γεγονός της θαυμαστής διάσωσης του Θεοφόρου Οσίου Νεοφύτου από βέβαιο θάνατο από τη πτώση ογκόδους λίθου στην άνω Εγλείστρα. Επισήμανε την αξία της άσκησης στη ζωή των χριστιανών και κατεξοχήν των μοναχών.

Ο Όσιος Νεόφυτος ξεκίνησε από τη γενέτειρα του τα Λεύκαρα και έφτασε στον Πενταδάκτυλο και τη Μονή του Αγίου Χρυσοστόμου και από εκεί η πρόνοια του Θεού τον έφερε να συνεχίσει βαθύτερα και πλατύτερα την άσκηση, την προσευχή, τη μελέτη και τη συγγραφή πάντα με αγάπη και ταπείνωση στην Πάφο. Είναι με αυτά τα δεδομένα που αξιώθηκε να βιώσει την αποκάλυψη της Αγίας Τριάδας.

Ο Επίσκοπος Μεσαορίας μετέφερε τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Γεωργίου. Όμως δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β’, με τον οποίο επισκεπτόταν τη Μονή του Αγίου Νεοφύτου ιδιαίτερα στην πανήγυρη του Οσίου Νεοφύτου.

Τελέστηκε αρτοκλασία και λιτάνευση της ιερής εικόνας του Αγίου Νεοφύτου.

Κείμενο και φωτογραφίες: Τασούλα Παπαδοπούλου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post