Το θαύμα της διάσωσης του Οσίου Νεοφύτου από βέβαιο θάνατο (24/1/2023)

Το θαύμα της διάσωσης του Οσίου Νεοφύτου από βέβαιο θάνατο (24/1/2023)

Ανήμερα της ανάμνησης της θαυμαστής διάσωσης από βέβαιο θάνατο του Αγίου Νεοφύτου του Εγκλείστου, της Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2023, τελέστηκε αρχιερατικό συλλείτουργο στην Ιερά Βασιλική και Σταυροπηγιακή Μονή του Αγίου Νεοφύτου.

Του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κιτίου κ. Νεκτάριος, συμπαραστατούμενος από το Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Χύτρων και Καθηγούμενο της Μονής κ. Λεόντιο και το Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μεσαορίας κ. Γρηγόριο από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου. Επίσης, έλαβαν μέρος οι Πανοσιολογιώτατοι Αρχιμανδρίτης Τυχικός Βρυώνης, Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Πάφου, και Αρχιμανδρίτης Νεόφυτος Εγκλειστριώτης, καθώς και άλλοι κληρικοί της Μονής και φιλοξενούμενοι.

Το κήρυγμα του θείου λόγου ανατέθηκε στον Επίσκοπο Μεσαορίας κ. Γρηγόριο, ο οποίος μεταξύ άλλων, έκανε αναφορά στην ευαγγελική περικοπή της ημέρας.

Ο Κύριος Ιησούς Χριστός δηλώνοντας την ομοουσιότητα και την ενότητα μεταξύ των τριών Θείων Προσώπων, βεβαιώνει την αλήθεια ότι «Πάντα μοι παρεδόθη ὑπὸ τοῦ πατρός μου· καὶ οὐδεὶς ἐπιγινώσκει τὸν υἱὸν εἰ μὴ ὁ πατήρ» (Ματθ. ια’ 27). Επιβεβαίωσε ακόμη ότι «οὐδὲ τὸν πατέρα τις ἐπιγινώσκει εἰ μὴ ὁ υἱὸς καὶ ᾧ ἐὰν βούληται ὁ υἱὸς ἀποκαλύψαι». Ο Θεός αποκαλύπτει τη χάρη Του στους ταπεινούς και αγωνιστές ανθρώπους, στους Αγίους της Εκκλησίας.

Ο Επίσκοπος Μεσαορίας επισήμανε ότι ο Όσιος Θεοφόρος πατέρας της Εκκλησίας, ο Άγιος Νεόφυτος, είναι ένα μεγάλο παράδειγμα αγωνιστή ανθρώπου. Η ζωή του ήταν μια συνεχής πνευματική άσκηση κατά των αρχών του σκότους και προς την πραγματική ένωση με τον Πανάγιο Τριαδικό Θεό και τον άνθρωπο. Η αναχώρηση από τον κόσμο δεν ήταν περιφρόνηση του ανθρώπου, αλλά καταφρόνηση του κοσμικού φρονήματος.

Ήρθε εδώ στην Πάφο όπου ετοίμασε το ασκητήριό του. Ο ίδιος εργαζόταν χειρονακτικά και στην προσπάθεια αυτή έζησε τη θαυμαστή διάσωση από βέβαιο θάνατο μετά τη πτώση μεγάλου ογκόλιθου.

Υπογράμμισε ο Επίσκοπος ότι ο Όσιος Νεόφυτος με τη ζωή, την πίστη, την εμπιστοσύνη στο θέλημά Του, αλλά και την ταπείνωση και αγάπη, μας διδάσκει τον ορθό δρόμο, ο οποίος μάς εισάγει στη Βασιλεία του Θεού.

Ο Κύριος μάς καλεί πατρικά: «Δεῦτε πρός με πάντες οἱ κοπιῶντες καὶ πεφορτισμένοι, κἀγὼ ἀναπαύσω ὑμᾶς. Ἄρατε τὸν ζυγόν μου ἐφ᾿ ὑμᾶς καὶ μάθετε ἀπ᾿ ἐμοῦ, ὅτι πρᾷός εἰμι καὶ ταπεινὸς τῇ καρδίᾳ, καὶ εὑρήσετε ἀνάπαυσιν ταῖς ψυχαῖς ὑμῶν· …» (Ματθ. ια’ 28-29).

Όποιος ακολουθήσει τον Ιησού Χριστό με ταπείνωση και μεταμέλεια, βρίσκει ανάπαυση από όλα εκείνα που τον στενοχωρούν στον καθημερινό βίο.

Κι εμείς σήμερα ήρθαμε ευλαβείς προσκυνητές στη χάρη του Αγίου Νεοφύτου. Ζητούμε το έλεος του Θεού και είμαστε βέβαιοι για τις πρεσβείες της Παναγίας μας και του Αγίου Νεοφύτου.

Και τότε πραγματικά, κατέληξε ο Επίσκοπος Μεσαορίας, αισθανόμαστε ότι «ὁ γὰρ ζυγός μου χρηστὸς καὶ τὸ φορτίον μου ἐλαφρόν ἐστιν» (Ματθ. ια’ 30). Διότι, ο Θεάνθρωπος Χριστός είναι Σωτήρας, πράος και ταπεινός.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε λιτάνευση της εικόνας του Αγίου Νεοφύτου και δέηση υπέρ υγείας πάντων των χριστιανών.

 

Kείμενο και φωτογραφίες: Τασούλα Παπαδοπούλου 

Print Friendly, PDF & Email

Share this post