Εορτασμός του Αγίου Χαραλάμπους στην Κοντέα (Σάββατο, 11 Φεβρουαρίου 2023)

Εορτασμός του Αγίου Χαραλάμπους στην Κοντέα (Σάββατο, 11 Φεβρουαρίου 2023)

Με συγκίνηση και ιεροπρέπεια πλήθος Κοντεατών, αλλά και από άλλες περιοχές της Κύπρου, συμμετείχε στον 12ο εκκλησιασμό στον Ιερό Ναό Αγίου Χαραλάμπους στην κατεχόμενη Κοντέα, για να τιμήσουν τον πολιούχο Άγιό της κωμόπολης. Υπενθυμίζουμε ότι ο πρώτος εκκλησιασμός πραγματοποιήθηκε το Φεβρουάριο του 2014.

Του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, πλαισιούμενος από τον π. Παναγιώτη Προδρόμου και τον διάκονο π. Ανδρέα Ματέι.

Ο Θεοφιλέστατος στο κήρυγμα του θείου λόγου στον τιμώμενο Άγιο Ιερομάρτυρα Χαράλαμπο, ο οποίος παρέμεινε στη συνείδηση των πιστών ως στύλος ακλόνητος της Εκκλησίας του Χριστού και αναδείχθηκε διά του έργου, της ζωής και του μαρτυρίου ένα ζωντανό τεκμήριο ομολογίας της αληθινής Πίστεως για τον κάθε άνθρωπο της κάθε εποχής. Επίσης, επισήμανε ότι ο Χριστιανός, όσο ατομική κι αν είναι η προσευχή του, προσεύχεται για όλο τον κόσμο, για τους εγγύς και τους μακράν, για όλους τους αδελφούς μας ανά την οικουμένη, αφού εξ ενός αίματος παν γένος ανθρώπων. Δεν υπάρχει προσευχή που να μην ζητούμε το έλεος του Θεού για όλους τους αδελφούς μας που βρίσκονται σε κάθε ειδών δοκιμασίες και  ταλαιπωρίες. Ακόμη και το «κύριε ελέησον» αγκαλιάζει διακριτικά και αδιακρίτως όλο τον κόσμο. Διακριτικά επειδή σεβόμαστε τη διαφορετικότητα του καθενός, και αδιακρίτως επειδή προσευχόμαστε απροσωπόληπτα για όλο τον κόσμο. Πρόσθεσε ο Μεσαορίας Γρηγόριος ότι καλείται ο άνθρωπος να ακολουθήσει το παράδειγμα της ταπείνωσης του τελώνου της περικοπής που ακούσαμε την προηγούμενη Κυριακή και να αποφύγουμε την σύγκριση του φαρισαίου με τους άλλους, νομιζόμενοι ότι είμαστε καλύτεροι.

Ολοκληρώνοντας, ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές που συνέβαλαν στον ευπρεπισμό του ιερού ναού και στην καλή οργάνωση του εκκλησιασμού. Ιδιαίτερα, επαίνεσε τον φίλο της Κοντέας κ. Δημήτρη Μπέλλο που εισέφερε τα αναγκαία χρήματα για τη συντήρηση των θυρών της εκκλησίας και ο Επίσκοπος του πρόσφερε ένα εικόνισμα της Παναγίας Απαλαίστρας, εις ευλογίαν.
 
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, έγινε λιτάνευση της εικόνας του Αγίου Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους και του Ιερού Ευαγγελίου πέριξ, στον περίβολο του Ιερού Ναού.

Ακολούθως, προσφέρθηκε κέρασμα σε όλους τους προσκυνητές.

Διάκονος Ανδρέας Ματέι

Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας

Print Friendly, PDF & Email

Share this post