Κυριακή της Απόκρεω στον Ιερό Ναό Τιμίου Προδρόμου Λευκωσίας (19.2.2023)

Κυριακή της Απόκρεω στον Ιερό Ναό Τιμίου Προδρόμου Λευκωσίας (19.2.2023)

Την Κυριακή της Απόκρεω, 19 Φεβρουαρίου 2023, ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος λειτούργησε και κήρυξε στον Ιερό Ναό Τιμίου Προδρόμου στη Λευκωσία. Τον Θεοφιλέστατο πλαισίωσαν ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Σάββας Χατζηιωανάς  και ο Διάκονος π. Ανδρέας Ματέι.

Με αφορμή την ευαγγελική περικοπή που διαβάστηκε, η οποία μάς παρουσιάζει την τελική κρίση του ανθρώπινου γένους στη Δευτέρα Παρουσία, ο Θεοφιλέστατος επισήμανε τον καθημερινό αγώνα και το μαρτύριο της συνειδήσεως που βιώνει ο άνθρωπος. Κάθε ώρα και στιγμή ο άνθρωπος καλείται να καλλιεργήσει μέσα του την αρετή της φιλευσπλαχνίας, της ελεημοσύνης, της καταδεκτικότητας, της αγάπης, συνειδητοποιώντας ότι ο κάθε συνάνθρωπός του είναι εικόνα του Θεού. Πορευόμενοι προς την Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή ο Κύριος βάζει ενώπιόν μας το κριτήριο με το οποίο θα κριθούμε, και αυτό δεν θα είναι πόσο νηστέψαμε ή πόση σωματική άσκηση κάναμε αλλά η απόκτηση μιας εσωτερικής κατάστασης θυσιαστικής αγάπης για τον κάθε άνθρωπο, σύμφωνα με το παράδειγμά Του. Βεβαίως, η νηστεία και γενικά η πνευματική άσκηση αποτελεί εργαλείο απαραίτητο για την καλλιέργεια της ψυχής αλλά δεν είναι αυτοσκοπός. Γι΄ αυτό και η πνευματική άσκηση δεν είναι μια εποχιακή κατάσταση, την οποία προσπαθούμε να βιώσουμε μόνο τη Μεγάλη Σαρακοστή αλλά κάθε ώρα και στιγμή ο άνθρωπος αγωνίζεται να εμπλουτίσει την αθάνατη ψυχή του με αρετές.  

Κατά τη διάρκεια του κοινωνικού διαβάστηκε η αρχιεπισκοπική εγκύκλιος για την διεξαγωγή εράνου για τους σεισμόπληκτους αδελφούς των γειτονικών χωρών.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέστηκαν Εορτές και Μνημόσυνα.

Διάκονος Ανδρέας Ματέι
Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας

Print Friendly, PDF & Email

Share this post