Θεία λειτουργία στον Iερό Nαό Αγ. Χαραλάμπους στο κατεχόμενο Νέο Χωριό Κυθρέας (18 Φεβρουαρίου 2023)

Θεία λειτουργία στον Iερό Nαό Αγ. Χαραλάμπους στο κατεχόμενο Νέο Χωριό Κυθρέας (18 Φεβρουαρίου 2023)

Τελέστηκε το Σάββατο, 18 Φεβρουαρίου 2023, το πρωί, Όρθρος και Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Χαραλάμπους στο κατεχόμενο Νέο Χωριό Κυθρέας, προϊσταμένου του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου, Προέδρου των Εκκλησιαστικών Επιτροπών των κατεχομένων Ενοριών και Κοινοτήτων (Διαμερίσματος Μεσαορίας), τον οποίο πλαισίωσαν ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Θωμάς Κωστή και ο διάκονος π. Ανδρέας Ματέι. Ο εκκλησιασμός πραγματοποιήθηκε με την καλή συνεργασία του Επισκόπου Μεσαορίας με το Κοινοτικό Συμβούλιο και την Εκκλησιαστική Επιτροπή Αγίου Χαραλάμπους Νέου Χωριού Κυθρέας.

Περίπου 150 Νιοχωρίτες μετέβησαν στον Ιερό Ναό, είτε με λεωφορεία που διέθεσε το Κοινοτικό Συμβούλιο, είτε με δικά τους οχήματα. Συμμετείχαν με ευλάβεια και κατάνυξη στη Θεία Λειτουργία. Η συγκίνηση στα πρόσωπα των παρισταμένων ήταν έκδηλη. Μάλιστα, αρκετοί από αυτούς έλαβαν μέρος σε Θεία Λειτουργία ή κάποιο Μυστήριο στον ίδιο Ιερό Ναό πριν από το 1974. Σημειώθηκε με ικανοποίηση και η παρουσία νεαρών Νιοχωριτών, πράγμα που καταδεικνύει ότι οι νέοι δεν ξεχνούν την πατρώα γη και τους τόπους λατρείας. Τούτο είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για τη συνέχιση της πατροπαράδοτης παράδοσης και της διατήρησης της νοσταλγίας και της αγάπης για τις πατρογονικές μας εστίες.

Ο Θεοφιλέστατος στην ομιλία του αναφέρθηκε στον τιμώμενο Άγιο Χαράλαμπο, ο οποίος αναδείχθηκε «στύλος ἀκλόνητος, τῆς Ἐκκλησίας Χριστοῦ». Επίσης, επανέφερε στις μνήμες των Νιοχωριτών την προσκυνηματική πορεία από το 2008 και ιδιαίτερα το 2014, με τις ευλογίες του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Κύπρου κυρού Χρυσοστόμου Β΄, «στα χώματα της πατρώας γης, και τώρα με τις ευλογίες της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Γεωργίου, αξιωθήκαμε αυτής της σημερινής πνευματικής αναψυχής, η οποία δεν περιγράφεται και ούτε καθορίζεται με ανθρώπινα λόγια». Σήμερα, οι παρόντες στον εκκλησιασμό είχαν την ευλογία να βιώσουν αυτό που ορισμένοι πρόγονοί τους αναχώρησαν από αυτό τον κόσμο χωρίς να προλάβουν να το βιώσουν. Τέλος, ευχαρίστησε όλους εκείνους που συνέβαλαν στη συντήρηση του ιστορικού Ναού.

Πολλοί από τους πιστούς προσκόμισαν κόλλυβα και άρτους για μνημόσυνα αγαπημένων τους προσώπων και για εορτές. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας αρκετοί Νιοχωρίτες περιδιάβηκαν στους δρόμους του χωριού και αναπόλησαν περασμένες και αξέχαστες θύμησες άλλων εποχών προ του 1974.

Η κατάσταση της εκκλησίας είναι πολύ καλή κατόπιν εργασιών συντήρησής της σε συνεργασία με τη Δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά.

Χρίστος Λαμπρίας

Κοινοτάρχης Νέου Χωριού Κυθρέας

************************

Γ΄ Προσκύνημα-Εκκλησιασμός

στον Άγιο Χαράλαμπο Νέου Χωριού Κυθρέας

Ομιλία του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Σάββατο, 18 Φεβρουαρίου 2023

 

«Ὡς στύλος ἀκλόνητος, τῆς Ἐκκλησίας Χριστοῦ, καί λύχνος ἀείφωτος τῆς οἰκουμένης σοφέ, ἐδείχθης Χαράλαμπες·»

Σήμερα, ο Πανάγιος Τριαδικός Θεός μάς κάλεσε να ομολογήσουμε το Φωτοδότη Κύριό μας σε αυτή την πνευματική σύναξη, αξιοποιώντας ταυτόχρονα την παρούσα ευκαιρία και μελετώντας το παρελθόν με συστολή, «μεταμέλεια και νηφαλιότητα, και παράλληλα το μέλλον στην ώδε και τη μέλλουσα Ιερουσαλήμ μας» (όπως λέγαμε εδώ για πρώτη φορά, την Κυριακή 16/2/2016).

«Ὡς στύλος ἀκλόνητος, τῆς Ἐκκλησίας Χριστοῦ, καί λύχνος ἀείφωτος τῆς οἰκουμένης σοφέ, ἐδείχθης Χαράλαμπες»

Σήμερα Σάββατο των Ψυχών, και μαζί τιμούμε μεθεορτίως την εορτή του Αγίου Χαραλάμπους. Έτσι εξαγιάζεται ο τόπος και η οικουμένη ολόκληρη, αφού ο Ιερομάρτυρας πολιούχος μας, λάμπει σε όλα τα μήκη και πλάτη του ουρανίου και του επιγείου στερεώματος. Έχουμε τη συνείδηση ότι αναδείχθηκε ακλόνητος και σταθερός στύλος της Εκκλησίας του Χριστού. Και με την παρρησία του στο θρόνο του Θεού, λύχνος που διαρκώς φωτίζει την οικουμένη, διότι είναι συνδεδεμένος με το φωτοδότη Σωτήρα και Λυτρωτή μας Ιησού Χριστό. Αυτό το φως καλείται ο καθένας μας να υπηρετεί από τη γέννα του και εμείς ακόμη περισσότερο με την τριττή κατάδυσή μας στην κολυμβήθρα, τη σφραγίδα του Αγίου Πνεύματος με το Άγιο Μύρο, καθώς και με τη συμμετοχή μας στα Άχραντα Μυστήρια, ως συνδαιτημόνες της πνευματικής τράπεζας, μεταλαμβάνοντας του Αναστημένου Σώματος και Αίματος του Υιού και Λόγου του Θεού και Υιού της Θεοτόκου.

Ο Απόστολος Παύλος, προτρέπει το μαθητή του Τιμόθεο «Καὶ ἐὰν κανεὶς μετέχῃ εἰς ἀγῶνας, δὲν στεφανώνεται, ἐὰν δὲν ἔχῃ ἀγωνισθῆ σύμφωνα πρὸς τοὺς κανόνας». Αυτό τον κανόνα τήρησε υποδειγματικά μέχρι το μαρτύριο ο Άγιος Χαράλαμπος. Ιδού γιατί όλοι μας καλούμαστε να δηλώνουμε ότι είμαστε συνδεδεμένοι υπαρξιακά με την πηγή της αγάπης, της ειρήνης, της χαράς, της αλληλεγγύης, της συγχώρεσης και του φωτός.

«Εἶπεν ὁ Κύριος· ταῦτα ἐντέλλομαι ὑμῖν, ἵνα ἀγαπᾶτε ἀλλήλους». Η αγάπη είναι η πραγμάτωσης της πλήρους εμπιστοσύνης στο θέλημα του Θεού στη ζωή μας. Πλέον δίδεται μια άλλη διάσταση στις σχέσεις μεταξύ μας, με τους υπόλοιπους συνανθρώπους μας ως πλάσματα του Θεού.

Σήμερα, θυμόμαστε στις προσευχές τους εμπερίστατους συνανθρώπους μας, του πονεμένους, τους ασθενείς, τους πεπλανημένους, τους σεισμόπληκτους. Προσευχόμαστε υπέρ υγείας όσων βρίσκονται στα χαλάσματα που επέφερε ο πρόσφατος τεράστιας έντασης σεισμός και όλων των αγνοουμένων ανά την οικουμένη.

Προσευχόμαστε υπέρ αναπαύσεως των συνανθρώπων που φεύγουν από λιμού, σεισμού, καταποντισμού και κάτω από πολλά και διάφορα οδυνηρά του βίου τους.

«Ούτω λαμψάτω το φως υμών έμπροσθεν των ανθρώπων, όπως ίδωσιν υμών τα καλά έργα και δοξάσωσι τον πατέρα υμών τον εν τοις ουρανοίς». Τα αναμμένα κεριά συμβολίζουν και αυτή τη διάσταση της σχέσεώς μας με το Χριστό, την Εκκλησία και τους συνανθρώπους μας, και με αυτά μας ευλογεί ο Επίσκοπος.

Τι άλλο μπορούμε διακαώς να θέλουμε εμείς; «Τοῦτον τὸν Οἶκον, στερέωσον Κύριε»! Το οικοδόμημα του κτιστού ναού, αλλά και τον έμψυχο, που κουβαλά ο καθένας μας ως ναό του Αγίου Πνεύματος, «ναός Θεού ζώντος».

Σήμερα, χάριτι Θεού, επανακάμψαμε οίκαδε. Χρειάστηκαν ώρες και χρόνια προσευχής, συντονισμένης προσπάθειας και συνεργασίας με ανθρώπους που αγαπούν, συγχωρούν και δημιουργούν, για να μπορέσουμε να αναφωνήσουμε «Οὐρανὸς πολύφωτος ἡ Ἐκκλησία, ἀνεδείχθη ἅπαντας, φωταγωγοῦσα τοὺς πιστούς, ἐν ᾧ ἑστῶτες κραυγάζομεν, Τοῦτον τὸν Οἶκον, στερέωσον Κύριε». Είμαστε ευγνώμονες σε όλους όσοι μας στήριξαν στην παρούσα προσπάθεια!

Με τη βοήθεια της Παναγίας Τριάδας, τις πρεσβείες των Αγίων μας, Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους, Τιμίου Ενδόξου Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου, Νικολάου Αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας και Μεγαλομάρτυρος Θεοδώρου του Στρατηλάτου, καθώς και με τις πατρικές ευχές του μακαριστού Χρυσοστόμου του Β΄ το 2008 και ιδιαίτερα το 2014 ξεκινήσαμε σε αυτό τον ιερό χώρο την προσκυνηματική πορεία αγάπης και ειρήνης στα χώματα της πατρώας γης, και τώρα με τις ευλογίες της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Γεωργίου, εξ ονόματος του οποίου τελούμε τη Θεία Λειτουργία, αξιωθήκαμε αυτής της σημερινής πνευματικής αναψυχής, η οποία δεν περιγράφεται και ούτε καθορίζεται με ανθρώπινα λόγια. Βιώνεται με σιωπή και προσευχή και απέραντη ευγνωμοσύνη στην πρόνοια του Θεού. Διότι επιφύλαξε σε εμάς εκείνο, που οι πρόγονοί σας αναχώρησαν από το μάταιο τούτο κόσμο προτού προλάβουν να το ζήσουν. Τους μνημονεύουμε μαζί με όλους τους προαπελθόντες οικείους κληρικούς, διδασκάλους, ευεργέτες, πατέρες και αδελφούς.

Επιθυμώ να ευχαριστήσω με προσευχητική σιωπή όλους εκείνους, επωνύμους και ανωνύμους που μας συμπαραστάθηκαν για να φθάσουμε στη συντήρηση του ιερού τούτου ιστορικού ναού του Αγίου Χαραλάμπους, που η ευλάβεια των προγόνων μας οικοδόμησε προς δόξα του Πανάγιου Τριαδικού Θεού.

Ιδιαίτερα, θέλω να αναφέρω τη Δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά και όλους προσωπικά τους συνεργάτες που την συναποτελούν, καθώς και όλους τους συνεργάτες μας στο έργο αυτό της προσκυνηματικής πορείας αγάπης και ειρήνης στα χώματα της πατρώας γης.

Αγαπητοί μου αδελφοί, ενθυμούμενοι την προσωπική μας πορεία και την μαρτυρική πορεία του Αγίου μας, Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους, των αναλογιών τηρουμένων, καλούμαστε ν΄ ακολουθήσουμε κι εμείς σήμερα την πορεία του προσωπικού μαρτυρίου της συνειδήσεως με θάρρος και εμπιστοσύνη στην πρόνοια του Θεού, πορευόμενοι να εισέλθουμε με υγεία στην Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή, με μεταμέλεια, προσευχή, ελεημοσύνη και αγάπη ούτως ώστε να φθάσουμε να προσκυνήσουμε τα Άγια Πάθη, την τριήμερη Ταφή και την εκ νεκρών Ανάσταση του Σωτήρα μας Ιησού Χριστού.

Ας επαναλάβουμε αυτή τη ρεαλιστική εικόνα, που τη βιώνουμε μέσα από το Απολυτίκιο του Αγίου Χαραλάμπους:

«Ὡς στύλος ἀκλόνητος, τῆς Ἐκκλησίας Χριστοῦ, καί λύχνος ἀείφωτος τῆς οἰκουμένης σοφέ, ἐδείχθης Χαράλαμπες· ἔλαμψας ἐν τῷ κόσμῳ, διά τοῦ μαρτυρίου, ἔλυσας τῶν εἰδώλων, τήν σκοτόμαιναν μάκαρ, διό ἐν παρρησίᾳ Χριστῷ, πρέσβευε σωθῆναι ἡμᾶς».

Print Friendly, PDF & Email

Share this post