Δεν υπάρχει τίποτα που να μας χωρίζει με τον τουρκικό λαό, λέει ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος

Δεν υπάρχει τίποτα που να μας χωρίζει με τον τουρκικό λαό, λέει ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος

«Δεν υπάρχει τίποτα που να μας χωρίζει με τον τουρκικό λαό», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος στο CNN Türk, στην πρώτη του συνέντευξη σε τουρκικό μέσο. Ανέφερε ότι στο Φανάρι, όπου βρέθηκε, προσευχήθηκαν από κοινού για όλους όσοι πέθαναν στο σεισμό και στο δυστύχημα στην Ελλάδα. Αναφερόμενος στους Τουρκοκυπρίους είπε ότι «ο λαός μας ζούσε πάντα σε αγαστή αρμονία και αλληλεγγύη».

Ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος έδωσε συνέντευξη κατά τις μέρες της επίσκεψής του στην Κωνσταντινούπολη. «Είχαμε προγραμματίσει την επίσκεψη στο Πατριαρχείο πολύ νωρίτερα. Εν τω μεταξύ συνέβησαν τα ανεπιθύμητα γεγονότα. Πραγματοποιήσαμε αυτή την επίσκεψη στη σκιά τους. Προσευχηθήκαμε από κοινού για όλους όσοι πέθαναν στο σεισμό και στο δυστύχημα στην Ελλάδα. Για την ανάπαυση της ψυχής των νεκρών και την ταχεία ανάρρωση των τραυματιών. Αυτές οι αρνητικές εμπειρίες μας ενώνουν στον πόνο. Είναι μια απόδειξη ότι τίποτα δεν μπορεί να μας χωρίσει», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος απαντώντας σε σχετική ερώτηση.  

Επισήμανε ότι ο σεισμός έγινε αισθητός στην Κύπρο και ήδη από το πρωί της ημέρας εκείνης έγινε κοινωνός της θλιβερής είδησης, τονίζοντας ότι λυπάται πολύ από την συνεχιζόμενη αύξηση των θυμάτων καθώς «οι νεκροί είναι άνθρωποι και οι αγνοούμενοι είναι ζωές».

Αναφερόμενος στους Tουρκοπυπρίους που έχασαν τη ζωή τους όταν κατέρρευσε το ξενοδοχείο όπου διέμεναν ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος εξέφρασε την βαθιά λύπη του για το γεγονός, επισημαίνοντας ότι στην Κύπρο «κηρύχθηκε εθνικό πένθος». «Στη συνεδρίαση της Βουλής τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή» είπε, για να προσθέσει ότι «ο λαός μας ζούσε πάντα σε αγαστή αρμονία και αλληλεγγύη με τους Τουρκοκύπριους. Η επικοινωνία μεταξύ των παππούδων μας ήταν πολύ φιλική. Αυτό επιθυμούμε να συνεχιστεί». 

«Αφενός οι μεγάλες καταστροφές προκαλούν μεγάλο πόνο, αφετέρου δε συμβάλλουν στην ένωση των ανθρώπων ανεξαρτήτως θρησκείας, γλώσσας ή φυλής, ανεξαρτήτως πλούτου ή φτώχειας. Αυτό βλέπουμε στο παράδειγμα του σεισμού», ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος. 

Ερωτηθείς σχετικά με την κατά καιρούς αυξανόμενη ένταση στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε ότι «υπάρχουν φορές που αυξάνεται η ένταση και από τις δύο πλευρές, αλλά η προσδοκία μας είναι η αμοιβαία κατανόηση. Θέλουμε οι σχέσεις να βασίζονται στο νόμο και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν σκοπεύουμε να στραφούμε ποτέ κατά των δικαιωμάτων της τουρκικής πλευράς, ούτε μπορούμε να το κάνουμε. Κάθε άνθρωπος έχει τα ίδια δικαιώματα. Η ασφάλεια πρέπει να αποτελεί εγγύηση που παρέχεται για κάθε άνθρωπο. Αυτές είναι ευρωπαϊκές αξίες και πρέπει να τις προστατεύσουμε».

Αναφερόμενος στην αποστολή βοήθειας για τους σεισμόπληκτους ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος σημείωσε ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία «έχει ξεκινήσει εκστρατεία ώστε να έρθει αρωγός προς τους πληγέντες από το σεισμό» η οποία και θα αποσταλεί μόλις ολοκληρωθεί, καθώς επιθυμία είναι να «δείξουμε την υποστήριξή μας στον κόσμο που επλήγη».

Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξή στο CNN Türk ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε ότι «κατά τη διάρκεια της παραμονής μας εδώ (στην Τουρκία) καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει τίποτα που να μας χωρίζει με τον τουρκικό λαό. Το εκλαμβάνουμε από το ενδιαφέρον, τη συναναστροφή στο δρόμο ή στο ξενοδοχείο όπου έχουμε καταλύσει. Επιθυμούμε την εξεύρεση της γαλήνης στα εδάφη μας και ενεργούμε ώστε να πράξουμε παν το δυνατόν για να εξακολουθήσει η ύπαρξή μας εκεί και να έχουμε καλές σχέσεις με τους γείτονές μας».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email

Share this post