Η Β’ Στάση των Χαιρετισμών της Υπεραγίας Θεοτόκου στον Ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας Στροβόλου (10/3/2023)

Η Β’ Στάση των Χαιρετισμών της Υπεραγίας Θεοτόκου στον Ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας Στροβόλου (10/3/2023)

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος την Παρασκευή, 10 Μαρτίου 2023, χοροστάτησε και κήρυξε κατά την Ακολουθία των Β’ Χαιρετισμών, στον Ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας στο Στρόβολο. Τον Θεοφιλέστατο πλαισίωσαν ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Μαρίνος Παπαχριστοδούλου και ο Διάκονος π. Ανδρέας Ματέι.

Αμέσως μετά την ανάγνωση του Μικρού Αποδείπνου, ο Θεοφιλέστατος εκφώνησε ενώπιον της εικόνος της Θεομήτορος Μαρίας την Β’ Στάση των Χαιρετισμών στη Υπεραγία Θεοτόκο.

Κατόπιν, κήρυξε το θείο λόγο με κέντρο αναφοράς το: «Χαῖρε, δι’ ἧς ἐγυμνώθη ὁ Ἅδης, χαῖρε, δι’ ἧς ἐνεδύθημεν δόξαν.». Η Υπεραγία Θεοτόκος,  αναδείχθηκε το σκεύος εκλογής του Θεού και Πλατυτέρα των ουρανών όπου χώρεσε ο Αχώρητος Θεός, ο οποίος εκουσίως ήλθε στα ημέτερα προσέλαβε ολοκληρωτικά την ανθρώπινη φύση εκτός της αμαρτίας, και την θέωσε, «ἵνα πᾶς ὁ πιστεύων εἰς αὐτὸν μὴ ἀπόληται ἀλλ΄ ἔχῃ ζωὴν αἰώνιον» (Ιω. γ΄ 15). Εξαιτίας της αγνότηταςτης υπακοής και της εμπιστοσύνης της στο θέλημά Του, ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός ενηνθρώπησε, και με την Ανάστασή Του εγύμνωσε τον Άδην και κατέστησε τον άνθρωπο κατά χάριν κοινωνό με την αιώνια και ακατάλυτη δόξα Του, ανέφερε ο Επίσκοπος Μεσαορίας. Ο Κύριος με την κάθοδό Του στον Άδη συνέτριψε το κράτος του θανάτου και την εξουσία του διαβόλου στον άνθρωπο.

Ο Θεοφιλέστατος τόνισε ότι, όλοι εμείς οι βαπτισμένοι και μυρωμένοι στο όνομα της Αγίας Τριάδος, ζούμε τη μεγάλη ευλογία και το προνόμιο από τον παρόντα βίο να μετέχουμε των Αχράντων Μυστηρίων, να συμμετέχουμε στη Θεία Λειτουργία, δηλ. τη Βασιλεία του Θεού επί της γης, και να λαμβάνουμε το Άγιον Σώμα και το Τίμιον Αίμα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, « τὸ ἐκχυθέν ὑπέρ τῆς τοῦ κόσμου ζωῆς καί σωτηρίας». Οι πιστοί χριστιανοί που αγωνιζόμαστε ο καθένας στο μέτρο των δυνατοτήτων του και με πλήρη συνείδηση κοινωνούμε του Σώματος και του Αίματος του Χριστού, επιβεβαιώνουμε ότι «ὅσοι εἰς Χριστὸν ἐβαπτίσθημεν, Χριστὸν ἐνεδύθημεν».

Καταλήγοντας, ο Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος κάλεσε όλους  να προσευχόμαστε για τους συνανθρώπους μας, τους οικείους και τη νεολαία μας, ώστε να διάγουμε τον βίο μας με πίστη στο θέλημα του Θεού, επικαλούμενοι την παρρησία και τη συμπαράσταση της Υπεραγίας Θεοτόκου προς το Σωτήρα μας Ιησού Χριστό.

 

Κωνσταντίνος Ανδρέου

Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας

Print Friendly, PDF & Email

Share this post