Να κτυπήσουν πάλι ελεύθερα οι καμπάνες των εκκλησιών μας στα κατεχόμενα

Να κτυπήσουν πάλι ελεύθερα οι καμπάνες των εκκλησιών μας στα κατεχόμενα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Λευκωσία, 18 Μαρτίου 2023

«Εύχομαι Μακαριώτατε στην διάρκεια της ποιμαντορίας σας να πραγματοποιηθεί ο πόθος σας, που είναι πόθος όλων του ελληνισμού για την απελευθέρωση των κατεχομένων από τους Τούρκους εδαφών, στα βόρεια της νήσου, για την επανένωση του νησιού, για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση που θα δώσει τη δυνατότητα και πάλι να λειτουργηθούμε στις εκκλησίες στον βορρά, που από το 1974 έχουν σιγήσει οι καμπάνες τους». Τα παραπάνω τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος, κατά την προσφώνησή του προς τον Αρχιεπίσκοπο της Εκκλησίας της Κύπρου κ.κ. Γεώργιο, ο οποίος υποδέχθηκε την αντιπροσωπεία των βουλευτών της ΔΣΟ που συμμετείχαν στην εργασίες της Διευρυμένης Συνεδρίασης της Διεθνούς Γραμματείας του θεσμού που πραγματοποιείται στην Κύπρο. Σημειώνεται ότι στις εργασίες συμμετέχουν δια ζώσης βουλευτές από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αρμενία, την Αίγυπτο, την Ουγγαρία, τη Σερβία, την Ρουμανία, τον Λίβανο, την Ιορδανία, την Γεωργία, την Βοσνία-Ερζεγοβίνη, την Πολωνία και το Σουδάν. Ο επικεφαλής της ΔΣΟ στην προσφώνησή του προς τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου σημείωσε ότι «είναι η πρώτη μας συνάντηση μετά την επάξια εκλογή σας ψήφο κλήρου και λαού στο πηδάλιο της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Κύπρου και θα ήθελα και εγώ μαζί με τον κυπριακό λαό να αναφωνήσω το “Άξιος”. Γνωρίζοντας Μακαριώτατε τη διαδρομή σας, το σπουδαίο έργο που έχετε προσφέρει έως σήμερα στην εκκλησία της Κύπρου, αλλά και το δικό σας παράστημα, είμαι απόλυτα βέβαιος ότι θα ανταποκριθείτε επάξια στην ευθύνη που σας εμπιστεύτηκε ο λαός και η Εκκλησία της Κύπρου».

Η ευρωπαϊκή γραφειοκρατία και το χριστιανικό παρελθόν της Ευρώπης

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, απευθυνόμενος στον Αρχιεπίσκοπο της Κύπρου αναφορικά με τον διάλογο για το Μέλλον της Ευρώπης σημείωσε ότι «εμείς πάντοτε υποστηρίζαμε και τονίζαμε ότι ένας από τους τρεις βασικούς πυλώνες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος είναι οι χριστιανικές αξίες μαζί με την αρχαία ελληνική γραμματεία, και το ρωμαϊκό δίκαιο. Και από την πρώτη στιγμή συμμετείχαμε αρκετά σε αυτό τον διάλογο καταθέτοντας προτάσεις και παρατηρήσεις για την ουσιαστική αναφορά στις χριστιανικές αξίες, και πόσο η χριστιανική παράδοση έχει επηρεάσει τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, τον ευρωπαϊκό τρόπο σκέψης, εντέλει τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, αυτό που είμαστε ως Ευρωπαίοι.

Δυστυχώς, μέχρι σήμερα η εξέλιξη του διαλόγου δείχνει ότι η ευρωπαϊκή γραφειοκρατία δεν έλαβε σοβαρά υπόψη της αυτό το ιστορικό υπόβαθρο της Ευρώπης, που είναι επηρεασμένο από τις χριστιανικές αξίες. Οι όποιες αναφορές στις ευρωπαϊκές αξίες που έχουν τις ρίζες τους στο χριστιανισμό είναι αποχρωματισμένες θρησκευτικά. Αυτό θεωρούμε ότι είναι ένα λάθος και εξακολουθούμε να το επισημαίνουμε. Και προς την αυτή κατεύθυνση στις εργασίες της διευρυμένης Γραμματείας καταλήξαμε σε ένα κείμενο επιστολής που θα σταλεί στα ευρωπαϊκά όργανα, με το οποίο ζητούμε να ενημερώσουν τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, τους πολίτες, για το κατά πόσο έχουν ενεργοποιήσει το άρθρο 17 της Συνθήκης της Λισαβώνας που προβλέπει την τακτική ενημέρωση των εκκλησιών και των θρησκευτικών  οργανώσεων για τα τεκταινόμενα στην Ευρώπη».

Αρχιεπίσκοπος Εκκλησίας της Κύπρου: Να απολαμβάνουμε τα ίδια ανθρώπινα δικαιώματα όπως και όλοι οι λαοί της Ευρώπης

Ο Αρχιεπίσκοπος της Εκκλησίας της Κύπρου στην αντιφώνησή του σημείωσε, μεταξύ άλλων ότι «θεωρώ ότι η παρουσία σας εδώ θέλει να τονίσει την συμπόρευσή σας μαζί μας στον δύσκολο αγώνα της εθνικής και θρησκευτικής μας επιβίωσης. Στον τόπο μας κινδυνεύει η ύπαρξη του χριστιανισμού, γιατί όπου επικράτησαν στα κατεχόμενα οι μουσουλμάνοι, οι τούρκοι μουσουλμάνοι, δεν άφησαν τον χριστιανισμό και τον χριστιανικό κόσμο να εξακολουθήσει να ζει εκεί. Ζητούμε από εσάς, όπως μπορείτε και όσο μπορείτε, να μας βοηθήσετε ώστε αυτά τα δικαιώματά μας, δικαιώματα τα οποία απολαμβάνουν όλοι οι Ευρωπαίοι να τα έχουμε κι εμείς. Είναι κάπως οξύμωρο το γεγονός όλοι να λένε ότι πρεσβεύουν τις αρχές του ελεύθερου κόσμου, και όλοι να έχουν το δικαίωμα ελεύθερης διακίνησης, ελευθερία εγκατάστασης και απόκτησης περιουσίας σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, εμείς να μην έχουμε αυτό το δικαίωμα στον τόπο μας. Και ιερά μας καθιδρύματα, οι εκκλησίες μας, και άλλα πράγματα τα οποία δείχνουν την θρησκευτική μας οντότητα, να βρίσκονται σήμερα κάτω από κατοχή ή να καταστρέφονται. Και οι ναοί μας να μένουν κλειστοί. Και αν ύστερα από πολύ κόπο μπορέσουμε, μέσω μίας επιτροπής, κάποιο ναό να τον διορθώσουμε δεν επιστρέφει στους κατόχους του, ούτε αποδίδεται πίσω».

************************

Προσφώνηση

Γενικού Γραμματέα της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας δρος Μάξιμου Χαρακόπουλου προς τον Αρχιεπίσκοπο της Εκκλησίας της Κύπρου κ.κ. Γεώργιο

«Μακαριώτατε,

θέλω να σας ευχαριστήσω για την μεγάλη τιμή που επιφυλάσσετε στην ηγεσία της Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας, η οποία πραγματοποιεί τη συνεδρίαση της Διεθνούς Γραμματείας εδώ στο μαρτυρικό νησί της Κύπρου, και καθώς είναι η πρώτη μας συνάντηση μετά την επάξια εκλογή σας ψήφω κλήρου και λαού στο πηδάλιο της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Κύπρου θα ήθελα και εγώ μαζί με τον κυπριακό λαό να αναφωνήσω το “Άξιος”.

Γνωρίζοντας Μακαριώτατε τη διαδρομή σας, το σπουδαίο έργο που έχετε προσφέρει έως σήμερα στην εκκλησία της Κύπρου, αλλά και το ηθικό σας παράστημα, είμαι απόλυτα βέβαιος ότι θα ανταποκριθείτε επάξια στην ευθύνη που σας εμπιστεύτηκε ο λαός της Κύπρου και η Εκκλησία της Κύπρου.

Εύχομαι Μακαριώτατε στην διάρκεια της ποιμαντορίας σας να πραγματοποιηθεί ο πόθος σας, που είναι πόθος όλου του ελληνισμού για την απελευθέρωση των κατεχομένων από τους Τούρκους εδαφών στα βόρεια της νήσου, για την επανένωση του νησιού, για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση που θα δώσει τη δυνατότητα και πάλι να λειτουργηθούμε στις εκκλησίες στον βορρά, που από το 1974 έχουν σιγήσει οι καμπάνες τους.

Μακαριώτατε,

βρισκόμαστε στην Κύπρο, η οποία είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, που φέτος θα γιορτάσει τα 30 χρόνια από την ίδρυσή της στην Ορμύλια της Χαλκιδικής το μακρινό 1993. Οι σχέσεις μας τόσο με την Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου όσο και την Κυπριακή Εκκλησία ήτανε πάντοτε στενές. Επιτρέψτε μου, λοιπόν, αξιοποιώντας την εδώ παρουσία μας να σας ενημερώσω για κάποιες πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει ως διεθνής διακοινοβουλευτικός θεσμός στον οποίο συμμετέχουν Ορθόδοξοι βουλευτές, από όλες τις ηπείρους, με στόχο την ανάδειξη των χριστιανικών αξιών και την ενότητα του χριστιανικού κόσμου.

Το πρώτο που θέλω να σας θέσω υπόψιν είναι οι πρωτοβουλίες μας όσον αφορά τον διάλογο για το Μέλλον της Ευρώπης. Εμείς πάντοτε Μακαριώτατε υποστηρίζαμε και τονίζαμε ότι ένας από τους τρεις βασικούς πυλώνες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος είναι οι χριστιανικές αξίες, μαζί με την αρχαία ελληνική γραμματεία και το ρωμαϊκό δίκαιο. Και από την πρώτη στιγμή συμμετείχαμε σε αυτό τον διάλογο καταθέτοντας προτάσεις και παρατηρήσεις για την ουσιαστική αναφορά στις χριστιανικές αξίες και πόσο η χριστιανική παράδοση έχει επηρεάσει τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, τον ευρωπαϊκό τρόπο σκέψης, εντέλει τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, αυτό που είμαστε ως Ευρωπαίοι. 

Δυστυχώς, μέχρι σήμερα η εξέλιξη του διαλόγου δείχνει ότι η ευρωπαΐκή γραφειοκρατία δεν έλαβε σοβαρά υπόψη της αυτό το ιστορικό υπόβαθρο της Ευρώπης, που είναι  επηρεασμένο από τις χριστιανικές αξίες. Οι όποιες αναφορές στις ευρωπαϊκές αξίες που έχουν τις ρίζες τους στον χριστιανισμό είναι αποχρωματισμένες θρησκευτικά. Αυτό θεωρούμε ότι είναι ένα λάθος και εξακολουθούμε να το επισημαίνουμε. Και προς την αυτή κατεύθυνση χθες, στις εργασίες της διευρυμένης  Διεθνούς Γραμματείας μας καταλήξαμε σε ένα κείμενο επιστολής που θα σταλεί στα ευρωπαϊκά όργανα, με το οποίο ζητούμε να ενημερώσουν τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, τους πολίτες, για το κατά πόσο έχουν ενεργοποιήσει το άρθρο 17 της Συνθήκης της Λισαβώνας  που προβλέπει την τακτική ενημέρωση των εκκλησιών και των θρησκευτικών οργανώσεων για τα τεκταινόμενα στην Ευρώπη.

Η δεύτερη πρωτοβουλία που θέλαμε να σας ενημερώσουμε Μακαριώτατε είναι η ανάληψη πρωτοβουλιών για κοινές εκδηλώσεις με αφορμή την σύμπτωση του εορτασμού του Πάσχα Ορθοδόξων και Καθολικών το 2025, χρόνιά που έχει διπλό επετειακό χαρακτήρα, καθώς συμπληρώνονται όπως γνωρίζετε 1700 χρόνια από την πρώτη Οικουμενική Σύνοδο της Νίκαιας, της ενωμένης χριστιανοσύνης. Είναι μία ευκαιρία να τονίσουμε την ανάγκη στενότερης συνεργασίας του χριστιανικού κόσμου στο σύνολό του, γιατί οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι εκείνες, κι εσείς εδώ στην πολύπαθη νοτιοανατολική Μεσόγειο το καταλαβαίνετε καλύτερα -δίπλα μας είναι η Μέση Ανατολή κοιτίδα του χριστιανισμού στην οποία απειλείται αυτή η ύπαρξη των χριστιανών που αντιμετωπίζουν σειρά  διώξεων τα τελευταία χρόνια.

Και η τρίτη πρωτοβουλία, για την οποία ήδη είστε ενήμερος Μακαριώτατε, θυμούμαι στη Χαλκηδόνα πέρσι που είχαμε βρεθεί σας είχα ενημερώσει για την πρωτοβουλία που έχουμε αναλάβει. Μιλάω για την προσπάθεια ευαισθητοποίησης της διεθνούς κοινής γνώμης, της διεθνούς κοινότητας για την βεβήλωση της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη. Ένα μνημείο όχι απλά σύμβολο της Οικουμενικής Ορθοδοξίας και του Χριστιανισμού αλλά ένα παγκόσμιο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς. Ως τέτοιο οφείλουν η σημερινή ηγέτες της τουρκικής επικρατείας να το προστατεύουν και να το σέβονται και να το παραδώσουν στις επόμενες γενιές.

Δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει. Το 2020, η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί απειλεί την ίδια την υπόσταση του μνημείου, όπως σήμερα ακόμη μέσα ενημέρωσης στην ίδια Τουρκία καταγγέλλουν. Γι’ αυτό αναλάβαμε αυτή την πρωτοβουλία γιατί οι αντιδράσεις, δυστυχώς, κυβερνήσεων κρατών αλλά και διεθνών οργανισμών ήταν κατώτερες των περιστάσεων. Και εκδώσαμε έναν Τόμο σε πολλές γλώσσες που περιλαμβάνει 37 ιστορικούς εμβληματικούς Ναούς της Αγίας Σοφίας, από την βρετανική νήσο μέχρι την Κίνα, που δείχνουν το βαθύ αποτύπωμα που έχει ο Βυζαντινός πολιτισμός στην ευρύτερη αυτή  περιφέρεια.

Τον Τόμο αυτό Μακαριώτατε τον έχουμε επιδώσει εν πρώτοις στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, σε προκαθημένους Εκκλησιών -θα τον προσφέρουμε και σας. Τον έχουμε παρουσιάσει στον Πάπα Φραγκίσκο που έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Κάναμε παράσταση διαμαρτυρίας στην έδρα της UNESCO, ζητώντας πραγματογνώμονες να επισκεφθούν την Αγία Σοφία στην Πόλη, και να κηρύξουν το μνημείο ως μνημείο εν κινδύνω. Το παρουσιάσαμε στην Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών, στο διεθνές συνέδριο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών σπουδών στην Βενετία, και σε μία σειρά από ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και μητροπόλεις, προκειμένου να ευαισθητοποιήσουμε τη διεθνή κοινότητα. Όσο συζητούμε για την Αγία  Σοφία διατηρούμε το θέμα ανοιχτό, ευελπιστούμε σε μία άλλη ηγεσία που μπορεί να αναθεωρήσει αυτή την βέβηλη απόφαση.

Μακαριώτατε

ολοκληρώνοντας αυτή την μικρή τοποθέτηση είμαι πεπεισμένος ότι θα σας έχουμε συγκυρηναίο σε αυτές τις προσπάθειες που καταβάλλουμε για την ανάδειξη των χριστιανικών αξιών, για την προστασία των χριστιανών όπου υφίστανται διώξεις αλλά και για την προστασία των βυζαντινών, των χριστιανικών μνημείων στις περιοχές που αντιμετωπίζουν είτε βεβήλωση είτε αλλοίωση του χαρακτήρα τους, το οποίο δυστυχώς συμβαίνει και στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο.

Με αυτές τις σκέψεις και πάλι να σας ευχαριστήσουμε για την τιμή που μας κάνατε και να ευχηθούμε ο Θεός να σας δίνει υγεία και δύναμη επ’ αγαθώ του κυπριακού ελληνισμού. Να ζείτε».

 

Αντιφώνηση Αρχιεπισκόπου της Εκκλησίας της Κύπρου κ.κ. Γεωργίου

Είναι ιδιαίτερη η συγκίνησή μου, που δέχομαι σήμερα σε αυτό το χώρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, εσάς τους διακεκριμένος εκπροσώπους της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας.

Περηφανευόμαστε όλοι μας για την  Ορθοδοξία μας γιατί κρατήσαμε σωστά τα δόγματα τα οποία μας τα αποκάλυψε ο Ιησούς Χριστός, ερχόμενος σε αυτό τον κόσμο, και είναι ένας τρόπος ζωής για εμάς, ιδιαίτερα όπου βρίσκεται μία αδικία στον κόσμο. Και θέλω να αναφερθώ στην ιδιαίτερη πατρίδα μας εδώ στην Κύπρο, που δέχεται την απόλυτη αδικία. Είναι ένας τρόπος να καταφέρουμε για να μπορούμε να παίρνουμε κουράγιο από την ίδια τη ζωή του Χριστού, και από την ίδια πορεία της θρησκείας μας. Θεωρώ ότι η παρουσία σας εδώ, θέλει να τονίσει την συμπόρευσή σας μαζί μας στο δύσκολο αγώνα της εθνικής και θρησκευτικής μας επιβίωσης.

Στον τόπο μας κινδυνεύει η ύπαρξη του χριστιανισμού, γιατί όπου επικράτησαν στα κατεχόμενα οι μουσουλμάνοι, οι Τούρκοι μουσουλμάνοι δεν άφησαν τον χριστιανισμό και τον χριστιανικό κόσμο να εξακολουθήσει να ζει εκεί. Ζητούμε από εσάς όπως μπορείτε και όσο μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε αυτά τα δικαιώματά μας, δικαιώματα τα οποία απολαμβάνουν όλοι οι ευρωπαίοι να τα έχουμε κι εμείς.

Είναι κάπως οξύμωρο το γεγονός όλοι να λένε ότι πρεσβεύουν τις αρχές του ελεύθερου κόσμου, και όλοι να έχουν το δικαίωμα ελεύθερης διακίνησης, ελευθερία εγκατάστασης και απόκτησης περιουσίας σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, εμείς να μην έχουμε αυτό το δικαίωμα στον τόπο μας. Και ιερά μας καθιδρύματα, οι εκκλησίες μας, και άλλα πράγματα τα οποία δείχνουν την θρησκευτική μας οντότητα, να βρίσκονται σήμερα κάτω από κατοχή ή να καταστρέφονται. Και οι ναοί μας να μένουν κλειστοί. Και αν ύστερα από πολύ κόπο μπορέσουμε, μέσω μίας επιτροπής, κάποιο ναό να το διορθώσουμε δεν επιστρέφει στους κατόχους του, ούτε αποδίδεται πίσω.

Ζητούμε από όλο τον ελεύθερο κόσμο να μας συμπαρασταθεί και όσα δικαιώματα έχουν οι άλλοι άνθρωποι να τα έχουμε κι εμείς. Είναι κάτι το οποίο ο ίδιος ο Ιησούς Χριστος μας το επιβάλλει. Είναι καθήκον, γιατί όταν είπαν ότι η Εκκλησία είναι το σώμα του Χριστού, σημαίνει ότι είμαστε μέλη του ίδιου σώματος. Και όπως δεν μπορεί σε ένα  σώμα να πει το χέρι ότι δεν με ενδιαφέρει αν πονάει το πόδι έτσι και σε ένα κόσμο ορθόδοξο αν κάποιο μέρος πάσχει πρέπει αυτό το πάθος, αυτή η ανώμαλη κατάσταση να επηρεάσει όλα τα άλλα μέλη. Και όταν εμείς θεραπεύσουμε ένα μέλος που πάσχει, ανακουφίζεται ολόκληρος ο οργανισμός και επομένως η ανακούφιση πάει στην κεφαλή, η οποία είναι ο ίδιος Χριστός. Είναι γι’ αυτό το λόγο που λέει ο Χριστός ἐφόσον δέν τά κάνατε ἔστω καί σέ ἕναν ἀπό αὐτούς τούς ἀσήμαντους, οὔτε σέ ἐμένα τά κάνατε. Ανακουφίζεται και η κεφαλή της εκκλησίας.

Να σας ευχαριστήσω και πάλι για το λόγο που ήρθατε εδώ και να ζητήσω την βοήθειά σας όσο μπορείτε για να μπορέσει και ο λαός μας εδώ, να  αποκτήσει τα θρησκευτικά του και τα ανθρώπινα του δικαιώματα.

 

Print Friendly, PDF & Email

Share this post