Οι Λυσιώτες εόρτασαν τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου (24-25 Μαρτίου 2023)

Οι Λυσιώτες εόρτασαν τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου (24-25 Μαρτίου 2023)

Με τη δέουσα εκκλησιαστική ιεροπρέπεια και με συγκίνηση οι εκτοπισμένοι της κωμοπόλεως Λύσης εόρτασαν τον Ευαγγελισμό της Υπεραγίας Θεοτόκου στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Αγλαντζιάς, όπου ιερουργεί ο Λυσιώτης Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Καπαρής και όπου φυλάσσεται άχρι καιρού η θαυματουργός εικόνα της Παναγίας Χρυσολυσιωτίσσης.

Την Παρασκευή, 24 Μαρτίου 2023 το εσπέρας, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος προέστη του Μεγάλου Πανηγυρικού Εσπερινού, πλαισιωμένος από τους κληρικούς της ενορίας Πρωτοπρεσβυτέρους π. Γεώργιος Καπαρή, π. Ανδρέα Ανδρέου και π. Θωμά Κωστή, καθώς και τον διάκονο π. Ανδρέα Ματέι. Στο τέλος του Εσπερινού, ανέγνωσε τους Δ΄ Χαιρετισμούς προς την Υπεραγία Θεοτόκο.

Ο Θεοφιλέστατος στο κήρυγμα του θείου λόγου αναφέρθηκε στη θεολογική σημασία της μεγαλύτερης Θεομητορικής εορτής της Εκκλησίας. Η Μαριάμ, Κόρη της Ναζαρέτ, δια της ταπείνωσης και της υπακοής στο θέλημα του Θεού γίνεται για όλο τον κόσμο πρόξενος της χαράς και μητέρα όλων των πιστών, ως νέα Εύα. Με την απάντηση της Παναγίας στον αρχάγγελο Γαβριήλ «Ἰδοὺ ἡ δούλη Κυρίου· γένοιτό μοι κατὰ τὸ ῥῆμά σου» (Λκ. α΄ 38) γίνεται η αρχή (το κεφάλαιον) της σωτηρίας μας, όπως μαρτυρεί το απολυτίκιο της εορτής, δια της ασπόρου συλλήψεως του Υιού και Λόγου του Θεού στα σπλάχνα της Αειπαρθένου Μαριάμ. Ο τέλειος Θεός λαμβάνει ολόκληρη την ανθρώπινη φύση, την θεραπεύει από τη φθορά της αμαρτίας, την ανασταίνει, την αγιάζει και την ανυψώνει στους ουρανούς.

Φέτος, αγαθή συγκυρία, ο Εσπερινός του Ευαγγελισμού συμπίπτει με τους Δ΄ Χαιρετισμούς στην Υπεραγία Θεοτόκο και κατανοούμε καλύτερα γιατί η Μητέρα του Θεού είναι Μητέρα όλων των χριστιανών: «Ὧ πανύμνητε Μῆτερ, ἡ τεκοῦσα τὸν πάντων Ἁγίων ἁγιώτατον Λόγον». Η Παναγία είναι πρότυπο ταπείνωσης, στήριγμα και ενίσχυση πάντων των δοκιμαζομένων γι΄αυτό ας την παρακαλέσουμε «ἀπὸ πάσης ῥύσαι συμφορὰς ἅπαντας, καὶ τῆς μελλούσης λύτρωσαι κολάσεως τοὺς σοὶ βοῶντας, Ἀλληλούϊα».

Τέλος, ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους ιερείς και την Εκκλησιαστική Επιτροπή του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Αγλαντζιάς, καθώς και την Εκκλησιαστική Επιτροπή της κατεχόμενης κωμοπόλεως της Λύσης, για την όλη συνεργασία.

Ακολούθως, μίλησε ο Δήμαρχος Λύσης κ. Ανδρέας Καουρής, ο οποίος ευχαρίστησε τον Θεοφιλέστατο που από το 2008, ως Πρόεδρος των κατεχόμενων Εκκλησιαστικών Επιτροπών της Αρχιεπισκοπικής Περιφερείας (Διαμερίσματος Μεσαορίας), κατά ανάθεση του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Κύπρου κυρού Χρυσοστόμου Β΄ και σήμερα με τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Γεωργίου, οργανώνει, στηρίζει και συντονίζει τους πρόσφυγες αδελφούς μας ώστε να διατηρήσουν τις εορτές και τις παραδόσεις που είχαν πριν την τουρκική εισβολή. Επίσης, απευθυνόμενος στους συγχωριανούς Λυσιώτες, τους παρότρυνε να διατηρήσουν τη φλόγα της μνήμης και της νοσταλγίας για την πατρώα γη άσβεστη και να παρακαλέσουμε τον πανάγαθο Θεό ώστε οι νεότερες γενεές να αξιωθούν να γυρίσουν στους τόπους των προγόνων εν ελευθερία και δικαιοσύνη.

Στο τέλος της Ακολουθίας έγινε Αρτοκλασία και λιτανεία πέριξ του Ιερού Ναού.

Ακολούθως, ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος άνοιξε τη φιλανθρωπική αγορά των Λυσιωτών με διάφορα προϊόντα που ετοιμάζονται από τις γυναίκες της κωμοπόλεως Λύσης της Μεσαορίας.

Ανήμερα της εορτής, Σάββατο 25 Μαρτίου 2023, τελέστηκε Όρθρος και Θεία Λειτουργία στον ίδιο Ιερό Ναό.

Διάκονος Ανδρέας Ματέι

Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας

Print Friendly, PDF & Email

Share this post