Χαιρετισμός του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Γεωργίου στην εκδήλωση για τον εορτασμό των Εθνικών Επετείων (30 Μαρτίου 2023)

Χαιρετισμός του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Γεωργίου στην εκδήλωση για τον εορτασμό των Εθνικών Επετείων (30 Μαρτίου 2023)

Με συγκίνηση αλλά και αισθήματα εθνικής υπερηφάνειας χαιρετίζουμε την αποψινή εορταστική εκδήλωση, που διοργανώνει το Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄, για τις Εθνικές επετείους, της 25ης Μαρτίου 1821 και 1ης Απριλίου 1955.    

Μέσα στην κρισιμότητα των καιρών, τους οποίους διέρχεται το εθνικό μας πρόβλημα, η Εθνεγερσία του 1821 και ο εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας της ΕΟΚΑ του 1955-59, αποτελούν αστείρευτες πηγές θάρρους και δύναμης. Τονώνουν το αγωνιστικό φρόνημα και γιγαντώνουν την πίστη στην τελική κατίσχυση του δικαίου, στον θρίαμβο της ηθικής και στην απελευθέρωση του σκλαβωμένου σήμερα τμήματος της νήσου μας.

Με βαθύτατο σεβασμό υποκλινόμαστε μπροστά στους ηρωισμούς και στις θυσίες των αθάνατων οπλαρχηγών του 1821 που είχαν ως αποτέλεσμα την επαναφορά της Ελλάδας στα ελεύθερα κράτη του κόσμου. Θαυμάζουμε και τα ανδραγαθήματα των απαράμιλλων παλληκαριών της θρυλικής ΕΟΚΑ, με τα οποία απέδειξαν την καταγωγή μας και την ενότητα της φυλής. Τιμούμε αυτούς που μιμήθηκαν στον Μαχαιρά και το Δίκωμο, τον Λεωνίδα στον αχυρώνα του Λιοπετρίου το Χάνι της Γραβιάς, στα βουνά και τα λαγκάδια μας τους παλαιούς κλέφτες και αρματολούς.  

Διακόσια τόσα χρόνια από τη μεγάλη εκείνη μέρα του Ελληνισμού και, δυστυχώς, ακόμα στις θλιβερές ακρογιαλιές της Κύπρου, δεν έρριψε τις ακτίνες της η ελευθερία. Ο άγγελος της απολύτρωσης δεν έφερε ως εδώ το μεγάλο μήνυμα, παρόλο που κι η Κύπρος δεν υστέρησε σε θυσίες.  Αντίθετα, εδώ και 49 χρόνια περιήλθαμε σε θέση δεινή, πιο δεινή κι από εκείνη  των  χρόνων της πρώτης Τουρκοκρατίας.

Η κατοχή της πατρίδας μας, το συνεχιζόμενο δράμα του λαού μας και οι δυσοίωνες προοπτικές για μια λύση που να εξασφαλίζει την επιβίωσή μας στη γη των πατέρων μας, συνιστούν το μέγιστο πρόβλημά μας και συνέχουν την καρδία και ολόκληρο το είναι μας. Μετέχουμε, εν τούτοις, ολόψυχα, ως Έλληνες, στη χαρά του έθνους. Γιατί μόνο με τον τρόπο αυτό, με τη βίωση των εθνικών ιδεωδών και τον παραδειγματισμό από το παρελθόν, είναι δυνατό να ελευθερωθεί η πατρίδα μας.

Ευχαριστούμε θερμά όλους εκείνους οι οποίοι εργάστηκαν για την αποψινή εκδήλωση, η οποία υπογραμμίζει το ιερότατο χρέος να αναβιώνουμε συνεχώς, και μάλιστα κατά τρόπο πολύ έντονο, όλες εκείνες τις διαχρονικές αξίες, για τις οποίες οι πρόγονοί μας έχυσαν το αίμα τους. Τους συγχαίρουμε, επίσης, για τη σκέψη αλλά και την όλη προσπάθεια και εργασία  για να τιμηθούν οι Ήρωες  και τα ηρωικά γεγονότα του γένους μας. Τέλος, απευθύνουμε εγκάρδιο αγωνιστικό χαιρετισμό προς όλους, μνημονεύουμε τα ονόματα των αθάνατων ηρώων μας, αποτίουμε προς αυτούς τον προσήκοντα φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης και ευχόμαστε όπως, με τη βοήθεια του Θεού, εορτάσουμε σύντομα και τα Κυπριακά Ελευθέρια.

 

                              Ευχέτης προς Κύριον

                            + Ο Κύπρου Γεώργιος

 

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου,

    30 Μαρτίου 2023.

Print Friendly, PDF & Email

Share this post