Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Προόδου του Τιμίου Σταυρού Πεδουλά (Ε’ Κυριακή των Νηστειών, 2 Απριλίου 2023)

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Προόδου του Τιμίου Σταυρού Πεδουλά (Ε’ Κυριακή των Νηστειών, 2 Απριλίου 2023)

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, την Κυριακή, 2 Απριλίου 2023, λειτούργησε και κήρυξε στον Ιερό Ναό Προόδου του Τιμίου Σταυρού στον Πεδουλά. Τον Θεοφιλέστατο πλαισίωσαν ο Οικονόμος π. Λουκάς Κασινίδης και ο Διάκονος π. Ανδρέας Ματέι. 

Στο κήρυγμα του θείου λόγου, ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στο Δοξαστικό των Αίνων που ψέλνουμε στην Ακολουθία του Όρθρου της Ε΄ Κυριακής των Νηστειών· «Οὐκ ἔστιν ἡ Βασιλεία τοῦ Θεοῦ βρῶσις καὶ πόσις, ἀλλὰ δικαιοσύνη καὶ ἄσκησις, σὺν ἁγιασμῷ· ὅθεν οὐδὲ πλούσιοι εἰσελεύσονται ἐν αὐτῇ, ἀλλ᾽ ὅσοι τοὺς θησαυροὺς αὐτῶν ἐν χερσὶ πενήτων ἀποτίθενται. Ταῦτα καὶ Δαυῒδ ὁ Προφήτης διδάσκει λέγων· Δίκαιος ἀνὴρ ὁ ἐλεῶν ὅλην τὴν ἡμέραν, ὁ κατατρυφῶν τοῦ Κυρίου καὶ τῷ φωτὶ περιπατῶν, ὃς οὐ μὴ προσκόψῃ· ταῦτα δὲ πάντα, πρὸς νουθεσίαν ἡμῶν γέγραπται, ὅπως νηστεύοντες, χρηστότητα ποιήσωμεν· καὶ δῴη ἡμῖν Κύριος, ἀντὶ τῶν ἐπιγείων τὰ ἐπουράνια».

Ο Επίσκοπος Μεσαορίας ανέφερε ότι η βασιλεία του Θεού δεν υπόκειται στα μέτρα του κόσμου τούτου, δεν περιορίζεται στις βιοτικές μέριμνες που ο άνθρωπος προσπαθεί να καλύψει στο πέρασμά του από αυτή την πρόσκαιρη ζωή. Η βασιλεία του Θεού δεν  μπορεί να αποκτηθεί πράττοντας μεμονωμένες ενέργειες, διότι η πορεία του ανθρώπου προς την σωτηρία του είναι βιωματική και όχι μία ξερή καθηκοντολογία που πρέπει να ακολουθήσει. Ο χριστιανός, ιδίως κατά την περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, καλείται να αγωνίζεται με συντριβή καρδίας και εν τω κρυπτώ, να ποιεί ελεημοσύνες, να είναι δίκαιος, να προσεύχεται, να νηστεύει, να μετανοεί, ώστε να ταπεινώσει τον εαυτό του και να δεχθεί το φως του Αναστάντος Χριστού εις την καρδία του.       

Μέγα πρότυπο ταπείνωσης και  μεταμέλειας είναι η Οσία Μαρία η  Αιγυπτία, της οποίας την μνήμη οι Άγιοι Πατέρες της Εκκλησίας μας οι τα πάντα καλώς διαταξάμενοι, όρισαν να εορτάζεται την Ε’ Κυριακή των Νηστειών, ώστε το παράδειγμα της να ενισχύει τους πιστούς χριστιανούς που αγωνίζονται με ένθερμη πίστη τον αγώνα προς την σωτηρία. Η Οσία Μαρία η Αιγυπτία αφού απαρνήθηκε τον παλαιό εαυτό της, μετανόησε, ασκήτεψε στην έρημο και αγωνίστηκε με προσευχή και νηστεία, και αξιώθηκε του στεφάνου της δόξης Θεού.

Επιπλέον, ο Θεοφιλέστατος έκανε λόγο για την αρετή της διάκρισης που η Αγία μας Εκκλησία μας διδάσκει, εν όψει της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Η διάκριση δεν αποτελεί αποκλειστικά θέμα ευφυΐας και οξυδέρκειας, αλλά αυτογνωσίας, συνειδητοποίησης της ανθρώπινης αδυναμίας και αγάπης προς τον πλησίον. Ο χριστιανός που έχει διάκριση,  δέχεται τον όλον άνθρωπο, διότι σεβόμενος το δώρο της ελευθερίας που ο Θεός χάρισε  στον άνθρωπο, δεν προσφεύγει σε χαρακτηρισμούς κατάκρισης που ισοπεδώνουν τον άλλο, τον εξουθενώνουν ηθικά και ως πρόσωπο.

Η Θεία Λειτουργία, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Επίσκοπος Γρηγόριος, τελείται για όλο τον κόσμο, για τους ζώντες και τους κεκοιμημένους, για τους εγγύς και τους μακράν, για τους αδελφούς μας που βρίσκονται σε κάθε ειδών δοκιμασίες και ταλαιπωρίες, και για όλους τους ανθρώπους ανά την οικουμένη, αφού εξ ενός αίματος παν γένος ανθρώπων.

Καταλήγοντας, ο Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος, μετέφερε στο εκκλησίασμα τις πατρικές ευχές και ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Γεωργίου και ευχαρίστησε τον οικείο ποιμενάρχη, Μητροπολίτη Μόρφου κ. Νεόφυτο για την κανονική άδεια να τελέσει τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Προόδου του Τιμίου Σταυρού Πεδουλά.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, τελέστηκαν οι εορτές και τα Ιερά Μνημόσυνα. Μεταξύ αυτών, και το μνημόσυνο του άρτι μεταστάντος π. Λοΐζου Κούτσιου εκ Μαραθόβουνου. 

 

Κείμενο: Κωνσταντίνος Ανδρέου

Φωτογραφίες: Νικόλας Επαμεινώνδα

Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας

 

Print Friendly, PDF & Email

Share this post