Οι κατεχόμενες ενορίες της Αρχιεπισκοπής εόρτασαν την Παναγία των Καθάρων (17 Απριλίου 2023)

Οι κατεχόμενες ενορίες της Αρχιεπισκοπής εόρτασαν την Παναγία των Καθάρων (17 Απριλίου 2023)

Με λαμπρότητα εόρτασαν οι εκτοπισμένοι την Παναγία των Καθάρων με τον εσπερινό της Δευτέρας της Λαμπρής στον Άγιο Στυλιανό Άσπρες Στροβόλου, του οποίου προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, πλαισιωμένος από τους ιερείς της ενορίας, Πρωτοπρεσβυτέρους π. Ιωάννη Ιωάννου και π. Κωνσταντίνο Κωνσταντίνου, καθώς και τον διάκονο π. Ανδρέα Ματέι.

Ο Θεοφιλέστατος στο κήρυγμα του θείου λόγου επισήμανε ότι την Τρίτη της Διακαινησίμου, μαζί με τους νεοφανείς μάρτυρες Ραφαήλ, Νικόλαο και Ειρήνη, τιμούμε και την Υπεραγία Θεοτόκο, τη μητέρα του Φωτός και Πλατυτέρα των ουρανών. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην Παναγία των Καθάρων και μίλησε στο εκκλησίασμα για τη Σταυροπηγιακή Μονή της Παναγίας των Καθάρων, στα χώματα της κατεχόμενης κοινότητας Λάρνακας της Λαπήθου. Το αρχαίο σταυροπήγιο βρίσκεται στη νότια πλευρά του Πενταδακτύλου, πλησίον του Κοντεμένου, Αγριδακίου, Συσκλήπου, Αγίου Ερμολάου, Μύρτου. Προέτρεψε τους παρόντες στο εκκλησίασμα και ιδιαίτερα τους εκτοπισμένους αδελφούς να διατηρήσουν τη φλόγα της νοσταλγίας της πατρώας γης αναμμένη και να τη μεταφέρουν στα παιδιά και τα εγγόνια τους, τα οποία, προσευχόμαστε στον Θεό, να συνεχίσουν με πίστη, ενότητα και εντιμότητα τον αγώνα της επανόδου στις πατρογονικές εστίες.

Μετά τη διάρκεια των Αποστίχων έγινε λιτάνευση της εικόνας της Αναστάσεως, της Παναγίας της Καθαριώτισσας και των νεοφανών μαρτύρων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης πέριξ του Ιερού Ναού. Επανερχόμενοι στον Ναό οι πιστοί προσκύνησαν τις εικόνες αλληλοευχόμενοι προς τον Θεοφιλέστατο και τους κληρικούς τον πασχαλινό χαιρετισμό: «Χριστός ανέστη – Αληθώς ανέστη!». Ακολούθως, τελέστηκε Δεήση υπέρ υγείας πάντων των εορταζόντων, των προσφύγων και των εν δοκιμασίαις αδελφών ημών. Κατόπιν, έγινε αρτοκλασία.

Στο τέλος του Εσπερινού ο Θεοφιλέστατος μοίρασε σε όλο το εκκλησίασμα παραδοσιακές φλαούνες, ευχόμενος σε όλους Χρόνια Πολλά και ελευθερία στην πατρίδα μας.

Διάκονος Ανδρέας Ματέι

Γραφείο Ενημέρωσεως και Επικοινωνίας

Print Friendly, PDF & Email

Share this post