Σύναξη της Παναγίας Τρικουκιωτίσσης την Τρίτη της Λαμπρής (18 Απριλίου 2023)

Σύναξη της Παναγίας Τρικουκιωτίσσης την Τρίτη της Λαμπρής (18 Απριλίου 2023)

Μέσα στην λαμπρότερη χαρά της Αναστάσεως ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος την Τρίτη 18 Απριλίου 2023, λειτούργησε και κήρυξε στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Παναγίας Τρικουκκιωτίσσης, πλησίον της κοινότητας Προδρόμου της Επαρχίας Λευκωσίας κάτω από την κορυφή του Τροόδους.

Στο κήρυγμα του θείου λόγου ο Θεοφιλέστατος επισήμανε ότι η χαρά της Ανάστασης είναι τόσο μεγάλη για την Εκκλησία που δεν μας αρκεί μια μέρα πανηγύρεως αλλά θεωρούμε ολόκληρη την Διακαινήσιμο εβδομάδα σαν να ήταν μια μέρα. Επίσης, αναφέρθηκε στο περιεχόμενο του πρώτου τροπαρίου των Αίνων του γ’ ήχου: «Δεύτε πάντα τα έθνη γνώτε του φρικτού μυστηρίου την δύναμιν, Χριστός γαρ ο Σωτήρ ημών, ο εν αρχή Λόγος εσταυρώθη δι ημάς και εκών ετάφη και ανέστη εκ νεκρών του σώσαι τα σύμπαντα, Αυτόν προσκυνήσωμεν».  Ο Υιός και Λόγος του Θεού ενηνθρώπησε, εσταυρώθη και θεληματικά ως άνθρωπος απέθανε και ετάφη, εκήρυξε ανάσταση στον Άδη, εσκύλευσε τον Άδη και αναστήθηκε, διότι Αυτός είναι ο βασιλεύς των βασιλευόντων και Κύριος των Κυριευόντων, και έτσι διέσωσε τον άνθρωπο και τη δημιουργία ολόκληρη.

Επίσης, αναφέρθηκε στην αρχαία Σταυροπηγιακή Μονή της Παναγίας των Καθάρων της κατεχόμενης κοινότητας Λάρνακας της Λαπήθου, η οποία πανηγύριζε την Τρίτη της Λαμπρής και στις 15 Αυγούστου, της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Ο Επίσκοπος Μεσαορίας ευχαρίστησε την Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής, Χριστονύμφη, και όλη τη συνοδεία για τη φιλοξενεία. Επίσης, μετέφερε σε όλους τον αναστάσιμο χαιρετισμό και τις πατρικές ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Γεωργίου.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε λιτανεία μέχρι το θρονί της Παναγίας, όπου τελέστηκε δέηση ενώπιον των εικόνων της Αναστάσεως, της Παναγίας Τρικουκκιωτίσσης και των νεοφανών μαρτύρων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης.

Στο τέλος, ο Θεοφιλέστατος απηύθυνε τον αναστάσιμο χαιρετισμό «Χριστός Ανέστη», ευχόμενος σε όλους υγεία, δύναμη και ελευθερία στην πατρίδα μας.

Διάκονος Ανδρέας Ματέι

Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας

Print Friendly, PDF & Email

Share this post