Οι κατεχόμενες ενορίες της Αρχιεπισκοπής εόρτασαν τον Άγιο Γεώργιο στην προσφυγιά (Σάββατο, 22 Απριλίου 2023)

Οι κατεχόμενες ενορίες της Αρχιεπισκοπής εόρτασαν τον Άγιο Γεώργιο στην προσφυγιά (Σάββατο, 22 Απριλίου 2023)

Με τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Γεωργίου, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος το Σάββατο της Διακαινησίμου, 22 Απριλίου 2023, χοροστάτησε και κήρυξε κατά την ακολουθία του Εσπερινού, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στα Λατσιά, όπου οι κατεχόμενες ενορίες της αρχιεπισκοπικής περιφερείας (διαμερίσματος Μεσαορίας) εόρτασαν τον Άγιο Μεγαλομάρτυρα Γεώργιο. Τον Θεοφιλέστατο πλαισίωσαν οι εφημέριοι του Ιερού Ναού, ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Ανδρέας Παναγή, ο Πρεσβύτερος π. Φανούριος Πρίμας καθώς και ο Διάκονος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής π. Ανδρέας Ματέι. Στην ακολουθία του Πανηγυρικού Εσπερινού, παρέστησαν ο Δήμαρχος Κυθρέας Δρ Πέτρος Καρεκλάς, η Κοινοτάρχης Αγκαστίνας Αναστασία Γερολέμου, Εκκλησιαστικοί Επίτροποι και τα οργανωμένα σύνολα των κατεχομένων ενοριών και κοινοτήτων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.

Ο Επίσκοπος Μεσαορίας στο κήρυγμα του, αναφέρθηκε στο Δοξαστικό των εσπερίων αποστίχων της Κυριακής του Θωμά, «Φιλάνθρωπε, μέγα καὶ ἀνείκαστον τὸ πλῆθος τῶν οἰκτιρμῶν σου, ὅτι ἐμακροθύμησας, ὑπὸ Ἰουδαίων ῥαπιζόμενος, ὑπὸ Ἀποστόλου ψηλαφώμενος, καὶ ὑπὸ τῶν ἀθετούντων σε πολυπραγμονούμενος. Πῶς ἐσαρκώθης; πῶς ἐσταυρώθης ὁ ἀναμάρτητος; ἀλλὰ συνέτισον ἡμᾶς, ὡς τὸν Θωμᾶν βοᾶν σοι· ὁ Κύριός μου καὶ ὁ Θεός μου, δόξα σοι».

Ο Θεοφιλέστατος τόνισε την άπειρη αγάπη και φιλανθρωπία του Θεού ο οποίος έστειλε στα ημέτερα τον Μονογενή του Υιό και Θεό, τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό, ο οποίος διά της ενανθρωπίσεως, της Σταυρώσεως, της Αναστάσεως και της Αναλήψεως, προσέφερε στους ανθρώπους την καταλλαγή με τον Θεὀ, αναλαµβάνοντας εκουσίως ολόκληρη την ανθρώπινη φύση εκτός της αμαρτίας, την οποία θέωσε, ώστε ο πεπτωκώς άνθρωπος αγωνιζόμενος συνειδητά και εν τω κρυπτώ, να έχει την δυνατότητα να σώσει την ψυχή του.

Ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, επισήμανε ότι η Εκκλησία δεν είναι μονάχα ένας θεσμός που ιδρύθηκε και αφορούσε τους ανθρώπους της εποχής εκείνης. Η Εκκλησία είναι η συνεχής και αδιάκοπη παρουσία και κοινωνία του Αγίου Πνεύματος στον κόσμο, διότι οι χριστιανοί βιώνουμε καθημερινά το μέγα θαύμα της αποκάλυψης του Θεού στον άνθρωπο, εξαιρέτως στο Μυστήριο των Μυστηρίων, τη Θεία Ευχαριστία, όπου μεταλαμβάνουμε το Αναστημένο Σώμα και το Αίμα του Κυρίου.

Ο Μεσαορίας Γρηγόριος, στην συνέχεια πρόσθεσε πως η ομολογία του Θωμά με την χαρακτηριστική φράση «Ὁ Κύριός μου καὶ ὁ Θεός μου», είναι μία μαρτυρία που μας καλεί να αναλογιστούμε τα θαυμάσια που μας παρέχει καθημερινά η αγάπη και η πρόνοια του Θεού ώστε εμείς, με εμπιστοσύνη στο θέλημα του Θεού, να είμαστε ενωμένοι με την πηγή του Φωτός, τον Αναστάντα Κύριο, και να απωθούμε από μέσα μας οτιδήποτε προσπαθεί να μας χωρίσει από Αυτόν και τους συνανθρώπους μας. Τρισευτυχισμένος είναι ο άνθρωπος που αν και δεν βλέπει με τα σωματικά του μάτια τον Κύριο, Τον βιώνει πνευματικά. Πρόσθεσε ότι τρισευτυχισμένος είναι ο άνθρωπος, ο οποίος  αν και δεν βλέπει με τα σωματικά του μάτια τον Κύριο, Τον βιώνει πνευματικά και τον ομολογεί ως Θεάνθρωπο Λυτρωτή.

Ο Επίσκοπος Μεσαορίας, δεν παρέλειψε να κάνει λόγο και στους ανθρώπους που αποτελούν πειστήρια για μας, οι οποίοι πραγματικά αγάπησαν και αφιερώθηκαν στον Χριστό ή και ακόμα έδωσαν την ζωή τους για Αυτόν, που δεν είναι άλλοι από τους Αγίους  της Εκκλησίας μας, όπως είναι και ο Άγιος Μεγαλομάρτυρας Γεώργιος ο Τροπαιοφόρος του οποίου η μνήμη τιμάται στις 23 Απριλίου.

Καταλήγοντας, ο Θεοφιλέστατος ανέφερε επιγραμματικά της κατεχόμενες κοινότητες και ενορίες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου (διαμερίσματος Μεσαορίας), που διαθέτουν Ναό αφιερωμένο στον Άγιο Μεγαλομάρτυρα Γεώργιο, ώστε η μνήμη των ιερών μνημείων πίστης και πολιτισμού της πατρίδας μας να παραμένει αναλλοίωτη σε όλους μας και κυρίως στις νέες γενεές που αποτελούν το μέλλον του τόπου μας.

Κατά τη διάρκεια του Πανηγυρικού Εσπερινού τελέστηκαν εορτές, δέηση για απελευθέρωση της πατρίδας και επιστροφή στα τουρκοκρατούμενα χωριά και πόλεις μας, καθώς και ιερά μνημόσυνα των προαπελθόντων πριν την εισβολή και μετά στην προσφυγιά. Στο τέλος της Ακολουθίας έγινε Αρτοκλασία και λιτανεία πέριξ του Ιερού Ναού.

 

Κείμενο: Κωνσταντίνος Ανδρέου

Φωτογραφίες: Στυλιανός Σωτηρίου

Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας

 

Print Friendly, PDF & Email

Share this post