Διοργανώνεται επιστημονικό συνέδριο με θέμα «Πτυχές της Ιστορίας της Ελληνικής Κυπριακής Εκπαίδευσης, 1800 – σήμερα»

Διοργανώνεται επιστημονικό συνέδριο με θέμα «Πτυχές της Ιστορίας της Ελληνικής Κυπριακής Εκπαίδευσης, 1800 – σήμερα»

Το Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας διοργανώνει επιστημονικό συνέδριο με θέμα «Πτυχές της Ιστορίας της Ελληνικής Κυπριακής Εκπαίδευσης, 1800-σήμερα». Το συνέδριο πραγματοποιείται στo πλαίσιo του ερευνητικού προγράμματος που εκπονείται στο Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών με σκοπό τη συγκρότηση του Αρχείου Ιστορίας της Ελληνικής Κυπριακής Εκπαίδευσης (ΑΙΕΚΕ).

Η οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου θεωρεί ότι το 2023 προσφέρεται για τη διοργάνωση μιας τέτοιας επιστημονικής δράσης, καθώς συμπληρώνονται 130 έτη από την ίδρυση του πρώτου εκπαιδευτηρίου Μέσης Παιδείας στην Κύπρο, του Παγκυπρίου Γυμνασίου, στη Λευκωσία. Η χρονική συγκυρία προσφέρει την ευκαιρία για την παρουσίαση των νέων ερευνητικών δεδομένων που αφορούν την Ιστορία της ελληνικής κυπριακής εκπαίδευσης. Είναι, άλλωστε, γεγονός ότι η βιβλιογραφία του εν λόγω επιστημονικού αντικειμένου έχει εμπλουτισθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Ως εκ τούτου, η διοργάνωση του συνεδρίου θα προσφέρει την ευκαιρία παρουσίασης νέων ερευνητικών δεδομένων, που αφορούν στην ιστορία της κυπριακής εκπαίδευσης από τις αρχές του 19ου αιώνα μέχρι τις μέρες μας.

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 5 και 6 Μαΐου 2023 στη Λευκωσία, στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου, και σε αυτό θα λάβουν μέρος ακαδημαϊκοί, ερευνητές και εκπαιδευτικοί, οι οποίοι θα παρουσιάσουν τα πορίσματα της έρευνάς τους σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, που αφορούν στην Ιστορία της ελληνικής κυπριακής εκπαίδευσης. Κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου θα παρουσιαστούν, μεταξύ άλλων, ανακοινώσεις που αφορούν στην εκπαίδευση κατά τον 19ο αιώνα, τις πηγές και τα μεθοδολογικά ζητήματα που αφορούν την Ιστορία της εκπαίδευσης, ζητήματα πολιτικής και εκπαίδευσης και θέματα φύλου και εκπαίδευσης κατά τη βρετανική αποικιοκρατία καθώς, επίσης, θέματα που αφορούν στις εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και εξής. Οι εισηγήσεις θα καλύψουν χρονολογικά την περίοδο από τις αρχές του 19ου αιώνα μέχρι τις μέρες μας και θα αφορούν την Ιστορία της Προδημοτικής, της Δημοτικής, της Μέσης και της Τεχνικής Εκπαίδευσης.

Η Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου αποτελείται από τους: δρα Κυπριανό Λούη (Διευθυντή Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης, Αναπληρωτή Διευθυντή Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών), δρα Κωνσταντίνο Γεωργίου (Εκπαιδευτικό-Ερευνητή, Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών), δρα Αναστασία Γιάγκου (Εκπαιδευτικό-Ιστορικό) και δρα Πόπη Θεοφάνους (Eκπαιδευτικό-Λειτουργό Γραφείου Διευθυντή Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης).

___________

Για την πρόσκληση στην τελετή έναρξης του συνεδρίου πατήστε εδώ.

Για το πρόγραμμα του συνεδρίου πατήστε εδώ.

Print Friendly, PDF & Email

Share this post