Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος: «Πνεῦμα ὁ Θεός, καὶ τοὺς προσκυνοῦντας αὐτὸν ἐν πνεύματι καὶ ἀληθείᾳ δεῖ προσκυνεῖν» (14 Μαΐου 2023)

Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος: «Πνεῦμα ὁ Θεός, καὶ τοὺς προσκυνοῦντας αὐτὸν ἐν πνεύματι καὶ ἀληθείᾳ δεῖ προσκυνεῖν» (14 Μαΐου 2023)

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, την Κυριακή 14 Μαΐου 2023, λειτούργησε και κήρυξε στην Ιερά Μονή Θεοτόκου στα Καμπιά. Τον Θεοφιλέστατο πλαισίωσαν ο Οικονόμος π. Ανδρέας Αλεξάνδρου και ο Διάκονος π. Ανδρέας Ματέι.

Ο Επίσκοπος Μεσαορίας στην ομιλία του, αναφέρθηκε στο ευαγγελικό ανάγνωσμα με ιδιαίτερη αναφορά στον στίχο, «πνεῦμα ὁ Θεός, καὶ τοὺς προσκυνοῦντας αὐτὸν ἐν πνεύματι καὶ ἀληθείᾳ δεῖ προσκυνεῖν» (Ιω. 4, 24). Το νόημα της Ευαγγελικής περικοπής επιβεβαιώνει ότι ο Θεός «ἣν μὲν ἀεὶ καὶ ἐστὶ καὶ ἔσται», ο Θεός δεν περιορίζεται αλλά  βρίσκεται παντού και δίπλα σε όποιον με καθαρή καρδία τον αναζητεί. Η διδασκαλία του Χριστού δεν αφορά μόνο τον άνθρωπο της εποχής εκείνης, αλλά επεκτείνεται και απευθύνεται στον άνθρωπο κάθε εποχής. Ο χριστιανός καλείται να αγωνίζεται το καθημερινό μαρτύριο της συνειδήσεως με πλήρη επίγνωση των αδυναμιών και των ελλειμματικοτήτων του και ταυτόχρονα της παντοδυναμίας του Τριαδικού Θεού, ο οποίος γνωρίζει τα κίνητρα και τα ελατήρια του πεπερασμένου ανθρώπου. Η χαρά του κάθε πιστού είναι μεγάλη όταν αναλογίζεται τα θαυμάσια που μας παρέχει αέναα η αγάπη και η πρόνοια του Θεού, και την ίδια στιγμή μεγάλη και η ευθύνη απέναντι στον ίδιο του τον εαυτό αλλά και στην Εκκλησία εν γένει διότι η αλήθεια του έχει αποκαλυφθεί, η οποία είναι πρόσωπο και είναι Κύριος μας Ιησούς Χριστός.

Καταλήγοντας, ο Επίσκοπος Μεσαορίας τόνισε πως η βεβαία πίστη της Σαμαρείτιδος ότι ο Υιός και Λόγος του Θεού είναι ο Μεσσίας, φανερώνει και σε εμάς τους χριστιανούς δύο χιλιάδες και πλέον έτη μετά, ότι το μόνο σταθερό και αμετακίνητο είναι η Σοφία του Θεού, ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός ο Οποίος με την ενσάρκωση, το επίγειο έργο Του το πάθος και την Ανάσταση, μας δίδαξε ότι ο προορισμός του ανθρώπου είναι η Βασιλεία του Θεού.

 

Κωνσταντίνος Ανδρέου

Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας

Print Friendly, PDF & Email

Share this post