Εσπερινός εορτής Αγίου Αθανασίου Χύτρων και Σύναξης των πέντε Αγίων Ιεραρχών της Κυθρέας (16 Μαΐου 2023)

Εσπερινός εορτής Αγίου Αθανασίου Χύτρων και Σύναξης των πέντε Αγίων Ιεραρχών της Κυθρέας (16 Μαΐου 2023)

Με σεμνότητα και ιεροπρέπεια οι εκτοπισμένοι της Κυθρέας, Νέου Χωριού και Τραχωνίου Κυθρέας και οι κοινότητες της ευρύτερης περιοχής των Χύτρων καθώς και η κοινότητα Τρυπημένης εόρτασαν την μνήμη του Αγίου Αθανασίου Χύτρων και τη Σύναξη των πέντε Αγίων Ιεραρχών της Κυθρέας.

Εορτασμός πραγματοποιήθηκε στο Παρεκκλήσι του Αγίου Χαραλάμπους στην Αγλαντζιά, το οποίο οικοδομήθηκε με ευλάβεια από τους εκτοπισμένους του Νέου Χωριού Κυθρέας.

Η εορτή του Αγίου Αθανασίου Χύτρων και η Σύναξη των πέντε Αγίων Ιεραρχών της Κυθρέας Δημητριανού, Πάππου, Αθανασίου, Σπυρίδωνος και Φωτεινού, συνδυάζεται με την ημέρα εγκαινιασμού του Παρεκκλησίου στις 17-18/5/2019 από τον Επίσκοπο Μεσαορίας κ. Γρηγόριο και τις ευλογίες του τότε Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου του Β’.

Οι Εκκλησιαστικές Επιτροπές των ανωτέρω ενοριών Ιεραρχών της κωμόπολης Κυθρέας, Νέου Χωριού και Τραχωνίου Κυθρέας και οι κοινότητες της ευρύτερης περιοχής των Χύτρων καθώς και η κοινότητα Τρυπημένης, στην οποία υπάρχουν ερείπια ναού του Αγίου Αθανασίου Χύτρων συνεργάστηκαν μαζί με τον εφημέριο π. Γεώργιο Κούλα και την Εκκλησιαστική Επιτροπή του Παρεκκλησίου του Αγίου Χαραλάμπους ώστε με τη δέουσα λαμπρότητα να πραγματοποιηθεί και εφέτος στην προσφυγιά η εορτή των Αγίων μας.

Ο Εσπερινός, προϊσταμένου του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου ξεκίνησε με κωδονοκρουσίες και επίσημη υποδοχή της ιερής εικόνας των Αγίων Επισκόπων Χύτρων, την οποία μετέφερε από την Αρχιεπισκοπή ο Επίσκοπος και θα παραμείνει για προσκύνηση από τους πιστούς έως το πρωί της Τρίτης 23 Μαΐου 2023.

Στην υποδοχή ο π. Γεώργιος κρατούσε το ιερό Ευαγγέλιο, ο Διάκονος π. Ανδρέας Ματέι θυμίαζε και οι Ιεροψάλτες έψαλαν αναστάσιμους ύμνους.

Στη δυτική είσοδο του ναού υποδέχθηκαν τον Επίσκοπο οι Κοινοτάρχες Νέου Χωριού Κυθρέας κ. Χρίστος Λαμπρίας και Τραχωνίου Κυθρέας κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, ο κ. Κυριάκος Χαριτωνίδης εκ μέρους της κοινότητας Τρυπημένης και ο κ. Θεόδωρος Μεϊβατζής εκ μέρους των Εκκλησιαστικών επιτρόπων του παρεκκλησίου και του κατεχόμενου ναού του Αγίου Χαραλάμπους.
Η Εκκλησιαστική Επίτροπος κυρία Ανδρούλα Ανδρέα υποδέχθηκε τον Θεοφιλέστατο με το παραδοσιακό καπνιστομέρρεχο.

Κατά τη διάρκεια του Εσπερινού τελέστηκε δέηση υπέρ υγείας και επιστροφής στις κατεχόμενες ενορίες μας με ελευθερία και δικαιοσύνη, καθώς και δέηση υπέρ αναπαύσεως των κεκοιμημένων μας, μεταξύ αυτών και του προσφάτως μεταστάντος Πρωτοπρεσβυτέρου π. Διομήδους Κωνσταντίνου πρωτεργάτη στην οικοδόμηση της Εκκλησίας του Αγίου Χαραλάμπους στην προσφυγιά.

Στην ομιλία του ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στους πέντε Αγίους Επισκόπους μας που λάμπρυναν τον θρόνο της επισκοπής της Κυθρέας. Θύμισε στους Χριστιανούς το γεγονός των εγκαινίων του ναού το 2019 και με επίκεντρο την χαρμόσυνο εορτή της Αναστάσεως και δια της αποδόσεως της εορτής της Μεσοπεντηκοστής οδηγούμαστε μεγάλη εορτή της Πεντηκοστής, της επιφοιτήσεως του Αγίου Πνεύματος εν είδη πύρινων γλωσσών.

Ο Επίσκοπος συγκινημένος ευχήθηκε σε όλους υγεία, δύναμη και διατήρηση της μνήμης και της νοσταλγίας της πατρώας γης μέχρι την ευλογημένη ώρα της επιστροφής μας με αγάπη, ειρήνη και ενότητα στους τόπους μας, που ζήσαμε εμείς, οι γονείς και πρόγονοί μας.

Ακολούθησε αρτοκλασία, ο Επίσκοπος ευλόγησε τους άρτους και τα κόλλυβα της εορτής και ηγήθηκε της λιτανείας των εικόνων της Αναστάσεως και των πέντε Αγίων Ιεραρχών της Κυθρέας.
Η σύναξή μας ολοκληρώθηκε με μικρό κέρασμα όλου του εκκλησιάσματος στον περίβολο του ναού.
Επιθυμούμε ακόμη μια φορά να ευχαριστήσουμε τον Θεοφιλέστατο ο οποίος για 15 έτη πρώτα με τις ευλογίες του μακαριστού Αρχιεπισκόπου μας Χρυσοστόμου του Β’ και νυν με τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου μας κ.κ. Γεωργίου κρατά τη διαρκή ενότητα του προσφυγικού κόσμου με σεμνότητα, ευγένεια, πατρικότητα και εκκλησιαστική ιεροπρέπεια. Ο Θεός να τον αξίωση να συνεχίζει το έργο του και εμείς υιικώς τον ευχαριστούμε και τον αγαπούμε.

Εις έτη πολλά.

Η Εκκλησιαστική Επιτροπή Αγίου Χαραλάμπους Νέου Χωριού Κυθρέας

Print Friendly, PDF & Email

Share this post