Εσπερινός της εορτής της ανακομιδής των ιερών λειψάνων του Αγίου Θεοδώρου του Στρατηλάτου στην Πιτσιλιά (7 Ιουνίου 2023)

Εσπερινός της εορτής της ανακομιδής των ιερών λειψάνων του Αγίου Θεοδώρου του Στρατηλάτου στην Πιτσιλιά (7 Ιουνίου 2023)

Πραγματοποιήθηκε, μέσα στην κατανυκτική ατμόσφαιρα της Εβδομάδας του Αγίου Πνεύματος, την Τετάρτη, 7 Ιουνίου 2023, ο Πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής της ανακομιδής των ιερών λειψάνων του Αγίου Θεοδώρου του Στρατηλάτου, στον ομώνυμο ναό της ορεινής κοινότητας Αγίου Θεοδώρου Πιτσιλιάς. 

Κατόπιν προσκλήσεως των κοινοτικών αρχών, την κανονική άδεια και ευλογία του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Λεμεσού κ. Αθανασίου και τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Γεωργίου, του Εσπερινού προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος. Τον Επίσκοπο Μεσαορίας υποδέχθηκε με τα καπνιστομέρρεχα στην είσοδο του Ναού η Εκκλησιαστικός Επίτροπος κ. Γιαννούλα Οικονόμου. Κατά τη διάρκεια της χοροστασίας το Θεοφιλέστατο πλαισίωσαν μαζί με τον εφημέριο της κοινότητας π. Νικόλαο Κοσμίν Βελετεάν οι κληρικοί των γύρω κοινοτήτων, καθώς και ιερείς από τη Λευκωσία και τη Λεμεσό. 

Ο Θεοφιλέστατος στο κήρυγμα του θείου λόγου, αναφέρθηκε στην εορτή όλης της εβδομάδας, ένεκα της Αγίας Πεντηκοστής, της επιφοίτησης του Αγίου Πνεύματος στο υπερώο της Ιερουσαλήμ και τη φανέρωση στον κόσμο του τρίτου προσώπου της Αγίας Τριάδας. Καταλήγοντας στο Μεγαλομάρτυρα Άγιο Θεόδωρο το Στρατηλάτη, εξηγώντας γιατί οι χριστιανοί τιμούν και σέβονται τα ιερά λείψανα, αφού αγιάζεται ο όλος άνθρωπος ως ψυχωσωματική προσωπικότητα.  Το σώμα είναι ναός του εντός ημών Αγίου Πνεύματος. 

Ευχαρίστησε για την πρόσκληση,  η οποία παρέμενε ανοικτή από το 2018 και 2019 και ήρθε η ώρα να εκπληρωθεί κατά τον καλύτερο τρόπο. 

Ευχαρίστησε τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Λεμεσού κ. Αθανάσιο για την ευλογία και κανονική άδεια, το Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Αμαθούντος κ. Νικόλαο για την πολύτιμη συνεργασία, καθώς και το Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. Γεώργιο, για τις ευλογίες, αφού έρχεται από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου όπου ανήκει.

Κλείνοντας, ο Μεσαορίας Γρηγόριος μετέφερε τις εγκάρδιες ευχές του Μακαριωτάτου. 

Κι εμείς με τη σειρά μας ευχαριστούμε τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μεσαορίας κ. Γρηγόριο, για την καλοσύνη που είχε να επισκεφθεί επανειλημμένως την κοινότητά μας και να χοροστατήσει στον Εσπερινό του Αγίου Θεοδώρου, καθώς επίσης να μιλήσει στο εκκλησίασμα.

 

Από το Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας 

Κείμενο: Κυριάκος Ξυδιάς, Εκκλησιαστικός Επίτροπος Αγίου Γεωργίου, κοινότητας Αγίου Θεοδώρου Πιτσιλιάς

Φωτογραφίες: Γιάννης Κεκκουρής

Print Friendly, PDF & Email

Share this post