Εορτασμός Αγίας Μαρίνης στα Λατσιά και Στρόβολο (16-17 Ιουλίου 2023)

Εορτασμός Αγίας Μαρίνης στα Λατσιά και Στρόβολο (16-17 Ιουλίου 2023)

Η Ορθόδοξη Εκκλησία τίμησε πανηγυρικά τη μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Μαρίνης 16-17 Ιουλίου 2023.

Την Κυριακή, 16 Ιουλίου 2023, του Μεγάλου πανηγυρικού Εσπερινού στο ιερό παρεκκλήσιο της Αγίας Μαρίνης στα Λατσιά προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, συμπαραστατούμενος από τους Ιερείς της ενορίας Αγίου Γεωργίου Λατσιών, Πρωτ. Ανδρέα Παναγή και Πρεσβ. π. Φανούριο Πρίμα, καθώς και τον Διακονο π. Ανδρέα Ματέι.

Ανάμεσα στους προσκυνητές που έσπευσαν στο παρεκκλήσιο να τιμήσουν την Αγία Μαρίνα ήταν και εκτοπισμένοι Τυμπιώτες, αφού στην κοινότητά τους υπάρχει ο κεντρικός ναός του Αγίου Γεωργίου, αλλά και ναοί προς τιμή της Αγίας Μαρίνας, του Προφήτη Ηλία και των Αγίων Σαράντα Μαρτύρων.

Ανήμερα της εορτής, Δευτέρα 17 Ιουλίου 2023, ο Επίσκοπος Μεσαορίας λειτούργησε και κήρυξε στο πανηγυρίζον παρεκκλήσιο της Αγίας μεγαλομάρτυρος Μαρίνης στο Στρόβολο, το οποίο υπάγεται στην ενορία Παναγίας Χρυσελεούσας Στροβόλου, πλαισιούμενος από τους Ιερείς της ενορίας, Πρωτ. π Ανδρέα Χρίστου και Οικον. π. Ανδρέας Ζορπά, καθώς και τον Διακονο π. Ανδρέα Ματέι.

Στο κήρυγμα του θείου λόγου, τόσο στον Εσπερινό όσο και στη Θεία Λειτουργία ο Θεοφιλέστατος περιέγραψε τους φοβερούς διωγμούς των Χριστιανών του 3ου μ.Χ. αιώνα, οι οποίοι με ηρωικό σθένος έδωσαν το αίμα τους για την πίστη στον αληθινό Τριαδικό Θεό. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η τιμώμενη Αγία Μαρίνα. Τις αρετές της Αγίας Μαρίας καλούμαστε εμείς στον 21 αιώνα να καλλιεργήσουμε.

Η αγάπη και η αφοσίωσή της στον Χριστό, ακόμα και ενώπιον του θανάτου, το θάρρος να ομολογήσει τον Χριστό μπροστά εκείνους που περιφρονούσαν την πίστη της και τέλος η υπομονή που είχε ενώ υπέστη σε φρικτά βασανιστήρια αποτελούν για μας πρότυπα προς μίμηση. Καλούμαστε να αφοσιωθούμε στον Χριστό, να εμπιστευόμαστε την παρουσία Του σε κάθε στιγμή της ζωής μας, να έχουμε θάρρος να μαρτυρήσουμε την πίστη μας, να είμαστε υπομονετικοί και να αγαπάμε ακόμα και στις κακουχίες. Αυτό είναι το μαρτύριο της συνειδήσεως, το οποίο ζούμε όλοι μας καθημερινά, διότι ο Κύριος μάς προτρέπει να είμαστε φωτεινοί και τα έργα μας να είναι τέτοια που να δοξάζεται το όνομα του Θεού Πατέρα.   

Επίσης, ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος επισήμανε ότι την Αγία Μαρίνα, μεταξύ άλλων, την τιμούν και οι εκτοπισμένοι Κυθρεώτες, Στρογγυλιώτες και Τυμπιώτες. Κάλεσε τους παλαιούς να διατηρήσουν αναμμένη τη φλόγα της μνήμης και της νοσταλγίας για την πατρώα γη, τις παραδόσεις και όλα εκείνα που συναποτελούν την ταυτότητά μας. Χρέος και ευθύνη οι παλαιοί να μεταλαμπαδέψουν στις νεότερες γενεές την αγάπη για την πολυδοκιμασμένη πατρίδα μας, το σεβασμό προς τα ιερά και όσιά μας και τη διατήρηση της πολύτιμης πνευματικής κληρονομιάς που έχουν.

Τέλος, ο Θεοφιλέστατος μετέφερε σε όλους τις πατρικές ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Γεωργίου.

Διάκονος Ανδρέας Ματέι

Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας

Print Friendly, PDF & Email

Share this post