Ο Επίσκοπος Μεσαορίας στην κατασκήνωση του Αγίου Νικολάου Στέγης, στην Κακοπετριά (10/8/2023)

Ο Επίσκοπος Μεσαορίας στην κατασκήνωση του Αγίου Νικολάου Στέγης, στην Κακοπετριά (10/8/2023)

«Λέγω ὑμῖν ὅτι ἀρθήσεται ἀφ’ ὑμῶν ἡ βασιλεία τοῦ Θεοῦ καὶ δοθήσεται ἔθνει ποιοῦντι τοὺς καρποὺς αὐτῆς» (Ματθ. κα΄ 43)

 

Με εκκλησιαστική σεμνότητα και ιεροπρέπεια, όπως αρμόζει στον ιερό χώρο αρχαίας Μονής, τελέστηκε την Πέμπτη, 10 Αυγούστου 2023, Όρθρος και Θεία Λειτουργία προϊσταμένου του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου στον ιστορικό ξυλόστεγο Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Στέγης, ο οποίος βρίσκεται εντός του κατασκηνωτικού χώρου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου. Σημειώνουμε ότι από το 1985 περιλαμβάνεται, μαζί με εννέα άλλες τοιχογραφημένες βυζαντινές εκκλησίες του Τροόδους, στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Τον Θεοφιλέστατο πλαισίωσαν ο π. Δημήτριος Δημοσθένους και ο Διάκονος π. Ανδρέας Ματέι, ενώ τη διακονία του ψαλτηρίου ανέλαβαν ο π. Δημοσθένης Δημοσθένους και ο π. Σωκράτης Ανδρέου.

Στην ιερά Μυσταγωγία συμμετείχαν γυναίκες κατασκηνώτριες, των Χριστιανικών Συνδέσμων Γυναικών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, οι οποίες μαζί με τους πατέρες έψαλλαν προς δόξα του εν Τριάδι Θεού.

Ο Θεοφιλέστατος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στο ευαγγελικό ανάγνωσμα της ημέρας, διά του οποίου ο Κύριος μάς επισημαίνει την προσοχή του λαού Θεού, ούτως ώστε να είμαστε πάντοτε σε εγρήγορση και ταπείνωση, διότι πολλές φορές έχουμε την εντύπωση ότι είμαστε εκλεκτοί αλλά οι πράξεις μας δηλώνουν το αντίθετο: «λέγω ὑμῖν ὅτι ἀρθήσεται ἀφ’ ὑμῶν ἡ βασιλεία τοῦ Θεοῦ καὶ δοθήσεται ἔθνει ποιοῦντι τοὺς καρποὺς αὐτῆς» (Ματθ. κα΄ 43). Καθημερινά ο άνθρωπος και δη ο χριστιανός, δια των καλών του πράξεων, καλείται να είναι φως και πρότυπο ούτως ώστε να δοξάζεται το όνομα του επουράνιου Πατέρα: «Οὕτω λαμψάτω τὸ φῶς ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν ἀνθρώπων, ὅπως ἴδωσιν ὑμῶν τὰ καλὰ ἔργα καὶ δοξάσωσι τὸν Πατέρα ὑμῶν τὸν ἐν τοῖς οὐρανοῖς» (Ματθ. ε΄ 16). Τέλος, μετέφερε σε όλες τις πατρικές ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Γεωργίου.

Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Καρπασίας κ. Χριστόφορο,  για τη συνεργασία και την ευκαιρία που του δόθηκε να λειτουργήσει στην κατασκήνωση,  η οποία εφέτος εορτάζει 70 έτη προσφοράς από την ίδρυσή της.
 
Ο Θεοφιλέστατος διετέλεσε κατασκηνωτής από το 1982 και κατόπιν βοηθός ομαδάρχη και για αρκετά καλοκαίρια ομαδάρχης στην κατασκήνωση.
 

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέστηκαν ιερά Μνημόσυνα των Αρχιεπισκόπων, Αρχιερέων, των Ιερέων και όλων εκείνων που κατά τη διάρκεια των 70 χρόνων ζωής και ενεργούς δραστηριότητας της Κατασκήνωσης, διακόνησαν σε αυτήν.

Κατόπιν, στο πρόγευμα, ο Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος μίλησε στις κατασκηνώτριες προσεγγίζοντας διάφορα πνευματικά θέματα, με κέντρο αναφοράς το θέμα των εφετεινών κατασκηνωτικών τριημέρων: Ο πόνος στη ζωή μας. Στη συνέχεια, έγινε συζήτηση στο πλαίσιο της οποίας ο Μεσαορίας Γρηγόριος  απάντησε σε ερωτήσεις και απορίες των κυριών, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένας ωφέλιμος διάλογος.

Ακολούθησε ένα ευχάριστο μουσικό πρόγραμμα από τις κατασκηνώτριες και ένα σύντομο σκετς.
 
Ο Θεοφιλέστατος και πάλι  στο τέλος της συναντήσεως ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές οργάνωσης και πραγματοποίησης των κατασκηνωτικών τριημέρων και κατεξοχήν συνεχάρη την Αρχηγό, πρεσβυτέρα κ. Χαρά Δημοσθένους. 
 
Διακόνου Ανδρέα Ματέι
Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας
 
 
Print Friendly, PDF & Email

Share this post