Η Πυργά Μεσαορίας εόρτασε το εν Χώναις θαύμα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ (Κυριακή, 12 Σεπτεμβρίου 2023)

Η Πυργά Μεσαορίας εόρτασε το εν Χώναις θαύμα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ (Κυριακή, 12 Σεπτεμβρίου 2023)

Το μεσημέρι της Κυριακής, 12 Σεπτεμβρίου 2023, οι εκτοπισμένοι της Πυργάς Μεσαορίας συνάχθηκαν, σύμφωνα με την πρόσκληση του Κοινοτικού Συμβουλίου Πυργάς Μεσαορίας, του Προσφυγικού Σωματείου «Αρχάγγελος Μιχαήλ» και της Εκκλησιαστικής Επιτροπής Αρχαγγέλου Μιχαήλ Πυργάς Μεσαορίας, στον Ιερό Ναό Αγίου Θεράποντος και Αγίας Μαρίνας στις Αγγλισίδες.

Τελέστηκε, με την ευλογία του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Κιτίου κ. Νεκταρίου, εσπερινός και παράκληση στον Αρχάγγελο Μιχαήλ της Πυργάς Μεσαορίας (έκδ. Εκκλησιαστικής Επιτροπής Αρχαγγέλου Μιχαήλ Πυργάς Μεσαορίας, Λευκωσία 2018).

Του εσπερινού και της παράκλησης προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, συμπαραστατουμένου από τον π. Ευριπίδη Παπαγεωργίου.

Στην ομιλία του ο Θεοφιλέστατος, αναφέρθηκε στην αξία των ιερών αυτών συνάξεων των εκτοπισμένων μας, τη δύναμη του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στη ζωή των Χριστιανών και στο ιστορικό γεγονός του εν Χώναις θαύματος.

Ο Ευαγγελιστής Ιωάννης πέρασε κάποτε από τη  Φρυγία και προφήτευσε ότι πρόκειται εκεί να αναβλύσει αγίασμα προς τιμή του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, κάτι που πράγματι έγινε. Όταν η κωφάλαλη κόρη κάποιου πλούσιου ειδωλολάτρη θεραπεύτηκε από το αγίασμα, ο πατέρας της ασπάστηκε το Χριστιανισμό και έκτισε Ναό προς τιμή του Αρχιστράτηγου Μιχαήλ.

Μετά από αρκετά χρόνια, ένας νέος ονόματι Άρχιππος, εγκαταστάθηκε στο Ναό ως νεωκόρος. Οι ειδωλολάτρες της περιοχής, κινούμενοι από φθόνο, αποφάσισαν να ενώσουν δυο ποταμούς, τον Κούφο και το Λυκόστρατο, και να τους στρέψουν κατά του αγιάσματος και του Ναού. Ο Άρχιππος, με τις προσευχές του, κατόρθωσε οι δυο ποταμοί να χύνονται σε ένα άνοιγμα που δημιουργήθηκε από χτύπημα του Αρχάγγελου Μιχαήλ κι έτσι να σωθεί ο Ναός. Επειδή το άνοιγμα έμοιαζε με χωνί και το νερό χωνεύτηκε στο μέρος αυτό, η περιοχή μετονομάστηκε από Κολλασές σε Χώνες της Φρυγίας.

Ο Μεσαορίας Γρηγόριος συνεχάρη τον Κοινοτάρχη και όλα τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου Πυργάς Μεσαορίας, τον Πρόεδρο και τα μέλη του Σωματείου «Αρχάγγελος Μιχαήλ» και τα μέλη της Εκκλησιαστικής Επιτροπής για την οργάνωση της Σύναξης για ακόμη μια φορά στην προσφυγιά των εκτοπισμένων της Πυργάς και των απογόνων τους.

Επαίνεσε όλους του παριστάμενους που άφησαν τις υποχρεώσεις τους για να ζητήσουν τη χάρη της Παναγίας της Απαλαίστρας (της οποίας αντίγραφο του εικονίσματος φυλάσσεται στο Αρχείο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και το οποίο μετέφερε για τη σύναξη ο Επίσκοπος Μεσαορίας) και την προστασία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Οι εκτοπισμένοι της Πυργάς ιστόρησαν, εκτός από την Παναγία Απαλαίστρα, την εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ καθώς και εικόνα που περιγράφει το εν Χώναις θαύμα του Αρχιστράτηγου Μιχαήλ.

Ακολούθησε δέηση, αρτοκλασία και ιερά μνημόσυνα. Τέλος, λιτάνευσαν τις ιερές εικόνες και επικαλέστηκαν όλοι τη χάρη της Παναγίας, του Αρχαγγέλου Μιχαήλ και των Αγίων Θεράποντα και Μαρίνας, στους οποίους είναι αφιερωμένος ο Ναός στις Αγγλισίδες.

Ο Κοινοτάρχης Πυργάς κ. Αντώνης Παπαντωνίου ευχαρίστησε τον Επίσκοπο και τον εφημέριο π. Ευριπίδη, τους ιεροψάλτες και τους εκκλησιαστικούς επιτρόπους της φιλοξενούσας ενορίας.

Η ημέρα εορτής ολοκληρώθηκε με συνεστίαση σε παρακείμενο οικογενειακό εστιατόριο, όπου οι εκτοπισμένοι είχαν την ευκαιρία να μαζευτούν με τις οικογένειές τους. Ήταν μία ακόμη όμορφη ευκαιρία συναπαντήματος, κατά τις οποίες, μέσα από διηγήσεις, τραγούδια κ.ά., ξυπνούν οι μνήμες και διατηρείται η φλόγα της επιστροφής στην πατρώα γη.

 

Από την Εκκλησιαστική Επιτροπή Αργαγγέλου Μιχαήλ Πυργάς Μεσαορίας Αμμοχώστου.

****************************

Η Πυργά Μεσαορίας Αμμοχώστου εορτάζει το εν Χώναις Θαύμα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ (Κυριακή, 10 Σεπτεμβρίου 2023)

Ανακοίνωση – Πρόσκληση

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου ανακοινώνει ότι η Εκκλησιαστική Επιτροπή Αρχαγγέλου Μιχαήλ Πυργάς Μεσαορίας Αμμοχώστου, σε συνεργασία με το Κοινοτικό Συμβούλιο Πυργάς και το Προσφυγικό Σωματείο «Αρχάγγελος Μιχαήλ» προσκαλούν τους εκτοπισμένους συγχωριανούς και όσους έχουν καταγωγή από την Πυργά, την Κυριακή, 10 Σεπτεμβρίου 2023, στις 11.45 π.μ., σε εκκλησιασμό στον Ιερό Ναό Αγίου Θεράποντος και Αγίας Μαρίνας στις Αγγλισίδες, όπου θα εορταστεί μεθεορτίως το εν Χώναις θαύμα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ.

Θα ψαλεί Εσπερινός και Παράκληση προς τον Αρχάγγελο Μιχαήλ και την Παναγία την Απαλαίστρα, χοροστατούντος του Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου, ο οποίος θα κηρύξει το θείο λόγο.

Καλούνται οι πρόσφυγες από την Πυργά με τις οικογένειές τους, να προσέλθουν στον εορτασμό με άρτους και κόλλυβα.

Θα τελεστούν εορτές, δέηση για ανεύρεση των αγνοουμένων και επιστροφή στην πατρώα γη, καθώς και μνημόσυνα πάντων των τεθνεώτων της Πυργάς.

Επίσης, οι πιστοί θα έχουν την ευλογία να προσκυνήσουν τις εικόνες της Παναγίας Απαλαίστρας και του εν Χώναις θαύματος του Αρχαγγέλου Μιχαήλ.

Θα ακολουθήσει συνεστίαση σε παρακείμενο οικογενειακό κέντρο.

Για πληροφορίες μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να επικοινωνούν με τα μέλη της Εκκλησιαστικής Επιτροπής:

Κοινοτάρχης και Εκκλ. Επίτροπος κ. Αντώνης Παπαντωνίου τηλ. 99631585,

Δρ. Τάκης Χατζηδημητρίου,

Ευρυδίκη Κουντούρη και

Σιμάκης Συμεού.

Προέδρος του Σωματείου «Αρχάγγελος Μιχαήλ», κ. Σωτήρης Προδρόμου τηλ. 99671781

 

Από την Ιερά Αρχιεπισκοπή για την Εκκλησιαστική Επιτροπή Αργαγγέλου Μιχαήλ Πυργάς Μεσαορίας Αμμοχώστου.

Print Friendly, PDF & Email

Share this post