Πανηγυρικός Εσπερινός στη χάρη του Αγίου Γεωργίου στο κατεχόμενο χωριό Γούφες μέσα στη χαρμολύπη 53 έτη μετά (Κυριακή, 3 Σεπτεμβρίου 2023)

Πανηγυρικός Εσπερινός στη χάρη του Αγίου Γεωργίου στο κατεχόμενο χωριό Γούφες μέσα στη χαρμολύπη 53 έτη μετά (Κυριακή, 3 Σεπτεμβρίου 2023)

Οι εκτοπισμένοι του κατεχόμενου χωριού Γούφες επέστρεψαν με χαρμολύπη στην κατεχόμενη κοινότητα τους, 53 έτη από τον τελευταίο εκκλησιασμό (1970), το απόγευμα της Κυριακής 3 Σεπτεμβρίου 2023.
 
Επέστρεψαν δοξολογικά προς τον Τριαδικό Θεό και παρακλητικά προς την Υπεραγία Θεοτόκο και τον Μεγαλομάρτυρα Γεώργιο τον Τροπαιοφόρο.
 
Ο ιστορικός ναός του Αγίου Γεωργίου αναστηλώθηκε πρόσφατα με τις προσπάθειες της Δικοινοτικής Επιτροπής Πολιτιστικής Κληρονομιάς και τη συνεργασία και συνδρομή των χωριανών.
 
Τελέστηκε ο πρώτος Εκκλησιασμός με τη συμμετοχή προσφύγων από την κοινότητα και τα γύρω χωριά και άλλων πιστών από όλη την Κύπρο, καθώς και άλλων συγχωριανών που ζουν στο εξωτερικό. Το παρόν τους έδωσαν επίσης και Τ/Κ χωριανοί.
 
Μετά την τέλεση του Αγιασμού των Θυρανοιξίων, από τον Επίσκοπο Μεσαορίας κ. Γρηγόριο, ακολούθησε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός για τη Σύναξη εις τιμήν και μνήμην του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου. Στις καρδιές όλων κυριάρχησε η κατάνυξη και η προσήλωση στα ψαλλόμενα και τα τελούμενα.
 
Στο ιερό Βήμα ο ευθυτενής δεόμενος Πρωτοπρεσβύτερος π. Ανδρέας Ζορμπάς και πλησίον του στην ίδια προσευχητική στάση ο Διάκονος π. Ανδρέας Ματέι. Στο αναλόγιο οι ψάλτες μας, Γιώργος Κάρουλας – Βουλευτής, Σάββας Πούλουκος, καθώς και ο συγχωριανός μας Κώστας Κωνσταντίνου, ο οποίος είναι και μέλος της Εκκλησιαστικής Επιτροπής.
 
Ανάμεσα στο ιερό Βήμα και το λαό ο Θεοφιλέστατος με τον Αρχιερατικό μανδύα και στο χέρι την πατερίτσα. Με όλη την μεγαλοπρέπεια και ιεροπρέπεια που τον διακρίνει. Όντως ηγετική φυσιογνωμία ανάμεσα στο λαό του Θεού που περιμένει στήριξη, παρηγορία και ενίσχυση. Αυτό με ενάργεια αποκαλύφθηκε και διαπέρασε τις καρδιές όλων μας όταν αναγίγνωσκε τον Προοιμιακό ψαλμό, τα Αναγνώσματα από την Παλαιά Διαθήκη και μάλιστα όταν έψαλλε εσπέρια τροπάρια  και της λιτής. Μας κάλεσε και ψάλλαμε όλοι μαζί τον αρχαίο ύμνο “Φως Ιλαρόν Αγίας δόξης…” και προτού ψάλλουμε μαζί του τον άλλο αρχαίο ύμνο της Αρτοκλασίας τον  ερμήνευσε “πλούσιοι επτώχευσαν και επείνασαν, οι δε” πλούσιοι ή πτωχοί “εκζητούντες των ουκ ελαττοθήσονται παντός αγαθού”.
 
Στην ομιλία του ο Επίσκοπος Μεσαορίας μίλησε για το θαύμα της αναστήλωσης του ναού,  το θαύμα της συνάξεως μας για να τιμήσουμε τον Άγιο Γεώργιο και το θαύμα της Αναστάσεως του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού,  Τον οποίο παιδιόθεν ακολούθησε ο Μεγαλομάρτυρας και Τροπαιοφόρος Άγιος Γεώργιος. Κλείνοντας, ευχαρίστησε όλους, παρόντες και απόντες, επώνυμους και ανώνυμους που συνέβαλαν να γίνει πραγματικότητα η αναστήλωση του ναού στις Γούφες.
 
Στο πρόσωπο του κ. Χριστάκη Ταπεινού ευχαρίστησε όλους τους πρωτεργάτες προς επίτευξη του στόχου, προς τον οποίο προσέφερε εικόνα του Αγίου Γεωργίου. Αναμνηστικές εικόνες προσέφερε επίσης και στα άλλα μέλη της Εκκλησιαστικής Επιτροπής, καθώς και στον πρόεδρο της κοινότητας κ. Δημήτρη Καντωνή.
 
Στη συνέχεια έλαβε το λόγο η Εκκλησιαστική Επίτροπος κ. Χρύσω Στυλιανού,  η οποία με έκδηλη τη συγκίνηση στο πρόσωπο της μίλησε από την καρδιά της για το χωριό και τις αναμνήσεις που κουβαλά παιδιόθεν, καθώς και τις καλές σχέσεις μεταξύ όλων των κατοίκων του χωριού Χριστιανών και Μουσουλμάνων. Μαζί στις γιορτές και χαρές μαζί και στις λύπες. Ευχαρίστησε τη Δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά, καθώς και όλους όσους συνέβαλαν για να γίνει ο Εκκλησιασμός πραγματικότητα με αγάπη και ειρηνική συναναστροφή.
 
Έγινε δέηση και αρτοκλασία. Μεταξύ των εορταστών ο κ. Δημήτρης Βασιλείου, Εκκλησιαστικός Επίτροπος, ο οποίος παρέλαβε από τον Επίσκοπο την παννυχίδα για να την κόψει να λάβουν οι πιστοί ευλογία.
 
Ακολούθησαν μνημόσυνα πάντων των τελειωθέντων κληρικών και λαϊκών, πατέρων και αδελφών μας.
 
Τέλος, πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση της εικόνας του Αγίου Γεωργίου, κάτω από την οποία πέρασαν όλοι οι παριστάμενοι, αιτούμενοι τη χάρη και την ευλογία του Τροπαιοφόρου Μεγαλομάρτυρα Αγίου Γεωργίου. Όλοι κράτησαν ως πνευματική πανοπλία την ευλογία που μάς επιφύλαξε ο Θεός με τις πρεσβείες του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου.
 
Από την Εκκλησιαστική Επιτροπή Αγίου Γεωργίου της κοινότητας Γούφες Αμμοχώστου
 

************************

Πανηγυρικός Εσπερινός στον Άγιο Γεώργιο στις Γούφες Αμμοχώστου

Ανακοίνωση-Πρόσκληση

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου ανακοινώνει ότι η Εκκλησιαστική Επιτροπή Αγίου Γεωργίου και το Κοινοτικό Συμβούλιο της κοινότητας Γούφες Αμμοχώστου προσκαλούν τους χωριανούς και όλους τους Χριστιανούς που τιμούν το Μεγαλομάρτυρα Γεώργιο να συμμετάσχουν στο Μεγάλο Πανηγυρικό Εσπερινό του Αγίου Γεωργίου στις Γούφες μετά από 49 έτη.

Ο Εσπερινός θα τελεστεί την Κυριακή, 3 Σεπτεμβρίου 2023 (ώρα έναρξης 4.00 μ.μ).

Της Πανηγυρικής ακολουθίας θα προστεί ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος.

Κατά τη διάρκεια του Εσπερινού θα τελεστούν εορτές και μνημόσυνα. Στο τέλος θα γίνει λιτάνευση της εικόνας του Αγίου Γεωργίου πέριξ του ανακαινισμένου ναού.

Οι πιστοί οι οποίοι επιθυμούν, μπορούν να προσφέρουν άρτους και κόλλυβα με ονόματα ζώντων και τεθνεώτων.

Το μεσημέρι θα ξεκινήσει λεωφορείο με αφετηρία τη Λάρνακα και ενδιάμεσο σταθμό στη Λευκωσία. Για πληροφορίες μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να επικοινωνήσουν με τον Εκκλησιαστικό Επίτροπο κ. Χριστάκη Ταπεινό, τηλ. 99373130.

Οι υπόλοιποι Εκκλησιαστικοί Επίτροποι: 

κ. Δημητράκης Βασιλείου, τηλ. 99427228,

κ. Χρύσω Στυλιανού, τηλ. 99606289,

κ. Κώστας Κωνσταντίνου, τηλ. 99653517.

Κοινοτάρχης ο κ. Δημήτρης Καντωνή, τηλ. 99587317.

Ευχαριστίες σε όλους εκείνους που συνέβαλαν για να αξιωθούμε αυτής της ευλογίας του Προστάτου της κοινότητας Γούφες, Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου.

 

Από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, για την Εκκλησιαστική Επιτροπή Αγίου Γεωργίου Γουφών Αμμοχώστου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post