Εορτασμός του Αγίου Μάμαντος (1-2 Σεπτεμβρίου 2023)

Εορτασμός του Αγίου Μάμαντος (1-2 Σεπτεμβρίου 2023)

Σε κλίμα κατάνυξης τελέστηκε, την Παρασκευή, 1 Σεπτεμβρίου 2023, Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στο Πανηγυρίζον Παρεκκλήσιο του Αγίου Μάμαντος στα όρια Λατσιά-Γερίου, το οποίο ανήκει στην Ενορία Αρχαγγέλου Μιχαήλ Λατσιών.

Του Εσπερινού προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, συμπαραστατούμενος από τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Χρίστο Συμεού και το Διάκονο π. Ανδρέα Ηρακλέους.

Ο Θεοφιλέστατος στην ομιλία του αναφέρθηκε στο Βίο και στα μαρτυρία που βίωσε ο Μεγαλομάρτυρας Άγιος Μάμας ο Μυροβλύτης. Τέτοια ιστορικά γεγονότα υπογραμμίζουν την εσωτερική δύναμη του ανθρώπου να αντιστέκεται και να αντέχει βάσανα για την αγάπη του Χριστού. Ταυτόχρονα τέτοια παραδείγματα, όπως τον έφηβο Μάρτυρα Άγιο Μάμα, έχουμε και εμείς όλοι μας ως πυξίδα σταθερή στη ζωή μας, παρά τα λάθη και τις αναβολές μας. Οι πρεσβείες των Αγίων είναι σπουδαίος πνευματικός εξοπλισμός, κατέληξε ο Επίσκοπος Μεσαορίας.

Έγινε λιτάνευση της εικόνας του Αγίου Μάμα και δέηση, καθώς και αρτοκλασία.

Μεταξύ του εκκλησιάσματος ήταν και ο Δήμαρχος Γερίου κ. Νεόφυτος Παπαλαζάρου.

Ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος ευχαρίστησε την κυρία που τον πληροφόρησε για το εκκλησάκι καθώς και τον π. Χρίστο Συμεού για την πρόσκληση.

Ανήμερα της Εορτής του Αγίου Μάμαντος, το Σάββατο, 2 Σεπτεμβρίου 2023, ο Θεοφιλέστατος λειτούργησε στον Ιερό Ναό Παναγίας Νεροφορούσας στο Πεντάκωμο, όπου η Εκκλησιαστική Επιτροπή Αγίου Μάμαντος Βιτσάδας, σε συνεργασία με το Κοινοτικό Συμβούλιο και το Προσφυγικό Σωματείο “Άγιος Μάμας Βιτσάδας”, οργάνωσε σύναξη των εκτοπισμένων προς τιμή του Πολιούχου Αγίου της Κατεχόμενης Κοινότητας.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργιας, ο Μεσαορίας Γρηγόριος μετέφερε τις Πατρικές ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ. Γεωργίου και ευχαριστήσε το Μητροπολίτη Λεμεσού κ. Αθανάσιο και τον Επίσκοπο Αμαθούντος κ. Νικόλαο, για την κανονική άδεια που του δόθηκε για να λειτουργήσει.

Το μεσημέρι οι εκτοπισμένοι της Βιτσάδας όργανωσαν την καθιερωμένη σύναξή τους σε εστιατόριο στην Ακτή Κυβερνήτη, με την παρουσία του π. Παρασκευά Παπαμιχαήλ, υιού του μακαριστού π. Μάμα, του π. Σωτήριου, ο οποίος διετέλεσε εφημέριος στη Βιτσάδα, του Κοινοτάρχη Βιτσάδας κ. Κώστα Επιφανίου, των Εκκλησιαστικών Επιτρόπων Αγίου Μάμαντος Βιτσάδας, του Προέδρου του Σωματείου “Άγιος Μάμας Βιτσάδας” κ. Νίκου Νικολαΐδη και πολλών χωριανών με τα παιδιά και τα εγγόνια τους. Η συγκίνηση και τα συναισθήματα των χωριανών ήταν ανάμεικτα βλέποντας στα μάτια τους την προσμονή και το φως της ελπίδας για την επιστροφή στις Πατρογονικές τους εστίες.

Στυλιανός Σωτηρίου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post