Οι Αγκαστινιώτες εόρτασαν την Παγκόσμιο Ύψωση του Τιμίου Σταυρού και τους Αγίους της κοινότητάς τους στην πατρώα γη (16 Σεπτεμβρίου 2023)

Οι Αγκαστινιώτες εόρτασαν την Παγκόσμιο Ύψωση του Τιμίου Σταυρού και τους Αγίους της κοινότητάς τους στην πατρώα γη (16 Σεπτεμβρίου 2023)

Mε μεγάλη συγκίνηση και κατάνυξη το Σάββατο, 16 Σεπτεμβρίου 2023, οι εκτοπισμένοι κάτοικοι της κοινότητος Αγκαστίνας εόρτασαν μεθεορτίως την Παγκόσμιο Ύψωση του Τιμίου Σταυρού, καθώς και τους Αγίους Θεράποντα, επίσκοπο Κύπρου, Όσιο Θεράποντα τον εν Σίντα και Αγκαστίνα ασκήσαντα, την Αγία Παρασκευή και τον Άγιο Γεώργιο τον Τροπαιοφόρο.

Του Αγιασμού, του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ.Γρηγόριος, πλαισιωμένος από τον Πρωτοπρεσβύτερο  π. Θωμά Κωστή και τον Διάκονο π. Ανδρέα Ματέι.

Το παρόν τους έδωσαν αρκετοί εκτοπισμένοι Αγκαστινιώτες, καθώς και άλλοι προσκυνητές στη χάρη των Αγίων της Αγκαστίνας.

Ο Θεοφιλέστατος στο κήρυγμά του, αναφέρθηκε στη μεγάλη εορτή της Παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού η οποία διαρκεί μια εβδομάδα, επισημαίνοντας ότι ως Χριστιανοί Ορθόδοξοι βιώνουμε αυτή τη χαρμολύπη της μεγάλης εορτής. Υπογράμμισε ότι όποιος άνθρωπος με αγωνιστικότητα, υπομονή και ταπείνωση καλλιεργεί τις αρετές της πίστης και της αγάπης έχει αιώνια ζωή. Ο άπειρος Θεός αγάπησε τον άνθρωπο και από αγάπη έστειλε τον Υιό του τον Μονογενή στον κόσμο, για να μας σώσει και να μας αξιώσει της παραδείσιας ζωής.

Καταλήγοντας, τόνισε ότι μέτρο του δικού μας πνευματικού αγώνα, με αγάπη και συγχωρητικότητα προς τον κάθε άνθρωπο είναι ο Σταυρός του Χριστού. Σε αυτό τον Σταυρό ήταν προσηλωμένοι οι Άγιοι μας. Οι δικοί μας Άγιοι, Όσιος Θεράποντας, Οσιοπαρθενομάρτυς Παρασκευή, ο Μεγαλομάρτυρας Γεώργιος και η Μεγαλομάρτυς Ευφημία, πού όλως ιδιαιτέρως σήμερα η Εκκλησία τιμά τη μνήμη της.

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας τελέστηκαν εορτές, μνημόσυνα και στο τέλος έγινε λιτανεία των τιμώμενων Αγίων του χωριού πέριξ του Ιερού Ναού. 

Στο τέλος οι χωριανοί είχαν την ευκαιρία να μαζευτούν στον περίβολο του Ναού για να επικοινωνήσουν μεταξύ τους αναπολώντας παλιές αναμνήσεις στον τόπο που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν. Το σπουδαίο είναι η διάθεσή τους, αυτές τις παλαιές καλές μέρες θέλουν να ζήσουν και να θυμούνται, μεταλαμπαδεύοντας στα παιδιά και τα εγγόνια τους και αφήνοντας σε απόσταση και στη λήθη όλα εκείνα του παρελθόντος, που δεν βοηθούν με ενότητα να δοξάζεται το όνομα του Πανάγιου Τριαδικού Θεού.

Από την Εκκλησιαστική Επιτροπή Αγίας Παρασκευής Αγκαστίνας

***************************

Οι εκτοπισμένοι Αγκαστινιώτες εορτάζουν τους Αγίους της κοινότητας στην Αγκαστίνα (Σάββατο, 16 Σεπτεμβρίου 2023)

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή ανακοινώνει ότι η Εκκλησιαστική Επιτροπή Αγίας Παρασκευής Αγκαστίνας σε συνεργασία με το Κοινοτικό Συμβούλιο και όλα τα οργανωμένα σύνολα της κατεχόμενης Κοινότητας Αγκαστίνας, εορτάζουν τον Άγιο Ιερομάρτυρα Θεράποντα και τον Όσιο Θεράποντα τον εν Σίντα και Αγκαστίνα ασκήσαντα, την Αγία Παρασκευή και τον Άγιο Γεώργιο και προσκαλούν τους χωριανούς και όλους τους πιστούς στον πανηγυρικό εκκλησιασμό στην κατεχόμενη Αγκαστίνα.

Το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2023, το πρωί 07.30-10.00.
Της Θείας Λειτουργίας θα προστεί ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος.

Καλούνται όσοι επιθυμούν να προσφέρουν άρτους και κόλλυβα για τις εορτές και τα μνημόσυνα.

Για τη μετάβαση στην Αγκαστίνα θα υπάρχουν λεωφορεία:
Ώρα αναχώρησης: 06.40 π.μ.

AΠO ΛEYKΩΣIA: MAKAPΕIO ΣTAΔIO ΜΑΚΕΔΟΝΙΤΙΣΣΑ.

AΠO ΛAPNAKA: EKKΛHΣIA AΓIOY ΓEΩPΓIOY KONTOY ΣTO XΩPO ΣTAΘMEYΣHΣ AΠENANTI AΠO TO KOIMHTHPIO.

Για κράτηση θέσεως στο λεωφορείο, οι ενδιαφερόμενοι να επικοινωνήσουν με την κοινοτάρχη και Εκκλησιαστικό Επίτροπο κ. Αναστασία Γερολέμου, τηλ. 99565445.

Τα υπόλοιπα μέλη της Εκκλησιαστικής Επιτροπής:
Παναγιώτης Γιακουμή,
Σωτήρης Ανδρέου,
Παναγιώτης Κωνσταντίνου και
Νίκος Νικολάου.

Από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, για την Εκκλησιαστική Επιτροπή Αγίας Παρασκευής Αγκαστίνας

Print Friendly, PDF & Email

Share this post