Αποκαλυπτήρια Μνημείου Αιχμαλώτων Πολέμου 1974 στο Δήμο Αγλαντζιάς

Αποκαλυπτήρια Μνημείου Αιχμαλώτων Πολέμου 1974 στο Δήμο Αγλαντζιάς

Τελέστηκαν την Κυριακή, 29 Οκτωβρίου 2023, τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Αιχμαλώτων Πολέμου 1974 στον Δήμο Αγλαντζιάς, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, του Προκαθήμενου της Εκκλησίας της Κύπρου, Αρχιεπισκόπου Γεωργίου και πλήθους κόσμου.

Σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Αγλαντζιάς αναφέρει ότι το Μνημείο δημιουργήθηκε μετά από εισήγηση του Παγκυπρίου Συνδέσμου Αιχμαλώτων 1974 και ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ως ένας φόρος τιμής και αναγνώρισης για τα δεινά που υπέστησαν όσοι αιχμαλωτίστηκαν κατά τη διάρκεια της βάρβαρης τουρκικής εισβολής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, το καλοκαίρι του 1974 αιχμαλωτίστηκαν 2647 Ελληνοκύπριοι, εκ των οποίων οι μισοί μεταφέρθηκαν σε φυλακές στα Άδανα, στην Αμάδεια και στην Αντίγιαμα.

Όπως αναφέρει ο Δήμος «η επιλογή του συγκεκριμένου σημείου για τη δημιουργία του Μνημείου Αιχμαλώτων δεν έγινε τυχαία», ενώ σημειώνει ότι «σ’ αυτόν τον χώρο καταγράφηκαν εικόνες, που θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στη μνήμη όσων τις έζησαν».

«Εικόνες πένθους, αγωνίας αλλά και χαράς και ανακούφισης. Σε αυτό το σημείο οικογένειες περίμεναν με φωτογραφίες ανά χείρας τα αγαπημένα τους πρόσωπα να επιστρέψουν από τα μπουντρούμια του Αττίλα», σημειώνει.

Σύμφωνα με τον Δήμο Αγλάντζιας στην επιτύμβια επιγραφή στο Μνημείο Αιχμαλώτων αναγράφεται «Εδώ έληξε το μαρτύριο των αιχμαλώτων του 1974, Εδώ ξεκίνησε το μαρτύριο των συγγενών των αγνοουμένων του 1974, Εδώ θυμόμαστε και τιμούμε όσους συνελήφθησαν από τους Τούρκους το 1974 είτε επέστρεψαν, είτε εκτελέστηκαν, είτε αγνοούνται».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Φωτογραφίες: Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών

Print Friendly, PDF & Email

Share this post