Εκκλησιασμός των εκτοπισμένων της κατεχόμενης κοινότητας Αγίου Νικολάου Λευκονοίκου (29 Οκτωβρίου 2023)

Εκκλησιασμός των εκτοπισμένων της κατεχόμενης κοινότητας Αγίου Νικολάου Λευκονοίκου (29 Οκτωβρίου 2023)

Την Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2023, πραγματοποιήθηκε ο καθιερωμένος εκκλησιασμός, κάθε τελευταία Κυριακή του μήνα, των εκτοπισμένων  της κατεχόμενης κοινότητας Αγίου Νικολάου Λευκονοίκου της επαρχίας Αμμοχώστου, στο Παρεκκλήσιο του Αγίου Νικολάου στον Μαθιάτη της επαρχίας Λευκωσίας.

Μαζί με τους εκτοπισμένους συνηθίζουν και εκκλησιάζονται και άλλοι πιστοί κάτοικοι των γύρω περιοχών.

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, προσκλήθηκε να λειτουργήσει από το Κοινοτικό Συμβούλιο της κατεχόμενης κοινότητας Αγίου Νικολάου Λευκονοίκου και την Εκκλησιαστική Επιτροπή του Παρεκκλησίου του Αγίου Νικολάου. Με την κανονική άδεια του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Ταμασού και Ορεινής λειτούργησε και κήρυξε.

Στο κήρυγμά του ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στη σημασία της Θείας Λειτουργίας που κατέχει στη ζωή του κάθε χριστιανού όπου μέσα από αυτή έχουμε την ευκαιρία να θυμόμαστε και να προσευχόμαστε για όλο το κόσμο για τους παρόντες και τους απόντες παραμένοντας σταθεροί στην πίστη μας. Συνεπώς είναι πολύ δυνατό γεγονός η συμμετοχή μας με πίστη ακράδαντη στης αγιαστικές πράξεις της Εκκλησίας μας.

Υπογράμμισε την αξία της πίστεως όπως αυτή φανερώθηκε στα πρόσωπα της ευαγγελικής περικοπής, τα οποία είχαν εκ των προτέρων τη βεβαιότητα ότι ο Χριστός μπορεί να τους βοηθήσει και να προσφέρει την θεραπεία και στη ψυχή και το σώμα.

Η σωτηρία δεν είναι με τα έργα μας, αλλά με την πίστη ως καρπός της δικαιοσύνης του Θεού. Έτσι, δεν μπορεί κανείς να αυτοδικαιωθεί ότι κατορθώνει κάτι εξ αιτίας των έργων του, αλλά Θεού το δώρο.

Κλείνοντας, Θεοφιλέστατος, ευχαρίστησε για την πρόσκληση, ευχαρίστησε τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐα για την κανονική άδεια, και μετέφερε τις εγκάρδιες πατρικές ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Γεωργίου. Να σημειωθεί ότι η κατεχόμενη κοινότητας Αγίου Νικολάου Λευκονοίκου της επαρχίας Αμμοχώστου ανήκει εκκλησιαστικά, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου.

Τέλος, ο Επίσκοπος Μεσαορίας ευχήθηκε στο εκκλησίασμα να έχουμε ελπίδα και να εργαζόμαστε με τιμιότητα, αφοσίωση και συνείδηση για την πατρίδα μας. Με τη δύναμη του Θεού, να αξιωθούμε της επιστροφής και επανεγκατάστασης στη γη των πατέρων, σε συνθήκες ελευθερίας, ειρήνης και εφαρμογής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ακολούθως, τελέστηκαν εορτές και μνημόσυνα.

Στο τέλος προσφέρθηκε πρόγευμα σε όλο το εκκλησίασμα.

 

Στυλιανός Σωτηρίου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post