Χρονογράφημα ΡΙΚ: «Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Λεόντιος, 1896-1947» (26 Νοεμβρίου 2023, 16:30)

Χρονογράφημα ΡΙΚ: «Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Λεόντιος, 1896-1947» (26 Νοεμβρίου 2023, 16:30)

Στις 26 Νοεμβρίου 2023 προβλήθηκε, στο ΡΙΚ 1 και το ΡΙΚ Sat, το ημίωρο αφιέρωμα «Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Λεόντιος, 1896-1947», ως επεισόδιο της υπό την επιμέλεια της δημοσιογράφου κ. Αίμιλης Μιχαήλ σειράς ‘Χρονογράφημα’. Στο πλαίσιο του αφιερώματος, ιεράρχες και ερευνητές φώτισαν πολύπλευρα τη δράση και τον ρόλο του Λεοντίου στα εθνικά, πολιτικά, κοινωνικά, πνευματικά και πολιτισμικά δρώμενα της Κύπρου, από την επαύριον των Οκτωβριανών έως τον άωρο θάνατό του. Δηλωτική της σπουδαιότητας της προσωπικότητας του Λεοντίου η θέση της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Γεωργίου: «Ο Λεόντιος ήταν μια μορφή, η οποία δόθηκε από τον Θεό. Ο Θεός στέλνει, όποτε χρειάζεται η ανθρωπότητα, ανθρώπους κατάλληλους. Όταν χρειάζονταν κήρυκες του Ευαγγελίου έστειλε τον Απόστολο Παύλο, όταν χρειάζονταν ομολογητές τον Φώτιο […] όταν χρειάζονταν άνθρωποι για να κρατήσουν το ποίμνιό τους και στην εθνική και τη θρησκευτική του αυτοσυνειδησία έστειλε τον Λεόντιο και αργότερα τον Μακάριο». Οι επισημάνσεις των υπόλοιπων συντελεστών συνηγορούν στην αλήθεια της διαπίστωσης.

Με την κ. Μιχαήλ συνομίλησαν: η Α.Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Γεώργιος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, ο Γ.Δ. του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ κ. Χρίστος Κουκλιώτης, ο απόγονος του Αρχιεπισκόπου Λεοντίου κ. Μάριος Ηλιάδης, ο Διευθυντής του Βυζαντινού Μουσείου του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ Δρ Ιωάννης Ηλιάδης, ο Πρόεδρος της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών Δρ Χαράλαμπος Χοτζάκογλου και η Επιστημονική Λειτουργός του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ Δρ Σωτηρούλα Βασιλείου.

Ευχαριστούμε όλους όσους συνέβαλαν στο αφιέρωμα και κυρίως την κ. Μιχαήλ για την επιδέξια τιθάσευση του πλήθους των πληροφοριών. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στους αφανείς συντελεστές του αφιερώματος:

  • τον Αρχειοφύλακα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου κ. Κώστα Θεοδότου και τη βοηθό του κ. Μαρία Σταυρίδου για την οργάνωση του Αρχείου Αρχιεπισκόπου Κύπρου Λεοντίου και τη διάθεση των τεκμηρίων στους ερευνητές και το συνεργείο του ΡΙΚ·
  • τη Διευθύντρια της Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ κ. Χαρά Σταυρή και τις β. βιβλιοθηκονόμους κ. Ελπίδα Ευτυχίου, κ. Κυπρούλα Σπανού και κ. Γιασεμίνα Νικολαΐδου για τη συνδρομή τους στις αναζητήσεις των ερευνητών στον Τύπο και τη βιβλιογραφία.

Παρακολουθήστε το Χρονογράφημα πατώντας εδώ…

Print Friendly, PDF & Email

Share this post