Στην Πάτρα ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Γεώργιος (Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου 2023)

Στην Πάτρα ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Γεώργιος (Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου 2023)

Στην Πάτρα θα έρθει αυτή την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023 ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Γεώργιος για να παραστεί στα αποκαλυπτήρια της προτομής του Εθνοϊερομάρτυρος Αρχιεπισκόπου Κύπρου Κυπριανού που εκτελέστηκε στις 9 Ιουλίου του 1821 από τους Τούρκους δι’ απαγχονισμού. Τα έξοδα της κατασκευής της προτομής κάλυψε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου και μιας και στην πόλη των Πατρών, υπάρχουν πολλοί Κύπριοι φοιτητές και Κύπριοι αδελφοί μας, αποφάσισε μετά και τη σχετική πρόσκληση του σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου, να έρθει την προσεχή Κυριακή.

Την σχετική είδηση αποκάλυψε ο κ.κ. Χρυσόστομος στο τέλος της αρχιερατικής Θείας λειτουργίας στον Μητροπολιτικό ιερό ναό Ευαγγελιστρίας το πρωί της Πέμπτης 7/12/2023 ενώ την Παρασκευή 8/12 στις 12 το μεσημέρι θα δώσει & Συνέντευξη Τύπου προς τους εκπροσώπους των Μ.Μ.Ε. στα γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως στην οδό Βότση 34.

Η προτομή του ιερομάρτυρα Κυπριανού θα τοποθετηθεί στον περίβολο του ναού του Πολιούχου Αποστόλου Ανδρέου, όπου στις 16.15 την Κυριακή 10/12 θα γίνει η υποδοχή του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, θα ακολουθήσει Δοξολογία και εν συνεχεία η τελετή των αποκαλυπτηρίων της προτομής.

Ο Κυπριανός όπως διαβάσαμε, υπήρξε μία εμβληματική προσωπικότητα θρησκευτικού και πολιτικού ηγέτη, ένας ενάρετος άνθρωπος με πατριωτισμό και μεγάλη αγάπη για τον λαό του. Ο Εθνομάρτυρας, Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, Κυπριανός είχε γεννηθεί το 1759 στο Στρόβολο, κοντά στη Λευκωσία και το έτος 1809, χειροτονήθηκε επίσκοπος και ένα χρόνο αργότερα, στις 30 Οκτωβρίου του 1810, όπως αναφέρει η Wikipedia, ανέλαβε νέος αρχιεπίσκοπος Κύπρου διαδεχόμενος τον υπέργηρο Χρύσανθο που απεβίωσε εξόριστος στην Χαλκίδα. Ο Κυπριανός ήταν μέλος στην Φιλική Εταιρεία.

Στις 9 Ιουλίου 1821 (ημέρα Σάββατο), και ενώ η Επανάσταση κατά των Οθωμανών είχε ξεκινήσει, κληθέντες σε συγκέντρωση στη Λευκωσία οι εκκλησιαστικοί ηγέτες και πρόκριτοι της Κύπρου από τον Οθωμανό διοικητή Κουτσούκ Μεχμέτ και κατόπιν έγκρισης από τον Σουλτάνο για μαζικές εκτελέσεις κορυφώθηκε το δράμα με τον απαγχονισμό του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού σε μια συκαμινιά στη πλατεία του Σεραγίου που σήμερα βρίσκεται στο κατεχόμενο από τους Τούρκους, τμήμα της Λευκωσίας. Του απαγχονισμού αυτού ακολούθησε την ίδια ημέρα ο αποκεφαλισμός τριών μητροπολιτών της Πάφου Χρύσανθου, του Κιτίου Μελετίου και της Κηρυνείας Λαυρεντίου.

Πηγή: thebest.gr

Print Friendly, PDF & Email

Share this post