Χριστουγεννιάτικη Εκδήλωση με τίτλο «Έλα και χάρισε ένα χαμόγελο!» στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης Κύπρου (17 Δεκεμβρίου 2023)

Χριστουγεννιάτικη Εκδήλωση με τίτλο «Έλα και χάρισε ένα χαμόγελο!» στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης Κύπρου (17 Δεκεμβρίου 2023)

ΔΕΛΤΙΟΝ ΤΥΠΟΥ

Με μεγάλη προσέλευση μικρών και μεγάλων και με εξαιρετική επιτυχία στέφθηκε η χριστουγεννιάτικη, φιλανθρωπική εκδήλωση του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών υπό τον τίτλο: «Έλα και χάρισε ένα… χαμόγελο» την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2023.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με κάλαντα και χριστουγεννιάτικα τραγούδια από τους μαθητές του Μουσικού Σχολείου Λευκωσίας Κωνσταντίνο Ιωάννου και Θεοδώρα Καχριμάνη. Ακολούθησε αφήγηση παραμυθιών εμπνευσμένων από το τουρκοκρατούμενο χωριό Περιστερωνοπηγή, που συνέγραψαν τα παιδιά του Β΄ Δημοτικού Σχολείου Πάφου υπό την καθοδήγηση της Βοηθού Διευθύντριας Έλενας Παπαθεράποντος και υλοποίησαν οι Ελευθερία Δημητριάδη, Ελένη Χειλέτη και Ειρήνη Ελευθερίου. Στο μουσείο πραγματοποίηθηκαν ποικίλες δράσεις χειροτεχνίας, όπως κατασκευή κεντήματος με βελονάκι και κατασκευές από κουκκούλι μεταξοσκώληκα (Στέλλα Καζάνα), Λευκαρίτικο κέντημα από τη Βαρβάρα Αθανασίου Σάββα και τη Χριστίνα Καραβά, υφαντική στον αργαλειό από τη Μέλανη Κυρμίζη από την Υπηρεσία Κυπριακής Χειροτεχνίας, το «δείπνο του Βασίλη» από τις Καλλιόπη Χαρμαντά-Πρωτοπαπά και Χαρίκλεια Μιχαλοπούλου – Χαραλάμπους. Ακολούθησαν εκπαιδευτικές δράσεις από τις μουσειοπαιδαγωγούς Τζούλια Ηλιάδου, Έλενα Χατζηπιερή και Έφη Ιωακείμ (κατασκευή χριστουγεννιάτικων στολιδιών και χριστουγεννιάτικης κάρτας) και ξεναγήσεις στους χώρους του Μουσείου και της Παλαιάς Αρχιεπισκοπής. Παράλληλα πραγματοποιήθηκε εγγραφή πολλών νέων εθελοντών δοτών μυελού των οστών με δειγματοληψία για το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα.

Κάτω από το Χριστουγεννιάτικο δένδρο, που προσέφερε το Τμήμα Δασών πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση παιγνιδιών, ρουχισμού και τροφίμων για τη στήριξη δυσπραγούντων μαθητών του Κοινοτικού Νηπιαγωγείου Καϊμακλίου.

Στην εκδήλωση παρευρέθη ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. κ. Γεώργιος, υπό την αιγίδα του οποίου τελούσε και η όλη εκδήλωση, ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος, ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Κύπρο, Μητροπολίτης Βόστρων κ. Τιμόθεος, η Υφυπουργός Πολιτισμού Λίνα Κασιανίδου, οι Δήμαρχοι Κυθρέας Π. Καρεκλάς και Λευκονοίκου Ζήνα Παναγίδη, οι Πρόεδροι των Ενώσεων Κατεχόμενων Κοινοτήτων Λευκωσίας Ελευθέριος Αντωνίου, Κερύνειας Δήμος Γιάγκου και Αμμοχώστου Μιχάλης Τζιώρτας, οι Κοινοτάρχες Περιστερώνος Αμμοχώστου Ανδρέας Θεοδώρου και Πηγής Αμμοχώστου Δημήτρης Χειλιμήντρης, ο πρώην βουλευτής Αμμοχώστου και νυν Πρόεδρος της Ένωσης Περιστερωνοπηγιωτών,  κ. Γεώργιος Γεώργίου.

Την εκδήλωση συντόνισαν οι Φίλοι του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης Κύπρου.

*********************************

Οι Φίλοι του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης Κύπρου και η Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών συνδιοργανώνουν με την Ένωση Περιστερωνοπηγιωτών και την Ένωση Εκτοπισμένων Κοινοτήτων Αμμοχώστου την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2023 από τις 09:30 έως τις 13:30, Χριστουγεννιάτικη Εκδήλωση με τίτλο “Έλα και χάρισε ένα χαμόγελο!”

Φέτος ο φιλανθρωπικός σκοπός που έχει επιλεγεί αφορά στη συλλογή παιχνιδιών, ρουχισμού και τροφίμων για τη στήριξη δυσπραγούντων μαθητών του Κοινοτικού Νηπιαγωγείου Καϊμακλίου και των οικογενειών τους. Θα γίνονται δεκτές και οικονομικές εισφορές. Εκατό παιδάκια θα έχουν την χαρά να λάβουν ένα δώρο για τις γιορτές με τη βοήθεια των εθελοντών του Συνδέσμου Φίλων Μουσείου Λαϊκής Τέχνης.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει ξεναγήσεις, παρουσίαση εθίμων της Πρωτοχρονιάς, επίδειξη παραδοσιακών χειροτεχνιών, χριστουγεννιάτικες μελωδίες και εκπαιδευτικές δραστηριότητες για τους μικρούς μας φίλους και τις οικογένειές τους.

Στην εκδήλωσή μας τιμώμενη κοινότητα θα είναι το τουρκοκρατούμενο χωριό της Περιστερωνοπηγής, με αφορμή την αφήγηση τριών παραμυθιών εμπνευσμένων από την τουρκοκρατούμενη Περιστερωνοπηγή Μεσαορίας, που έγραψαν παιδιά του Β΄ Δημοτικού Σχολείου Πάφου (2021-22) υπό την καθοδήγηση της Βοηθού Διευθύντριας δρος Έλενας Παπαθεράποντος-Κωνσταντίνου. Θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε τα εξής παραμύθια: στις 10:30 “Περιστερώνα και Πηγή, οι δύο αδελφάδες”, της Ελευθερίας Δημητριάδη, στις 11:30 ”Ένα χαρούμενο χωριό της Μεσαορίας και η μάγισσα Φωφώ”, της Ελένης Χειλέτη, και στις 12:30 ”Ο Διγενής και η Αροδαφνούσα”, της Ειρήνης Ελευθερίου. Τα κορίτσια έχουν εμπνευστεί από κεντήματα της Περιστερωνοπηγής τα οποία θα παρουσιαστούν κατά την ανάγνωση των παραμυθιών.

Ευχαριστούμε θερμά τον Πρόεδρο της Ένωσης Εκτοπισμένων Κοινοτήτων Αμμοχώστου, κ. Τζιώρτα, τον Πρόεδρο του Σωματείου “Ένωση Περιστερωνοπηγιωτών”, κ. Γεωργίου και τους κοινοτάρχες Πηγής, κ. Χειλιμίνδρη και Περιστερώνας, κ. Θεοδώρου,την Υπηρεσία Κυπριακής Χειροτεχνίας, το Καραϊσκάκειο Ιδρυμα,τους Ξυλόφουρνους Έλενας που στηρίζουν την προσπάθειά μας, καθώς και τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Γεώργιο που έθεσε την εκδήλωση υπό την αιγίδα του.

Ελάτε και χαρίστε το χαμόγελό σας!!

Πληροφορίες 22432578

Μουσείο Λαϊκής Τέχνης Κύπρου

Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών

 

Print Friendly, PDF & Email

Share this post