“Προσκύνημα στην Κύπρο”. Από την Αυστραλία στην Αποστολοβάδιστο Κύπρο (6 Δεκεμβρίου 2023)

“Προσκύνημα στην Κύπρο”. Από την Αυστραλία στην Αποστολοβάδιστο Κύπρο (6 Δεκεμβρίου 2023)

Με τις σεπτές ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου, η Πρωτοσυγκελία της Αρχιεπισκοπής οργάνωσε εκδήλωση για την Κύπρο, στην οποία προσκλήθηκε να μιλήσει ο παρεπιδημών στην πέμπτη Ήπειρο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, μέλος της Ιεράς Συνόδου της Παλαιφάτου Εκκλησίας της Κύπρου.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου 2023, στην Κοινοτική Αίθουσα στην Ενορία της Αναστάσεως του Κυρίου στο προάστιο Kogarah του Σύδνεϋ.

Θέμα της ομιλίας του Επισκόπου Μεσαορίας: “Προσκύνημα στην Κύπρο”.

Τον ομιλητή παρουσίασε στο ευάρυθμο ακροατήριο ο Δρ. Βασίλης Αδραχτάς, ο οποίος υπήρξε φοιτητής στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών στα χρόνια που ο Επίσκοπος Μεσαορίας, ως μεταπτυχιακός φοιτητής, προσέφερε επιστημονικές και ερευνητικές υπηρεσίες στον Τομέα Πατερικών Σπουδών.

Ο Θεοφιλέστατος λαμβάνοντας τον λόγο, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ. Μακάριο για την ευλογία και την πρόσκληση να μιλήσει στους ομογενείς μας για την ιστορία, την παράδοση, τα Ιερά Προσκυνήματα της Αποστολοβαδίστου Κύπρου, καθώς και το σήμερα. Περιέγραψε μέσω διαφανειών (PowerPoint) τις ανά τους αιώνες τυραννίες και δοκιμασίες, ένεκα της γεωπολιτικής και γεωστρατηγικής της θέσης στην ανατολική Μεσόγειο, καθώς και τη συνεχιζόμενη προσφυγιά και εκτοπισμό ένεκα της κατοχής του βορείου τμήματος της νήσου από τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής από το 1974, παραβιάζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των νόμιμων κατοίκων της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία είναι μέλος του ΟΗΕ και της ΕΕ.

Επικέντρωσε το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων στη Μεσαορία και τις Εκκλησίες της και ευρύτερα τα Ιερά της Προσκύνηματα της Αρχιεπισκοπικής περιφέρειας.

Απάντησε σε ερωτήματα των ομογενών, τους οποίους προσκάλεσε στην Κύπρο, διατηρώντας τη μνήμη και τη νοσταλγία της πατρώας γης και παραμένοντας σταθεροί στην Ορθόδοξη Εκκλησία μας, στην Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, συνεργαζόμενοι για την πρόοδο όλων, εξαιρέτως της νέας γενεάς της ομογένειάς μας.

Στο τέλος, έλαβε τον λόγο ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μαγνησίας κ. Χριστόδουλος, ο οποίος ευχαρίστησε τον Επίσκοπο Μεσαορίας για την ομιλία και την Προσκυνηματική πορεία που συνόδευσε νοερά όλους τους παρόντες στους ιερούς τόπους της Κύπρου μας.

Ο Επίσκοπος Μεσαορίας ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές της επιτυχούς οργάνωσης της εκδήλωσης. Ευχαρίστησε και πάλι τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας για την ευλογία και φιλοξενία.

Μετέφερε σε όλους τις εγκάρδιες ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Γεωργίου. Δεν παρέλειψε να ευχηθεί υγεία και κάθε καλό, με την ευκαιρία των επικείμενων εορτών του Αγίου Δωδεκαημέρου.

Παρόντες στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Μηλιτουπόλεως κ. Κύριλλος και Χαριουπόλεως κ. Βαρθολομαίος, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στο Σύδνεϋ κ. Ιωάννης Μαλλικούρτης, Κληρικοί και εκπρόσωποι των Ενοριών και Κοινοτήτων των ομογενών μας.

Ο Θεοφιλέστατος είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί και να προσκυνήσει στον μεγαλοπρεπή ναό της Αναστάσεως του Κυρίου. Εκεί, ενημερώθηκε από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μαγνησίας κ. Χριστόδουλο για το επιτελούμενο ποιμαντικό έργο.

Ακολούθησε δείπνο στην Κοινοτική Αίθουσα προς τιμήν του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας.

Print Friendly, PDF & Email

Share this post