Χαιρετισμός του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου στη Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση της Σχολής Τυφλών (21/12/2023)

Χαιρετισμός του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου στη Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση της Σχολής Τυφλών (21/12/2023)

Εκφράζω τη χαρά μου και τον έπαινο της Εκκλησίας μας για το επιτελούμενο εκπαιδευτικό έργο της Σχολής Τυφλών “Άγιος Βαρνάβας” και συγχαίρω, για ακόμη φορά, όλους τους συντελεστές της έξοχης αποψινής βραδιάς.

Μεταφέρω προς όλους σας, κυρίες και κύριοι, τον εγκάρδιο χαιρετισμό και τις πατρικές ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου μας κ. Γεωργίου.

Πάνε πολλά χρόνια που ζούμε μαζί τέτοιες ωραίες στιγμές, ανάμεσα στους διδάσκοντες και διδασκόμενους της Σχολής μας. Μαζί μας οι γονείς και κηδεμόνες και όλοι οι φίλοι και συμπαραστάτες της Σχολής “Άγιος Βαρνάβας”.

Μια Σχολή πρότυπο στο είδος της, σύμφωνα με το αναλυτικό εκπαιδευτικό της Πρόγραμμα και το προσωπικό που τη στελεχώνει.

Αναπολώ τις ημέρες εκείνες, περίπου 40 χρόνια πριν, όταν από μαθητής πρωτοπαρακολούθησα τις Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις της Σχολής. Από τότε, κάθε χρόνο ανακαλύπτω τη μαγεία των μηνυμάτων της παράδοσής μας, τόσο της ελληνικής όσο και της χριστιανικής, μέσα από τις εκδηλώσεις των μαθητών με οπτική αναπηρία, διαπνεόμενες από το άρωμα της Αγίας μας Ορθοδοξίας. Η δύναμη και η ανθεκτικότητα αυτών των νέων ανθρώπων, μέσα από τα διάφορα δρώμενα έγιναν παράδειγμα για εμένα, προσφέροντάς μου την έμπνευση να αντιμετωπίζω τις προκλήσεις στην καθημερινή μου ζωή.

Όταν υπάρχει θέληση, όλα είναι δυνατά! Όταν ζητούμε επιστηριγμό από τη δύναμη του Θεού, «πάντα δυνατά τω πιστεύοντι» (Μαρκ. 9, 23)!

Χαίρω διότι και άλλες ευκαιρίες των ανθρώπων της Σχολής, μάς δίνουν αυτή τη δυνατότητα ανατροφοδότησης, όπως π.χ. τα παζαράκια, οι πολιτιστικές δράσεις, οι εκκλησιασμοί στο Παρεκκλήσι της Σχολής, του Αποστόλου Βαρνάβα, Ιδρυτού και Προστάτου της Εκκλησίας της Κύπρου. 

Ήρθαν, λοιπόν, και πάλι τα Χριστούγεννα, ευρύτερα τα Άγια Δωδεκάμερα, με την Πρωτοχρονιά 2024 και τα Άγια Θεοφάνια. Εορτές δικές μας, ευκαιρίες για έκφραση αγάπης, αλληλεγγύης, συμπάθειας, συγχώρεσης, συνεργασίας και συνδημιουργίας για το ωραίο, το σπουδαίο, το τίμιο, το αυθεντικό. Μοιραζόμαστε αυτές τις αξίες με όλους, ειδικά με όσους αντιμετωπίζουν προκλήσεις.

Αυτοί οι συνάνθρωποί μας, που ίσως έχουν κάποια απώλεια ή αναπηρία, χρειάζονται το άγγιγμα σεβασμού, τη σεμνή χειρονομία αγάπης και συμπάθειας, επαίνου και ενθάρρυνσης, που είναι ανθεκτικά και ικανά για να εμπλουτίσουν τη ζωή όλων μας. Οι εορτές έρχονται και ξανάρχονται καθημερινά. Μέσα από τις εορταστικές εκδηλώσεις δίδονται ευκαιρίες να εκφραστούμε με διάκριση, σεβασμό και αγάπη. 

Η αγάπη υπερβαίνει την απλή ανάγκη ή το συστατικό της ανθρώπινης ύπαρξης, αλλά αποτελεί μια θεϊκή εντολή. «Ο Θεός αγάπη εστί» (Α΄ Ιωάν. 4, 16)! Όποιος έχει αυτή την αγάπη ζει τον Θεό εντός του!

Ο Πανάγιος Τριαδικός Θεός έδειξε την απέραντη αγάπη Του για το πλάσμα Του, στέλνοντας στον κόσμο το δεύτερο Πρόσωπο της Αγίας Τριάδας, τον Υιό και Λόγο του Θεού, γεννημένος «εν σαρκί» στον κόσμο «εκ Πνεύματος Αγίου και Μαρίας της Παρθένου», ούτως ώστε, όποιος πιστεύει σ’ Αυτόν ως Σωτήρα και Λυτρωτή, κληρονομεί την αιώνια ζωή.

Ο Ιησούς Χριστός, «το Παιδίον το Νέον», είναι «ο Προαιώνων Θεός». Ήλθε να θεραπεύσει, να αναγεννήσει και να αναστήσει τον πονεμένο και πεπλανημένο άνθρωπο. 

Αυτή είναι η χαρά μας! Αυτή είναι η ευλογία και η δωρεά του Θεού. Αυτή την εμπειρία ζούμε κάθε μέρα μέσα στην Εκκλησία μας, η οποία μας ενώνει αρμονικά με τον Θεό και τον συνάνθρωπό μας.

Είμαι βέβαιος ότι απόψε όλα θα μάς βοηθήσουν να αναβαπτιστούμε και να οδηγηθούμε προς αυτή την πορεία, τόσο οι ύμνοι και τα τραγούδια, όσο και η θεατρική παράσταση «Πρωτοχρονιάτικον Έθιμον» του οποίου συγγραφέας είναι ο εν τω μέσω ημών σεβαστός μου φίλος Ανδρέας Κουκίδης.

Εκ των προτέρων συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές αυτής την χαρούμενης βραδιάς.

Πολλές ευχές για καλά, χαρούμενα και ειρηνικά Χριστούγεννα!

Δημιουργική και ευτυχισμένη η νέα χρονιά 2024.

Ελευθερία στον τουρκοπατημένο τόπο μας! 50 χρόνια είναι αρκετά! Αν, αφού πάθαμε, μάθαμε!

Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας. 

Print Friendly, PDF & Email

Share this post