Προεόρτια Χριστουγέννων-Εκκλησιασμός στην Παναγία του Τράχωνα (23/12/23)

Προεόρτια Χριστουγέννων-Εκκλησιασμός στην Παναγία του Τράχωνα (23/12/23)

«Χριστός γεννᾶται τήν πρίν πεσοῦσαν ἀναστῆσον εἰκόνα»!

Μέσα στο πνεύμα της μεγάλης επικείμενης εορτής των Χριστουγέννων, σύραμε τα πόδια μας με ευλάβεια και χαρμολύπη στην πατρώα γη του ιστορικού προαστίου του Τράχωνα, αυτού του τόπου που αντηχεί μνήμες και παραδόσεις. Εκεί, στον Ιερό Ναό της Παναγίας του Τράχωνα τελέσαμε εκκλησιασμό, τον 8ο από το 2015, κάτω από το βάρος των τραγικών συνθηκών που μας επέβαλαν οι έξωθεν περιστάσεις και οι μωροφιλοδοξίες των έσωθεν.

Ηγείται του Ιερού τάματός μας ο Επίσκοπός μας, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, ο οποίος, σαν πατερική μορφή, είναι πάντα μαζί μας, τόσο στις ευχάριστες όσο και στις δυσάρεστες στιγμές μας.

Ξεκινήσαμε το πρωί του Σαββάτου, 23 Δεκεμβρίου 2023, για το προσκύνημα στην Παναγία μας, στον πονεμένο Τράχωνα, με την μακρόχρονη ιστορία του.

Τελέσαμε Αγιασμό, αφού ήδη ευπρεπήσαμε το Ναό προ ημερών. Στη συνέχεια τελέσαμε Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία. Σχεδόν όλο το εκκλησίασμα μετέλαβε των Αχράντων Μυστηρίων.

Το συναξάρι της ημέρας αναφέρεται στο Σάββατο προ των Χριστουγέννων και τιμά τη μνήμη των 10 Μαρτύρων που μαρτύρησαν στην Κρήτη, πρότυπα ανδρείας και πίστης.

Ο Θεοφιλέστατος μάς καλωσόρισε με θερμά λόγια και μάς ευχήθηκε καλά και ευλογημένα Χριστούγεννα. Επισήμανε την αναγκαιότητα της παρουσίας μας, όχι μόνο ως συμμετοχής αλλά και ως μαρτυρίας της πίστης μας σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.

Στην ομιλία του επισήμανε το περιεχόμενο του προεόρτιου τροπαρίου «Ἑτοιμάζου Βηθλεέμ, ἤνοικται πᾶσιν ἡ Ἐδέμ. Εὐτρεπίζου Ἐφραθᾶ, ὅτι τὸ ξύλον τῆς ζωῆς, ἐν τῷ Σπηλαίῳ ἐξήνθησεν ἐκ τῆς Παρθένου· Παράδεισος καὶ γάρ, ἡ ἐκείνης γαστήρ, ἐδείχθη νοητός, ἐν ᾧ τὸ θεῖον φυτόν, ἐξ οὗ φαγόντες ζήσομεν, οὐχὶ δὲ ὡς ὁ Ἀδὰμ τεθνηξόμεθα, Χριστὸς γεννᾶται, τὴν πρὶν πεσοῦσαν, ἀναστήσων εἰκόνα».

Πλαισίωσαν τον Επίσκοπο Μεσαορίας οι Πατέρες, ο Ιερέας π. Ανδρέας Ζορπάς και ο Διάκονος π. Ανδρέας Ματέι. Το αναλόγιο πλαισίωσαν οι Γιώργος Σπανός, Σοφοκλής Σοφοκλέους και ο Χαράλαμπος Παπαγεωργίου.

 

Από την Εκκλησιαστική Επιτροπή Παναγίας του Τράχωνα

Print Friendly, PDF & Email

Share this post