Οι Βωνιάτες δεν αφήνουν τη λησμονιά να κυριαρχήσει ανάμεσά τους

Οι Βωνιάτες δεν αφήνουν τη λησμονιά να κυριαρχήσει ανάμεσά τους

Οι εκτοπισμένοι της Βώνης επαναβεβαίωσαν την υπόσχεσή τους, ενωμένοι να συνεχίσουν να θυμούνται το τουρκοκρατούμενο χωριό τους, στην καρδιά των αρχαίων Χύτρων.

Την υπόσχεσή τους επανέλαβαν σήμερα, Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2024, στον Ιερό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα στη Δασούπολη.

Οι εκτοπισμένοι της Βώνης λειτουργήθηκαν και τέλεσαν μνημόσυνα των κληρικών και λαϊκών συγχωριανών τους, καθώς και των ηρώων που έδωσαν ό,τι πολυτιμότερο είχαν για τη σωτηρία της πατρίδας. Ακόμη, πραγματοποίησαν δέηση υπέρ υγείας των απανταχού Βωνιατών και υπέρ ανευρέσεως των αγνοουμένων.

Του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος.

Στην ομιλία του ο Επίσκοπος αναφέρθηκε στην ιστορική συνάντηση του Ιησού Χριστού με τον Ζακχαίο. Επισήμανε τον λόγο του Χριστού «ἦλθε γὰρ ὁ υἱὸς τοῦ ἀνθρώπου ζητῆσαι καὶ σῶσαι τὸ ἀπολωλός» (Λκιθ΄ 10). Σύμφωνα με το ιερό Ευαγγέλιο, ο Ζακχαίος είχε τον πόθο να δει τον Ιησού. Ο Κύριοςως παντογνώστηςγνώριζε το κίνητρο και το ελατήριο του πόθου του.

Τότε σπεύδει ο Κύριος, ο οποίος «ετάζει καρδίας και νεφρούς» (Ψαλμ. ζ΄9) και αυτόκλητα ανακοινώνει ότι θέλει να φιλοξενηθεί στο σπίτι του Ζακχαίου. Και αυτός, ως τέκνο του Αβραάμ, έχει την ευκαιρία της σωτηρίας. Ο Ζακχαίος, μεταμελημένος και με ταπείνωση, ομολογεί τα λάθη του και εκδηλώνει την αρετή της ελεημοσύνης.

Το Ευαγγέλιο θέλει να μας διδάξει ότι μόνο ο άνθρωπος που ταπεινώνεται μπορεί να καταλάβει τα λάθη και τις αδυναμίες του, ούτως ώστε να μπορέσει να μετανοήσει ειλικρινά και να αξιωθεί να ακούσει τον λόγο του Κυρίου: «σήμερον σωτηρία τῷ οἴκῳ τούτῳ ἐγένετο, καθότι καὶ αὐτὸς υἱὸς Ἀβραάμ ἐστιν· ἦλθε γὰρ ὁ υἱὸς τοῦ ἀνθρώπου ζητῆσαι καὶ σῶσαι τὸ ἀπολωλός».

Ο Επίσκοπος Μεσαορίας αναφέρθηκε στους εκτοπισμένους της Βώνης και τη σημερινή σύναξή τους, ως μέσω διατήρησης της μνήμης και την νοσταλγίας της πατρώας γης, καθώς και στη σημασία της επιτέλεσης των μνημοσύνων.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας έγινε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των Πεσόντων και Αγνοουμένων Βωνιατών, το οποίο βρίσκεται νοτιοανατολικά, στον περίβολο του Ναού του Αποστόλου Βαρνάβα.

Στη συνέχεια το Κοινοτικό Συμβούλιο Βώνης δεξιώθηκε τους χωριανούς σε αίθουσα του Ιερού Ναού, όπου ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος ευλόγησε και έκοψε την παραδοσιακή βασιλόπιτα. Ο ίδιος προσέφερε, ως ευλογία, μια εικόνα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στον τυχερό ευρίσκοντα το φλουρί.

Ο Κοινοτάρχης κ. Γεώργιος Αντωνίου καλωσόρισε τους χωριανούς, ευχαρίστησε τον Θεοφιλέστατο, ο οποίος έχει την ευθύνη των κατεχόμενων ενοριών και κοινοτήτων μας, όπως επισήμανε αυτολεξεί «όλοι μας αισθανόμαστε το σταθερό ενδιαφέρον του Επισκόπου Μεσαορίας, ο οποίος είναι μαζί μας και στα ευχάριστα και τα δυσάρεστα της ζωής», καθώς επίσης ευχαρίστησε και τους κληρικούς της ενορίας του Αποστόλου Βαρνάβα Δασουπόλεως, για τη φιλοξενία.

Ο Θεοφιλέστατος ευχήθηκε σε όλους υγεία και αισιοδοξία, καλή και ειρηνική η χρονιά 2024. Συνεχάρη τον Πρόεδρο και τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου Βώνης, καθώς και τα μέλη της Εκκλησιαστικής Επιτροπής Αγίου Γεωργίου Βώνης

Από το Κοινοτικό Συμβούλιο της κατεχόμενης Βώνης και την Εκκλησιαστική Επιτροπή Αγίου Γεωργίου Βώνης.

 

Print Friendly, PDF & Email

Share this post