Οι εκτοπισμένοι της ενορίας Παναγίας Χαρδακιωτίσσης εόρτασαν την Υπαπαντή του Κυρίου και τίμησαν την Υπεραγία Θεοτόκο (1-2/02/2024)

Οι εκτοπισμένοι της ενορίας Παναγίας Χαρδακιωτίσσης εόρτασαν την Υπαπαντή του Κυρίου και τίμησαν την Υπεραγία Θεοτόκο (1-2/02/2024)

Για ακόμη μια χρονιά οι εκτοπισμένοι της κωμόπολης Κυθρέας εόρτασαν την Υπαπαντή του Κυρίου στον περικαλλή ναό της Παναγίας Ευαγγελιστρίας στην Παλλουριώτισσα, όπου φυλάσσεται η ιστορική εικόνα της Παναγίας Χαρδακιώτισσας της Κυθρέας, την οποία μετέφερε ο Επίτροπος Μιχάλης Κυριάκου αλλά και τα ιερά λείψανα του Αγίου Δημητριανού Χύτρων, που μετέφερε ο π. Κωνσταντίνος Παπαναστασίου το 1974.

Την Πέμπτη, 1η Φεβρουαρίου 2024, το εσπέρας τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου. Στο εκκλησίασμα παρέστησαν ο Δήμαρχος της Κυθρέας Δρ Πέτρος Καρεκλάς, ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας Κύπρου κ. Καλογήρου, ο Πρόεδρος των Χύτρων Κυθρέας κ. Μιχάλης Παναγή, οι Εκκλησιαστικοί Επίτροποι της Ενορίας Παναγίας Χαρδακιωτίσσης, Κοινοτάρχες και Εκκλησιαστικοί Επίτροποι άλλων ενοριών της Κυθρέας και των περιχώρων, πρόεδροι και μέλη Σωματείων και άλλων οργανωμένων συνόλων της Κυθρέας και της ευρύτερης περιοχής Χύτρων Κυθρέας.

Στην ομιλία του, τόσο κατά τη διάρκεια του Εσπερινού όσο και της Θείας Λειτουργίας, ο Θεοφιλέστατος αποτύπωσε την ουσία της εορτής της Υπαπαντής του Κυρίου. Υπογράμμισε τη σημασία του γεγονότος ότι ο δίκαιος Συμεών είχε την ευλογία να αναγνωρίσει και να δεχθεί στις αγκάλες του τον Μεσσία, τον Λυτρωτή του κόσμου. Αυτό αναδεικνύει την τεράστια ευλογία αλλά και την ευθύνη που φέρουμε εμείς οι Χριστιανοί σήμερα. Εμείς, μέσω των των αγιαστικών πράξεων της Εκκλησίας, μετέχουμε της χάριτος του Αγίου Πνεύματος και κοινωνούμε με το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου και Σωτήρος Ιησού Χριστού. Ο Συμεών, αναγνωρίζοντας τον Σωτήρα, εξέφρασε τη χαρά του με τα λόγια «νῦν ἀπολύεις τὸν δοῦλόν σου, δέσποτα, κατὰ τὸ ρῆμά σου ἐν εἰρήνῃ, ὅτι εἶδον οἱ ὀφθαλμοί μου τὸ σωτήριόν σου, ὃ ἡτοίμασας κατὰ πρόσωπον πάντων τῶν λαῶν, φῶς εἰς ἀποκάλυψιν ἐθνῶν καὶ δόξαν λαοῦ σου ᾿Ισραήλ». Αυτό το γεγονός τονίζει τον παγκόσμιο χαρακτήρα της σωτηρίας και την αποστολή της Εκκλησίας να φέρει το φως του Χριστού σε όλα τα έθνη.

Στο τέλος του Εσπερινού εψάλη η Παράκληση ενώπιον της εικόνας της Παναγίας Χαρδακιωτίσσης, η οποία εκδόθηκε προνοία του μακαριστού εκκλησιαστικού επιτρόπου Στυλιανού Γ. Πετάση. Ακολούθως, έγινε λιτανεία των εικόνων και των ιερών λειψάνων του Αγίου Δημητριανού, Επισκόπου Κυθρέας.

Κατόπιν, τα μέλη του προσφυγικού σωματείου «Οι Χύτροι» προσέφεραν κέρασμα στους παρευρισκόμενους.

Την Παρασκευή, 2 Φεβρουαρίου 2024, το πρωί τελέστηκε ο Όρθρος και Θεία Λειτουργία στον ίδιο Ιερό Ναό.

Τον Ακολουθιών προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, πρόεδρος των Εκκλησιαστικών Επιτροπών των κατεχομένων Ενοριών και Κοινοτήτων της Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας (Διαμερίσματος Μεσαορίας).

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Θεοφιλέστατος ευχαρίστησε τους κληρικούς της Ενορίας Παναγίας Παλλουριωτίσσης για τη φιλοξενία, καθώς και όλα τα μέλη της Εκκλησιαστικής Επιτροπής Παναγίας Χαρδακιωτίσσης και τα οργανωμένα σύνολα της Κυθρέας για την καλή συνεργασία που έχουν προς τη διατήρηση των εορτών, των παραδόσεων, της μνήμης και της νοσταλγίας της πατρώας γης.

Από την Εκκλησιαστική Επιτροπή Παναγίας Χαρδακιωτίσσης Κυθρέας

Print Friendly, PDF & Email

Share this post