Η Πυργά Μεσαορίας εόρτασε την Παναγία Απαλαίστρα (Κυριακή, 4 Φεβρουαρίου 2024)

Η Πυργά Μεσαορίας εόρτασε την Παναγία Απαλαίστρα (Κυριακή, 4 Φεβρουαρίου 2024)

Σήμερα, Κυριακή, 4 Φεβρουαρίου 2024, στον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Λατσιών ετελέσθη Θεία Λειτουργία, προϊσταμένου του Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου, συμπαραστατουμένου υπό του ιερού κλήρου και λαού της ενορίας, συμμετεχόντων δε και εκτοπισθέντων κατοίκων της κατεχόμενης κοινότητας Πυργάς Μεσαορίας.

Κηρύσσοντας τον Θείο Λόγο και σε εμπνευσμένη ομιλία του προς το εκκλησίασμα, ο Θεοφιλέστατος ανέδειξε και υπέδειξε μηνύματα από το ιερό ευαγγέλιο, τη μεγάλη Δεσποτική εορτή της Υπαπαντής την οποία οι κάτοικοι της Πυργάς τιμούσαν στο ερειπωμένο σήμερα παρεκκλησιο της Παναγίας της Απαλαίστρας στις 2 Φεβρουαρίου κατ’ έτος προ της βάρβαρης Τουρκικής εισβολής του 1974. Επίσης, ευχαρίστησε τους ιερείς της ενορίας Αγίου Γεωργίου Λατσιών για τη φιλοξενία αλλά και τους Εκκλησιαστικούς Επιτρόπους της ενορίας Αρχαγγέλου Μιχαήλ Πυργάς Μεσαορίας για την καλή συνεργασία προς την διατήρηση και οργάνωση των εορτών, μνημοσύνων και γενικά των συνάξεων των συγχωριανών. 

Ο Θεοφιλέστατος με τη φιλοξενούσα Εκκλησιαστικη και τοπική Αρχή Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μετά το πέρας της θείας λειτουργίας μετέβη σε παρακείμενη αίθουσα της εκκλησίας όπου και έγινε η καθιερωμένη κοπή της βασιλόπιτας των εκτοπισμένων Πυργωτών, οι οποίοι παρέστησαν στην εκδήλωση έχοντας αθρόα προσέλευση σ’ αυτήν. Κοινοτική αρχή και Εκκλησιαστικη επιτροπή παρέστησαν σχεδόν σύσσωμες. Το «φλουρί» μαζί και μια εικόνα δωρεά του Επισκόπου κέρδισε ο Παναγιωτης Φούλιας.

Οι εκτοπισθέντες κάτοικοι της Πυργάς απόλαυσαν παράλληλα το συναπάντημα με τους συγχωριανούς και τις μνήμες τους, τις οποίες μοιράστηκαν (και) με τον Επίσκοπό τους εν αγάπη και ομονοία! Διατρανώθηκε η βούληση για επιστροφή και αναδείχθηκε ο άσβεστος πόθος αυτής.

Και του χρόνου!

 

Σιμάκης Συμεού, ΕΜΕ φιλολογικών μαθημάτων στο ΥΠΑΝ,
Εκκλησιαστικός Επίτροπος Ι.Ν. Αρχαγγέλου Μιχαήλ κοινότητας Πυργάς Αμμοχώστου (Μεσαορίας)

Print Friendly, PDF & Email

Share this post