Οι Κοντεάτες εόρτασαν τον Άγιο Χαράλαμπο στον καταπράσινο κάμπο της Μεσαορίας (10/2/2024)

Οι Κοντεάτες εόρτασαν τον Άγιο Χαράλαμπο στον καταπράσινο κάμπο της Μεσαορίας (10/2/2024)

Με συναισθήματα συγκίνησης και με εκκλησιαστική ιεροπρέπεια πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2024, στον Ιερό Ναό του Αγίου Χαραλάμπους, στην κατεχόμενη Κοντέα, ο εορτασμός του Αγίου Χαραλάμπους. Πλήθος πιστών συμμετείχε στον 13ο εκκλησιασμό των Κοντεατών στη γη των προγόνων τους, με τον πρώτο να έχει λάβει χώρα τον Φεβρουάριο του 2014.

Ο εκκλησιασμός ξεκίνησε με Αγιασμό και ακολούθως τελέστηκε Όρθρος και Θεία Λειτουργία προϊσταμένου του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου, τον οποίον πλαισίωσαν ο π. Παναγιώτης Προδρόμου και ο π. Θεοφάνης Ευθυμίου, καθώς και ο διάκονος π. Ανδρέας Ματέι.

Στην ομιλία του ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στη ζωή και το μαρτύριο του Αγίου Χαραλάμπους. Επίσης, ερμήνευσε το συμβολισμό των δικηροτρικήρων με τα οποία ο Επίσκοπος ευλογεί τον κόσμο. Το τρικέρι μάς παραπέμπει στο μέγα Μυστήριο της Αγίας Τριάδος, ενώ το δικέρι συμβολίζει τις δύο φύσεις του Κυρίου μας Ιησού Χριστού,  ομολογώντας ότι το δεύτερο Πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, ο Υιός και Λόγος του Θεού έλαβε ολόκληρη την ανθρώπινη φύση, την οποία ανέστησε και ανύψωσε στους ουρανούς, στα δεξιά του Θεού και Πατρός. Με αφορμή αυτή την ερμηνεία,ο Επίσκοπος Μεσαορίας τόνισε ότι καλούμαστε όλοι να είμαστε φως μέσα στον κόσμο και τα έργα μας να είναι φωτεινά, έτσι ώστε να δοξάζεται το όνομα του Τριαδικού Θεού. Επίσης, ο Επίσκοπος ευχαρίστησε επωνύμους και ανωνύμους για τη συμπαράσταση να φθάσουμε σε αυτή την παραδείσια θεία Λειτουργία.

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, τελέστηκε δέηση υπέρ υγείας πάντων των Κοντεατών. Επίσης, τελέστηκαν αρτοκλασία και ιερά Μνημόσυνα υπέρ αναπαύσεως των ψυχών πάντων των προαπελθόντων κληρικών, διδασκάλων, κοινοταρχών, εκκλησιαστικών επιτρόπων, ευεργετών, πατέρων και αδελφών της κατεχόμενης Κοντέας.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, έγινε λιτάνευση της εικόνας του Αγίου Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους πέριξ του Ιερού Ναού.

Ακολούθως, προσφέρθηκε κέρασμα σε όλους τους προσκυνητές.

Το απόγευμα της Παρασκευής, 9 Φεβρουαρίου 2024, οι Κοντεάτες συμμετείχαν στον Μέγα Εσπερινό, χοροστατούντος του Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου, στον ι.ν. Αγίου Παντελεήμονος στο Συνοικισμό Μενεού, όπου ιερουργεί ο π. Παναγιώτης Προδρόμου, ο οποίος κατάγεται από την Κοντέα. 

Με τις πρεσβείες του Αγίου Χαραλάμπους να λάμπει η ζωή μας από χαρά και φως Χριστού.

Εκκλησιαστική Επιτροπή Αγίου Χαραλάμπους Κοντέας

Print Friendly, PDF & Email

Share this post