Οι Nιοχωρίτες εόρτασαν τον Άγιο Χαράλαμπο στην πατρώα γη (17.2.2024)

Οι Nιοχωρίτες εόρτασαν τον Άγιο Χαράλαμπο στην πατρώα γη (17.2.2024)

Tο Σάββατο, 17 Φεβρουαρίου 2024, το πρωί, τελέστηκε Όρθρος και Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Χαραλάμπους στο κατεχόμενο Νέο Χωριό Κυθρέας, προϊσταμένου του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου, Προέδρου των Εκκλησιαστικών Επιτροπών των κατεχομένων Ενοριών και Κοινοτήτων (Διαμερίσματος Μεσαορίας), τον οποίο πλαισίωσαν ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Ανδρέας Χρίστου, ο Πρεσβύτερος π. Αντώνιος Αντωνιάδης (εκ Νέου Χωρίου Κυθρέας), καθώς και ο διάκονος π. Ανδρέας Ματέι.

Μεγάλος αριθμός Νιοχωριτών έσυραν τα πόδια τους στη γη των προγόνων τους, στην πεδιάδα της Μεσαορίας, επικαλούμενοι τις πρεσβείες του Αγίου Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους και δοξολογώντας τον Πανάγαθο Τριαδικό Θεό.

Ο Θεοφιλέστατος στην ομιλία του επισήμανε ότι ο Θεός μάς αξίωσε για τέταρτη φορά να λειτουργηθούμε σε αυτόν τον ιστορικό ναό, τον οποίο οι πρόγονοί μας έκτισαν προς δόξα του Θεού, γι΄ αυτό καλούμαστε να είμαστε χαρούμενοι και φωτισμένοι, αλλά και να σκορπάμε στον κόσμο φως, χαρά και αισιοδοξία. Με αυτό τον τρόπο, εκδηλώνουμε πραγματικά την πίστη μας και δοξολογείται το όνομα του Πανάγιου Τριαδικού Θεού, τον οποίο λάτρευε και στον οποίο ήταν αφοσιωμένος ο Ιερομάρτυρας Χαράλαμπος μέχρι και το μαρτύριό του. Ακολούθως, ο Επίσκοπος Μεσαορίας αναφέρθηκε στον Άγιο Θεόδωρο τον Τήρωνα, τον Τίμιο Πρόδρομο και τον Άγιο Νικόλα, των οποίων η κωμόπολη έχει Εκκλησίες. Βέβαια, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον τιμώμενο Άγιο Χαράλαμπο, ο οποίος παρέμεινε στη συνείδηση της Εκκλησίας ως «στύλος ακλόνητος» και «λύχνος αείφωτος». Το παράδειγμα των Αγίων μάς ενθαρρύνει να έχουμε πίστη και κουράγιο στην πορεία της ζωής μας, ανεξαρτήτως των περιστάσεων. Η διδασκαλία του Χριστού, μακριά από κάθε κοσμική λογική και φρόνημα, μάς καλεί σε μια ζωή αυτοθυσίας, αφοσίωσης στον συνάνθρωπό μας, αγάπης, ταπείνωσης και πίστης στις αξίες του Ευαγγελίου του Χριστού. Είναι μια πρόσκληση να αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις της ζωής με γενναιότητα και να αναζητούμε την αληθινή και ατελεύτητη ευτυχία, ενισχύοντας την κοινωνία μας με τον Θεό.

Τέλος, ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος ευχαρίστησε τους πατέρες που συλλειτούργησαν μαζί του, αλλά και τον Κοινοτάρχη, κ. Χρίστο Λαμπρία, το Κοινοτικό Συμβούλιο, την Εκκλησιαστική Επιτροπή Αγίου Χαραλάμπους Νέου Χωρίου Κυθρέας και όλους τους συντελεστές για την καλή συνεργασία προς εκπλήρωση αυτού του προσκυνήματος.

Κατά τη διάρκεια της Ακολουθίας τελέστηκε Δέηση υπέρ υγείας των απανταχού ευρισκομένων Νιοχωριτών, Αρτοκλασία και Μνημόσυνα των κληρικών, εκκλησιαστικών επιτρόπων, κοινοταρχών, διδασκάλων, πατέρων και αδελφών του Νέου Χωρίου Κυθρέας. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον Επίσκοπο στον μακαριστό Πρωτοπρεσβύτερο π. Διομήδη Κωνσταντίνου.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας έγινε λιτάνευση της εικόνας του Αγίου Χαραλάμπους πέριξ του Ναού, επικαλούμενοι τις πρεσβείες του Αγίου.

Από την Εκκλησιαστική Επιτροπή Αγίου Χαραλάμπους Νέου Χωρίου Κυθρέας

Print Friendly, PDF & Email

Share this post