Προσκύνημα στον Ι. Ν. Αγίας Παρασκευής Στρογγυλού, στον κάμπο της Μεσαορίας (14/4/2024)

Προσκύνημα στον Ι. Ν. Αγίας Παρασκευής Στρογγυλού, στον κάμπο της Μεσαορίας (14/4/2024)

Με συγκίνηση και σεμνότητα οι εκτοπισμένοι κάτοικοι της κοινότητας Στρογγυλού της Αμμοχώστου, στον κατεχόμενο κάμπο της Μεσαορίας, εκκλησιάστηκαν για τρίτη φορά από το 1974, στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής, τη Δ’ Κυριακή των Νηστειών, 14 Απριλίου 2024, το πρωί. Η κοινότητά μας τιμά την Παναγία μας, την Οσιοπαρθενομάρτυρα Παρασκευή και την Μεγαλομάρτυρα Αγία Μαρίνα.

Τελέστηκε Αγιασμός, Όρθρος και Θεία Λειτουργία προϊσταμένου του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου, συμπαραστατουμένου από τον Οικον. π. Ανδρέα Ζορπά και τον Διάκονο π. Ανδρεά Ματέι. Στο αναλόγιο διακόνησε ο φοιτητής της Θεολογικής Σχολής της Εκκλησίας Κύπρου, κ. Παύλος Βερβέρης.

Ο Θεοφιλέστατος στο κήρυγμα του θείου λόγου αναφέρθηκε στο νόημα της ευαγγελικής περικοπής της θεραπείας ενός νεαρού που ήταν υπό την κυριαρχία ενός δαιμονίου. Με αφορμή τα λόγια του Κυρίου, «τοῦτο τὸ γένος ἐν οὐδενὶ δύναται ἐξελθεῖν εἰ μὴ ἐν προσευχῇ καὶ νηστείᾳ» (Μάρκ. θ΄ 29), μίλησε για τη σημασία της προσευχής και της νηστείας στον αγώνα του κάθε χριστιανού για τη σωτηρία της ψυχοσωματικής του οντότητας. Επίσης, αναφέρθηκε στο νόημα του Δοξαστικού των Αίνων της παρούσης Κυριακής: «Δεῦτε ἐργασώμεθα ἐν τῷ μυστικῷ ἀμπελῶνι καρποὺς μετανοίας, ἐν τούτῳ ποιούμενοι οὐκ ἐν βρώμασι καὶ πόμασι κοπιῶντες, ἀλλ’ ἐν προσευχαῖς καὶ νηστείαις τὰς ἀρετὰς κατορθοῦντες· τούτοις ἀρεσκόμενος, ὁ Κύριος τοῦ ἔργου δηνάριον παρέχει δι οὗ ψυχὰς λυτροῦται, χρέους ἁμαρτίας, ὁ μόνος πολυέλεος».

Ακολούθως, ευχαρίστησε όλους τους παράγοντες, που με φιλότιμο και αγάπη για την Εκκλησία συνεργάστηκαν προς την πραγματοποίηση αυτού του εκκλησιασμού.

Τέλος, μετέφερε σε όλους τις πατρικές ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Γεωργίου και ευχήθηκε σε όλους να αξιωθούμε σε λίγες μέρες να προσκυνήσουμε και την Ανάσταση του Κυρίου μας Ιησού Χριστού.

Κατά τη διάρκεια της Ακολουθίας τελέστηκε Δέηση υπέρ υγείας πάντων των κατοίκων της κοινότητας και Μνημόσυνα των κληρικών και λαϊκών, των διδασκάλων και ευεργετών της κοινότητάς μας. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε λιτάνευση πέριξ του Ιερού Ναού της εικόνας της Αγίας Παρασκευής.

Το Κοινοτικό Συμβούλιο Στρογγυλού, η Εκκλησιαστική Επιτροπή Αγίας Παρασκευής και όλα τα οργανωμένα σύνολα ευχαριστούμε όλους όσους συνέβαλαν για την οργάνωση και επιτέλεση του Γ’ εκκλησιασμού μας στην πατρώα γη.

Από την Εκκλησιαστική Επιτροπή Αγίας Παρασκευής Στρογγυλού Αμμοχώστου Μεσαορίας 

 

******************************

Ανακοίνωση-Πρόσκληση

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Ανακοινώνει ότι η Εκκλησιαστική Επιτροπή Αγίας Παρασκευής, το Κοινοτικό Συμβούλιο και όλα τα οργανωμένα σύνολα της κοινότητας Στρογγυλού προσκαλούν τους χωριανούς και όλους τους πιστούς στο Προσκύνημα-Εκκλησιασμό στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής στον Στρογγυλό, την Δ΄ Κυριακή των Νηστειών, 14 Απριλίου 2024. Ώρα έναρξης: 07.00 π.μ.

Θα τελεστεί Όρθρος και Θεία Λειτουργία προϊσταμένου του Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου.

Επίσης, θα γίνει δέηση, εορτές και μνημόσυνα κληρικών και λαϊκών.

Μπορούν όσοι επιθυμούν να μεταφέρουν άρτους και κόλλυβα ή και διάφορα κεράσματα.

Θα ξεκινήσει Λεωφορείο από το Κέντρο Χειροτεχνίας επί της Λεωφόρου Αθαλάσσης, η ώρα 06.45. Το Λεωφορείο θα κάνει στάσεις στα Λατσιά (παρά την Υπεραγορά Σκλαβενίτη), στο Χωρίο Νήσου (στον Ι. Ν. Αγίας Παρασκευής) και ακολούθως θα κάνει στάση στο Κέντρο Ριζοελιά (Αραδίππου). Μέσω Πύλας θα πορευθεί στον Στρογγυλό.

Για πληροφορίες και κράτηση θέσεων στο Λεωφορείο οι ενδιαφερόμενοι μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Κοινοτάρχη Στρογγυλού, κ. Σταύρο Σταύρου 99433652.

 

Από την Ιερά Αρχιεπισκοπή, για την Εκκλησιαστική Επιτροπή Αγίας Παρασκευής Στρογγυλού

Print Friendly, PDF & Email

Share this post