Ημερίδα Επαρχίας Πάφου του Προγράμματος Μαθητικών Περιηγήσεων στα Θρησκευτικά και Πολιτιστικά Μονοπάτια της Κύπρου (15 Απριλίου 2024)

Ημερίδα Επαρχίας Πάφου του Προγράμματος Μαθητικών Περιηγήσεων στα Θρησκευτικά και Πολιτιστικά Μονοπάτια της Κύπρου (15 Απριλίου 2024)

Ημερίδα των «Μαθητικών Περιηγήσεων στα Θρησκευτικά και Πολιτιστικά Μονοπάτια της Κύπρου», πραγματοποιήθηκε αυτη την εβδομάδα στο Γυμνάσιο Αποστόλου Παύλου.

Φέτος, λόγω της παρέλευσης 50 χρόνων από τη βάρβαρη τουρκική εισβολή, η Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης του ΥΠΑΝ σε συνεργασία με την Εκκλησία Κύπρου αποφάσισαν να αναδείξουν τα θρησκευτικά και πολιτιστικά μνημεία της κατεχόμενης Κύπρου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του σχολείου η  επαρχία Πάφου ανέλαβε την ανάδειξη των θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων της κατεχόμενης Μόρφου. Επαρχιακός συντονιστής του Προγράμματος των Μαθητικών και Θρησκευτικών ήταν και την παρούσα χρονιά ο  Παπανίκας Ιωάννης – Θεολόγος, εκπαιδευτικός του Γυμνασίου Αποστόλου Παύλου.

Συμμετείχαν έξι σχολεία της Επαρχίας Πάφου. Συγκεκριμένα, το Γυμνάσιο –Λύκειο Πολεμίου, το Γυμνάσιο Αγίας Παρασκευής Γεροσκήπου, το Α΄ Λύκειο Εθνάρχου Μακαρίου Γ’, το Γυμνάσιο Απ. Ανδρέα Έμπας, το Γυμνάσιο Αγίου Θεοδώρου και το Γυμνάσιο Αποστόλου Παύλου.

Όπως αναφέρεται τα μνημεία που αναδείχθηκαν ήταν ο Άγιος Μάμας Μόρφου, ο Άγιος Γεώργιος Ριγάτης, η Βασιλική του Αγίου Αυξιβίου και το αρχαίο Θέατρο των Σόλων, ο Αρχάγγελος Μιχαήλ Ζώδιας και η Παναγία Χρυσελεούσα Κατοκωπιάς. Συμπαραστάτες και αρωγοί των μαθητών στην ανάδειξη των μνημείων και στην εκπόνηση των εργασιών τους ήταν οι διδάσκοντες Θεολόγοι των προαναφερθέντων σχολείων.

Κατά την έναρξη της ημερίδας καλωσόρισε τους προσκεκλημένους η κα Ιωάννου Παρασκευή, Β.Δ. και ο κος Ιωάννης Παπανίκας απεύθυνε χαιρετισμό ως συντονιστής του Προγράμματος. Εκ μέρους του ΥΠΑΝ διάβασε το χαιρετισμό η επιθεωρήτρια του κλάδου των Θεολόγων κα Ελιάνα Χατζηιωάννου, Υπεύθυνη του Προγράμματος των Θρησκευτικών Περιηγήσεων. Επίσης τον χαιρετισμό εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου κ.κ. Γεωργίου διάβασε ο  Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος.

Ποίημα για τη «Μόρφου» απήγγειλε η μαθήτρια Παναγιώτου Μαρία, η οποία πήρε το Γ’ βραβείο στον ενδοσχολικό διαγωνισμό με θέμα «Η ελευθερία της πατρίδας μας και η ανάγκη για τερματισμό της κατοχής»

Ακολούθησε η παρουσίαση και ανάδειξη των μνημείων από τα σχολεία της Πάφου στα οποία διοχετεύθηκε το οπτικοακουστικό υλικό το οποίο συνέλεξαν ζωντανά από την κατεχόμενη Μόρφου οι κ. Μαρκουλλής Κίμων, Σπύρου Μιχάλης και ο Θεολόγος κ. Ιωάννης Παπανίκας. Ακολούθησε Θεατρικός μονόλογος «ονομάζομαι Ηλίας Αβραάμ» από τον φιλόλογο του σχολείου κ. Γιάγκο Γιάγκου. Τα βιώματα από τον πόλεμο του 1974 και τον ξεριζωμό τον αφηγήθηκε ο αφυπηρετήσας εκπαιδευτικός κ. Γεώργιος Χρυσοστόμου , πρόσφυγας από τη Μόρφου.

Η ημερίδα, αναφέρεται, έκλεισε με την απονομή τιμητικών διπλωμάτων και αναμνηστικών δώρων στους φορείς και συντελεστές που κατέθεσαν την αγάπη τους σε αυτή τη διοργάνωση. Μια εκδήλωση που ανέσυρε μνήμες από το παρελθόν αλλά και μας έφερε σε επαφή με τη σκληρή πραγματικότητα του σήμερα όσον αφορά την πολιτιστική μας κληρονομιά, καταλήγει.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email

Share this post