Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στους εορτασμούς για τα “Ελευθέρια” της Αλεξανδρουπόλεως

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στους εορτασμούς για τα “Ελευθέρια” της Αλεξανδρουπόλεως

Διακόνου Μιχαήλ Νικολάου

Η Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως, η Ιερά Μητρόπολη ΔιδυμοτείχουΟρεστιάδος και Σουφλίου, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και ο Δήμος Αλεξανδρούπολης, μετά την σχετική προτροπή και την έγκριση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, προσκάλεσε για τους εορτασμούς των «Ελευθερίων» της Αλεξανδρουπόλεως τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ.κ. Γεώργιο.

Η Α.Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Γεώργιος, αποδεχόμενος την πρόσκληση, αφίχθη στην Αλεξανδρούπολη το απόγευμα της Δευτέρας, 13 Μαΐου 2024, συνοδευόμενος από τον διάκονό του π. Μιχαήλ Νικολάου. Στις 7.00μ.μ. έγινε επίσημη υποδοχή του Μακαριωτάτου στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμο, από τον Δήμαρχο Αλεξανδρουπόλεως κ. Ιωάννη Ζαμπούκη, και τον Διοικητή της 12ης Μ/Κ Μεραρχίας Πεζικού ΈΒΡΟΥ Υποστράτηγο Ιωάννη Κορρέ, τον κλήρο και τον λαό της πόλης. Ακολούθως τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Γεωργίου και συγχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνού και Αλεξανδρουπόλεως κ. Ανθίμου, στην παρουσία πολιτικών και στρατιωτικών αρχών της πόλης. Τον Προκαθήμενο της Κυπριακής Εκκλησίας προσφώνησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, ο οποίος καλωσόρισε με εγκαρδιότητα τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, ευχαριστώντας τον για την αποδοχή της πρόσκλησης να τιμήσει με την παρουσία του τους εορτασμούς για τα “Ελευθέρια” της Αλεξανδρούπολης και να επευλογήσει τον ακριτικό λαο της Θράκης και του Έβρου. Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στις ιδιαίτερες σχέσεις Θρακιτών και Εβριτών με τη μαρτυρική μεγαλόνησο της Κύπρου αφού όπως είπε ο ακριτικός τόπος της Θράκης δεν διαφέρει και πολύ από την Κύπρο, όσο και αν τα εξωτερικά δεδομένα φαίνονται ρόδινα, ένας φόβος αβεβαιότητος επιπολάζει μονίμως πάνω από τα κεφάλια του ακριτικού λαού της Θράκης. 

Στη συνέχεια αντιφώνησε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Γεώργιος, με έντονο το αίσθημα της φιλοπατρίας και της αγωνιστικότητας.

Μετά το πέρας του Εσπερινού πραγματοποιήθηκε Λιτάνευση της ιεράς εικόνος της Παναγίας Ελευθερωτρίας στους δρόμους της πόλης. Ακολούθησε Δείπνο στο Επισκοπείο της Ιεράς Μητροπόλεως παρουσία μεταξύ άλλων και του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χριστόδουλου Τοψίδη.

 

Print Friendly, PDF & Email

Share this post