Αναγόρευση Αρχιεπισκόπου Κύπρου σε επίτιμο Δημότη της Αλεξανδρούπολης

Αναγόρευση Αρχιεπισκόπου Κύπρου σε επίτιμο Δημότη της Αλεξανδρούπολης

Μέσα σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης αναγορεύτηκε Επίτιμος δημότης Αλεξανδρούπολης το βράδυ της Τρίτης, 14 Μαΐου 2024, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Γεώργιος, ο οποίος φιλοξενείται στους πάνδημους εορτασμούς για τα Ελευθέρια της πόλης. Η σεμνή τελετή πραγματοποιήθηκε στον χώρο της αποθήκης νο.2 στο λιμάνι, σε υλοποίηση της πρόσφατης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, μετά από την πρόταση του Δημάρχου κ. Ιωάννη Ζαμπούκη.

Η παρουσία του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Κύπρου εκπροσωπεί και εκφράζει ολόκληρο τον πονεμένο λαό της Κύπρου και αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για τον Δήμο μας, είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος της πόλης στην προσφώνησή του.

Η τιμητική αυτή διάκριση προς το πρόσωπο του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου, όπως τόνισε ο κ. Δήμαρχος, αποτελεί κοινωνική στήριξη του λαού και μπορεί να λειτουργήσει ως γεφυρα συνεργασίας και αδελφοσύνης του λαού της Αλεξανδρούπολης και της Κύπρου σε καθε ανάγκη. Αποτελεί, παράλληλα, πνευματική  και εθνική στήριξη, αφού ο Μακαριώτατος καταβάλλει κόπους και θυσίες στη μεταλαμπάδευση των πανανθρώπινων αξιών και των αληθειών της πίστεώς μας. Ενώ το υψηλό και σταθερό εθνικό φρόνημά του δεν τον άφησε αδιάφορο στο εθνικό πρόβλημα της Κύπρου. Είναι η αναγόρευση του Μακαριωτάτου ευκαιρία καλλιέργειας της ιστορικής συνείδησης του λαού, ώστε να βαδίζει με φρόνημα πιστό και σταθερό στις ελληνορθόδοξες αξίες μας, τόνισε ο κ. Ζαμπούκης.  

Ενώ χαρακτήρισε τον Μακαριώτατο ως λαμπάδα φωτός που συνεχίζει την ιστορική πορεία του έθνους.

Ο Αρχιεπίσκοπος αποδεχόμενος την τιμητική διάκριση αντιφώνησε, βαθιά συγκινημένος, ευχαριστώντας τον Δήμαρχο και τους δημότες της Αλεξανδρούπολης.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν  ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, ο Αντιπεριφερειάρχης, δημοτικοι άρχοντες, στρατιωτικοί και εκλεκτοί προσκεκλημένοι του Δήμου.

Μετά το πέρας της τιμητικής αυτής εκδήλωσης ακολούθησε Αναπαράσταση της ελεύσεως της εικόνος Παναγίας Τριφωτίσσης στο λιμάνι της πόλεως. Εκεί ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου απηύθυνε υπαίθριο χαιρετισμό προς τους Θρακιώτες και Εβρίτες.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος ανέφερε στον χαιρετισμό του τα εξής: “Μια μικρή ιστορία τοπική, με την παρουσία σας Μακαριώτατε, γίνεται ιστορία του Ελληνισμού που δεν κάμπτεται, ο τόπος μας θα συνεχίσει να μένει ελεύθερος, διότι εδώ είμαστε παμπάλαιοι με ελληνορθόδοξο χριστιανικό πολιτισμό. Στο πρόσωπό σας βλέπουμε τον ενιαίο Ελληνισμό σε μια αδιάκοπη πορεία στο παρελθόν και το μέλλον”. 

Στη συνέχεια, ακολούθησε μουσικοχορευτική εκδήλωση με χορούς και τραγούδια της Θράκης, της Κύπρου και του Πόντου.

Print Friendly, PDF & Email

Share this post