Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος: Ζητούμε να μάς σκεπάζει ο Θεός, δια των πτερύγων του Αρχαγγέλου Μιχαήλ της Πυργάς Μεσαορίας

Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος: Ζητούμε να μάς σκεπάζει ο Θεός, δια των πτερύγων του Αρχαγγέλου Μιχαήλ της Πυργάς Μεσαορίας

Οι πρόσφυγες της Πυργάς Μεσαορίας, 50 έτη μακράν της γενέτειράς τους, την Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου 2024, πανηγύρισαν μεθεορτίως το εν Χώναις θαύμα του προστάτη τους Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Η ημέρα της εορτής είναι 6η Σεπτεμβρίου, κατά την οποία πανηγύριζε ο ιστορικός ναός στο κέντρο της κοινότητας. Να σημειωθεί ότι από το 1974 έως και σήμερα η κοινότητα Πυργάς Μεσαορίας διατηρείται ως στρατόπεδο των κατοχικών τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Στις 11.30 το πρωί της Κυριακής, αφού λειτουργήθηκαν στις ενορίες τους οι εκτοπισμένοι μας, ήρθαν με τα παιδιά και τα εγγόνια τους στις Αγγλισίδες, στον ιερό ναό των Αγίων Θεράποντος και Μαρίνης, όπου μάς φιλοξένησε ο π. Ευριπίδης, όπως παλαιότερα ο μακαριστός π. Μάριος, μαζί με τους συνεργάτες του, ψάλτες, νεωκόρο και εκκλησιαστικούς επιτρόπους. Τους ευχαριστούμε για τη συνεργασία και τη φιλοξενία.

Μαζί μας όπως πάντα ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, Πρόεδρος των Εκκλησιαστικών Επιτροπών των κατεχομένων ενοριών της Αρχιεπισκοπής. Ο Επίσκοπος, όταν το πρόγραμμά του το επιτρέπει, το οποίο οργανώνει ώστε ει δυνατόν να είναι πάντα μαζί μας, και στις χαρές και στις λύπες μας. Μετά την απόλυση από τον πανηγυρίζοντα ιερό ναό Παναγίας Χρυσελεούσης στον Στρόβολο έσπευσε να είναι μαζί με τον π. Ευριπίδη, κατόπιν ευλογίας του Μακαριωτάτου και κανονική άδεια του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Κιτίου κ. Νεκταρίου, στον μεθεόρτιο εσπερινό και την παράκληση στον Αρχάγγελο της Πυργάς.

Οι χωριανοί μας εορταστές, έφεραν μαζί τους παννυχίδες, άρτους, κύλλυβα και όλα τα αναγκαία τόσο για την εορτή όσο και για τα μνημόσυνα των τεθνεώτων προγόνων μας.

Στο τέλος, όλοι συμμετέσχαμε στη λιτάνευση των εικόνων μας πέριξ του ναού, αιτούμενοι την προστασία του Αρχαγγέλου. Αφού λάβαμε την ευλογία και την αρτοκλασία από τον Επίσκοπο Μεσαορίας, κατευθυνθήκαμε στο εστιατόριο για τη συνεστίαση της κοινότητας Πυργάς.

Όλα έτοιμα με την καλή συνεργασία του Προέδρου της κοινότητας κ. Αντωνάκη Παπαντωνίου, του κοινοτικού Συμβουλίου Πυργάς, του Σωματείου Αρχάγγελος Μιχαήλ Πυργάς Αμμοχώστου και της Εκκλησιαστικής Επιτροπής Αρχαγγέλου Μιχαήλ Πυργάς.  

Η αίθουσα του εστιατορίου γέμισε πλήρως, διότι αρκετοί και με μικρά παιδιά και από μακρινές αποστάσεις δεν ήταν εύκολη η προσέλευση τους ενωρίτερα. Γεγονός ήταν η μεγάλη επιτυχία της προσπάθειας να είμαστε όλοι μαζί! Με σημαία την κοινότητά μας Πυργά, που λόγω των τραγικών συνθηκών της κατοχής δεν μπορούμε να την πλησιάσουμε.

Ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος ευλόγησε την υλική τράπεζα και ξεκίνησε το γεύμα. Η συνεστίαση διανθίστηκε από ελληνική μουσική. Κατόπιν προσφώνησε τη συνεστίαση ο Κοινοτάρχης κ. Αντωνάκης Παπαντωνίου και ακολούθως έδωσε το βήμα στον Θεοφιλέστατο να απευθυνθεί με λόγια πατρικά, στους συνδαιτημόνες. Ο Επίσκοπος Γρηγόριος μάς μίλησε για την αξία και τη σημασία, ιδιαίτερα για εμάς τους πρόσφυγες, αυτών των συνάξεων και τον συνδυασμό με την προσευχή και τη δέηση καθώς και τα μνημόσυνα με τη συνεστίαση.

Συνεχάρηκε όλους τους συντελεστές για την οργάνωση και πραγματοποίηση του πολύπλευρου προγράμματος από την Εκκλησία έως τη συνεστίαση.

Οι ευκαιρίες αυτές, τόνισε, μας βοηθούν να γνωριζόμαστε μεταξύ μας, να μην ξεχνιούνται οι χωριανοί, να γνωρίζονται μεταξύ τους τα παιδιά και τα εγγόνια τους. Διατρανώνουμε τη θέληση μας για ελεύθερη επιστροφή στη γενέτειρα γη μας. Δηλώνουμε ενωμένοι και αλληλέγγυοι μεταξύ μας.

Αναφέρθηκε με ενάργεια στο θαύμα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Περιέγραψε την αξία και τη δύναμη των Αγγελικών δυνάμεων, αλλά και στη χάρη της Παναγίας μας της Απαλαίστρας, η οποία εορτάζει την Υπαπαντή του Κυρίου.

Δεν παρέλειψε βλέποντας νέους, καθώς και νέα ζευγάρια πατέρες και μητέρες με τα παιδιά τους, να αναφερθεί στην αξία του γάμου και της οικογένειας, καθώς και της συνεργασίας όλων στο έργο που επιτελείται στη σχολική μονάδα, από το νηπιαγωγείο, το δημοτικό, το γυμνάσιο μέχρι το πανεπιστήμιο. Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και πρώτοι οι γονείς, πρέπει με διάκριση και αγάπη, σεβασμό και εμπιστοσύνη στους εκπαιδευτικούς μας να συμβάλουν αποτελεσματικά για το καλό των παιδιών, το μέλλον της πατρίδας. Δεν περισσεύει κανένας όλοι είναι απαραίτητοι στο έργο της παιδείας και της εκπαίδευσης στην πατρίδα μας.

Κλείνοντας, μας κάλεσε ο Επίσκοπος Μεσαορίας να επικαλούμαστε τη χάρη της Παναγίας μας και να ζητούμε να μάς σκεπάζει ο Θεός, δια των πτερύγων του Αρχαγγέλου Μιχαήλ της Πυργάς Μεσαορίας.

 

Σωτήρης Προδρόμου,

Πρόεδρος του Σωματείου Αρχάγγελος Πύργας Αμμοχώστου

Και Εκκλησιαστικός Επίτροπος

Print Friendly, PDF & Email

Share this post