Η όμορφη Κομοτηνή, πρωτεύουσα της Θράκης, υποδέχθηκε την Α.Μ. τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Γεώργιο για τις εκδηλώσεις των 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή

Η όμορφη Κομοτηνή, πρωτεύουσα της Θράκης, υποδέχθηκε την Α.Μ. τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Γεώργιο για τις εκδηλώσεις των 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή

Διακόνου Μιχαήλ Νικολάου

Η Ιερά Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής και ο Σύλλογος Κυπρίων Ροδόπης προσκάλεσε για τις εκδηλώσεις της μαύρης επετείου των πενήντα χρόνων από την τουρκική εισβολή και κατοχή της Κύπρου, τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ.κ. Γεώργιο.

Η Α.Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Γεώργιος, αποδεχόμενος την πρόσκληση, αφίχθη στην Κομοτηνή το απόγευμα της Παρασκευής, 27 Σεπτεμβρίου 2024, συνοδευόμενος από τον διάκονό του π. Μιχαήλ Νικολάου, για να συμμετάσχει στις εν λόγω εκδηλώσεις. Στις 6.30μ.μ. έγινε επίσημη υποδοχή του Μακαριωτάτου στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κομοτηνής, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονα, τον περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χριστόδουλο Τοψίδη, τον Δήμαρχο Κομοτηνής κ. Ιωάννη Γκαράν, τον κλήρο και τον λαό της πόλης. Ακολούθως, τελέστηκε Πανηγυρική Δοξολογία, χοροστατούντος της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Γεωργίου, στην παρουσία πολιτικών και στρατιωτικών αρχών της πόλης.

Τον Προκαθήμενο της Κυπριακής Εκκλησίας προσφώνησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, ο οποίος καλωσόρισε με εγκαρδιότητα τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου στην ακριτική Πρωτεύουσα της Θράκης, την όμορφη Κομοτηνή. Τον ευχαρίστησε για την αποδοχή της πρόσκλησης να τιμήσει με την παρουσία του τις όλες εκδηλώσεις και να επευλογήσει τον λαό της Κομοτηνής. Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην πόλη της Κομοτηνής, μια πόλη βγαλμένη από το αιώνιο πυρ, γεμάτη ιστορία αιώνων, που εμποτίζεται με μια μοναδική χαρμολύπη. Ένας τόπος με πλούσια πολιτισμική και πνευματική κληρονομιά. Οι κάτοικοί της χαρακτηρίζονται από μια πατρώα ευσέβεια και είναι ζυμωμένοι με την αγάπη προς την πατρίδα. Τέλος, ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε η σύντομη παραμονή του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Κύπρου στην πόλη της Κομοτηνής να αποβεί ιδιαίτερα σημαντική, ώστε να τονιστεί η ενότητα των αδελφών Ελλήνων και των Κυπρίων και να ακουστεί στα κέντρα των αποφάσεων η φωνή για τη δίκαιη αποκατάσταση της ειρήνης και της δικαιοσύνης στην Κύπρο. Κλείνοντας, ευχήθηκε ενίσχυση και καλλικαρπία στο πρωθιεραρχικό έργο του Αρχιεπισκόπου Κύπρου.

Τον Μακαριώτατο προσφώνησαν και ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χριστόδουλος Τοψίδης και ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Ιωάννης Γκαράν. Και οι δύο καλωσόρισαν τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου στην πόλη της Κομοτηνής, τονίζοντας παράλληλα το πνευματικό ανάστημα και τους μεγάλους αγώνες του Προκαθημένου της κατά Κύπρον Εκκλησίας. “Ο πλούσιος θεολογικός λόγος σας είναι πηγή έμπνευσης για όλους μας σε μια περίοδο που αντιμετωπίζουμε μεγάλες προκλήσεις”, είπε χαρακτηριστικά, απευθυνόμενος προς τον Αρχιεπίσκοπο, ο κ. Τοψίδης. Ενώ ο Δήμαρχος χαρακτήρισε τον Κύπρου Γεώργιο ως ένα σπουδαίο ιεράρχη με πνευματική ακτινοβολία που με το ήθος του διαφυλάσσει αιώνιες αξίες της Ορθοδοξίας και λαμπρύνει τόσο τον τόπο του, όσο και τον δικό μας με την εδώ παρουσία του, η οποία όπως δήλωσε ο κ. Γκαράν “αποτελεί ξεχωριστή τιμή για τον Δήμο μας και την ευρύτερη περιοχή”.

Στη συνέχεια, αντιφώνησε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Γεώργιος, με έντονο το αίσθημα της φιλοπατρίας και της αγωνιστικότητας, προβάλλοντας στο πολυπληθές εκκλησίασμα και στην πολιτική, πνευματική και στρατιωτική ηγεσία του τόπου, το φλέγον εθνικό ζήτημα της Κύπρου και την επιτακτική ανάγκη να μην λησμονηθεί. Ανέφερε συγκεκριμένα: «Σήμερα η Κύπρος υφίσταται τη μεγαλύτερη ταλαιπωρία και βρίσκεται αντιμέτωπη με τον σοβαρότερο κίνδυνο που συνάντησε ποτέ: τον κίνδυνο του εκτουρκισμού». Παρακολουθώντας τα γεγονότα, δεν είναι δύσκολο πια σε κανένα, να διακρίνει τον τελικό και αμετάθετο στόχο της Τουρκίας που είναι η κατάληψη και τουρκοποίηση ολόκληρης της Κύπρου. Αυτό τον στόχο, όπως τόνισε, επιδιώκει να υλοποιήσει με τρεις τρόπους, τους οποίους και ανέλυσε. α)Μια ενδιάμεση νόθα λύση του Κυπριακού, β) τον εποικισμό και γ) τον εκφοβισμό. Τέλος, ο Μακαριώτατος, κάλεσε όλους σε εθνική και πνευματική ανάνηψη. Και μεταξύ άλλων, κλείνοντας τον λόγο του είπε: «Στην Κύπρο διακυβεύεται σήμερα η ακεραιότητα του Ελληνισμού. Αν, μη γένοιτο, πέσει η Κύπρος, θα αρχίσει η αποδόμηση της Ελλάδος. Θα ακολουθήσει το Αιγαίο, η Θράκη, η Μακεδονία. Δεν βρισκόμαστε στο παρά πέντε της εθνικής καταστροφής. Ψηλαφούμε ήδη την Τουρκοποίηση της Κύπρου. Ας το καταλάβουμε πλήρως: Το χρέος της γενιάς μας, όλων των Ελλήνων, είναι τεράστιο. Αντέχουμε στη σκέψη ότι η Ιστορία είναι δυνατόν να μας χαρακτηρίσει, μελλοντικά, ως ανεπαρκείς στην περιφρούρηση της πατρίδας μας;

Σας ευχαριστώ και πάλι για τις εκδηλώσεις της αγάπης σας προς την Κύπρο και σας παρακαλώ όπως εντείνετε τις προσευχές σας στον Θεό και την παρέμβασή σας σε ανθρώπους που βρίσκονται κοντά σε κέντρα λήψης αποφάσεων, για την απελευθέρωση της Κύπρου».

Μετά το πέρας της Δοξολογίας πραγματοποιήθηκε Επιμνημόσυνη Δέηση υπέρ των υπό των Τούρκων αναιρεθέντων Κυπρίων ηρώων κατά την τουρκική εισβολή του 1974.

Στη συνέχεια, στις 7.30μ.μ., ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου, παρέστη στην εκδήλωση «Ύμνος και Θρήνος για την Κύπρο» του Συλλόγου Κυπρίων Ροδόπης, για τα πενήντα χρόνια από την εθνική τραγωδία της μεγαλονήσου. Στην ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε για άλλη μια φορά την αγωνία του για την έκβαση του εθνικού προβλήματος και για τον κίνδυνο που διατρέχει η Κύπρος σήμερα και την τύχη του τόπου.

Το πρωί, του Σαββάτου, 28 Σεπτεμβρίου 2024, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, μετέβη στο Δημαρχείο Κομοτηνής. Εκεί τον υποδέχθηκε ο Δήμαρχος της πόλης κ. Ιωάννης Γκαράνης. Μετά από συνομιλία που είχαν και ανταλλαγή απόψεων, έγινε ανταλλαγή δώρων και ενθυμίων της επισκέψεως. Ακολούθως, ο Μακαριώτατος, επισκέφθηκε τον αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης κ. Εμμανουήλ Ταπατζάν. Ευχαριστώντας τον, ο Μακαριώτατος, για την υποδοχή και τη φιλοξενία του, τού πρόσφερε αναμνηστικό δώρο για την επίσκεψή του.

Στη συνέχεια, ο Αρχιεπίσκοπος, συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής, επισκέφθηκε την Ιερά Μονή Παναγίας Βαθυρρύακος. Η Ηγουμένη Μαριάμ μοναχή και η μικρή αδελφότητα υποδέχθηκαν με μεγάλη χαρά τον Μακαριώτατο, ζητώντας την ευλογία του. Έπειτα, η Ηγουμένη ξενάγησε τον Μακαριώτατο στους χώρους του μοναστηριού. Ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε την αδελφότητα για τη θερμή υποδοχή και επέδωσε για ευλογία μια ασημένια παράσταση με το πρώτο κήρυγμα των Αποστόλων στην Κύπρο.

Το μεσημέρι του Σαββάτου ο Σύλλογος Κυπρίων Νομού Ροδόπης παρέθεσε γεύμα προς τιμή του Μακαριώτατου Αρχιεπισκόπου Κύπρου Γεωργίου. Το απόγευμα, ο Μακαριώτατος, θα αναχωρήσει για την Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης για να παραστεί στις εκεί εκδηλώσεις.

Print Friendly, PDF & Email

Share this post