Οι εκτοπισμένοι της κοινότητας Γενάγρων τέλεσαν Μνημόσυνα των προγόνων τους (6 Οκτωβρίου 2024)

Οι εκτοπισμένοι της κοινότητας Γενάγρων τέλεσαν Μνημόσυνα των προγόνων τους (6 Οκτωβρίου 2024)

Την Κυριακή, 6 Οκτωβρίου 2024, οι εκτοπισμένοι της κοινότητας Γενάγρων συνάχθηκαν στον Ιερό Ναό Αγίου Ελευθερίου, στον Συνοικισμό Τσακκιλερού, Λάρνακα, για να συμμετάσχουν στην Θεία Λειτουργία και να τελέσουν ιερά Μνημόσυνα όλων των προγόνων τους.

Του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, κατόπιν ευλογίας του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Κιτίου κ. Νεκταρίου, τον οποίον πλαισίωσαν ο Πρωτοπρεσβύτερος Μαρίνος Κωνσταντίνου και ο Διάκονος π. Ανδρέας Ματέι.

Ο Θεοφιλέστατος στο κήρυγμα του θείου λόγου αναφέρθηκε στην απέραντη ευσπλαχνία του Κυρίου προς τον κάθε πονεμένο άνθρωπο: «καὶ ἰδὼν αὐτὴν ὁ Κύριος ἐσπλαγχνίσθη ἐπ’ αὐτῇ καὶ εἶπεν αὐτῇ· Μὴ κλαῖε» (Λκ. ζ΄ 13). Ο Χριστός στη σημερινή ευαγγελική περικοπή μάς διδάσκει ότι η θλίψη και ο πόνος αυτού του πεπερασμένου βίου δεν πρέπει να επισκιάζουν την χαρά που φέρνει η Ανάσταση και η νίκη της Ζωής επί του θανάτου. Προϋπόθεση αυτής της αιώνιας χαράς και της ανάστασης προς την αιώνια ζωή (Ιν. ε΄ 29) είναι η εγγύτητά μας προς τον Ζωοδότα Χριστό, τηρώντας τις εντολές Του.

Τέλος, ο Θεοφιλέστατος, αναφερόμενος στους πρόσφυγες της κοινότητας Γενάγρων, τους συνεχάρη για τη συνεργασία που έχουν και για την οργάνωση των συγχωριανών τους ώστε να δίνεται η ευκαιρία συναναστροφής και διατήρησης της μνήμης και της νοσταλγίας της πατρώας γης. Αυτή την αγάπη για την γη των πατέρων έχουν ιερό καθήκον να την μεταφέρουν στα παιδιά και τα εγγόνια τους.

Μετέφερε τις ευχές και ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Γεωργίου προς όλους τους εκτοπισμένους αδελφούς μας.

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε Δέηση υπέρ υγείας πάντων των Γεναγριτών και της επιστροφής στη γενέτειρα γη σε συνθήκες ελευθερίας και δικαιοσύνης. Στο τέλος της ακολουθίας τελέστηκαν Μνημόσυνα των κληρικών και λαϊκών της κοινότητας.

 

Διάκονος Ανδρέας Ματέι
Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας

 

Print Friendly, PDF & Email

Share this post