Εκδήλωση μνήμης και τιμής για τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Μακάριο Γ΄, πρώτο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας (22 Ιανουαρίου 2025, Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄)

Εκδήλωση μνήμης και τιμής για τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Μακάριο Γ΄, πρώτο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας (22 Ιανουαρίου 2025, Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2025, διοργανώθηκε, στο Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄, η καθιερωμένη εκδήλωση μνήμης και τιμής για τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Μακάριο Γ΄, πρώτο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το παρών έδωσαν η Α.Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Γεώργιος, ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Γιάννης Παναγιώτου, εκκλησιαστικοί, πολιτικοί και πολιτειακοί αξιωματούχοι, συγγενείς, συνεργάτες και φίλοι του αείμνηστου Εθνάρχη, αξιωματικοί και υπαξιωματικοί της Εθνικής Φρουράς, της ΕΛΔΥΚ και της Αστυνομίας, κληρικοί και πλήθος κόσμου.

Καλωσορίζοντας το κοινό, ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος κ. Χρίστος Κουκλιώτης, τόνισε τον ρόλο του Μακαρίου στη διαμόρφωση της πορείας της Κύπρου.

Στο πλαίσιο του χαιρετισμού του, ο Μακαριώτατος ανέδειξε τις αρετές του «ανεπανάληπτου Ηγέτη μας» καθώς και τη σημασία του ως «μέτρου με το οποίο θα μετρούμε την εθνική αλλά και την απλή ανθρώπινη αξιοπρέπειά μας» και ως κεντρίσματος για αγώνα. «Τιμώντας σήμερα τη μνήμη του Εθνάρχη Μακαρίου […] παίρνουμε προσανατολισμό πορείας και επαναβεβαιώνουμε τη θέλησή μας για συνέχιση της δικής του εθνικής γραμμής, που στόχευε στην κατοχύρωση της παραμονής μας, σε συνθήκες ασφαλείας και ελευθερίας, στη γη των πατέρων μας», τόνισε, χαρακτηριστικά.

Λαμβάνοντας τον λόγο, για τον δικό του χαιρετισμό, ο κ. Παναγιώτου, εξήρε τη μοναδικότητα της προσωπικότητας και της διαδρομής του Εθνάρχη Μακαρίου, με ιδιαίτερη μνεία στη συμβολή του στους αγώνες, καταρχάς για την αποτίναξη του βρετανικού ζυγού, ακολούθως, για τη στερέωση της Κυπριακής Δημοκρατίας και, μετά την Τουρκική Εισβολή, για την απελευθέρωση και την επανένωση της πατρίδας μας. Τέλος, καυτηρίασε, τεκμηριωμένα, την αποδομητική, αντιμακαριακή κριτική και τα κίνητρά της.

Κεντρικός ομιλητής της βραδιάς, ο κ. Νέαρχος Νεάρχου, ερευνητής, συγγραφέας και μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄, ανέπτυξε το θέμα «Μακάριος, ο εθνικός βάρδος της Κύπρου». Καταρχάς, ο κ. Νεάρχου ανέδειξε το μεγαλείο του Μακαρίου και το δυσαναπλήρωτο κενό που άφησε με τον θάνατό του. Ακολούθως, προέβη σε μία κατατοπιστική παρουσίαση της 64ετούς πορείας του Μακαρίου, τονίζοντας την αφειδώλευτη προσφορά του στην Εκκλησία και την πατρίδα. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις προσπάθειες «για κατακρήμνιση του έργου και της προσφοράς του Μακαρίου, από ανθρώπους κινούμενους, είτε από προσωπικά ελατήρια, αλλά και συμπλέγματα» και, με συγκεκριμένα παραδείγματα κατέδειξε την κενότητα των επιχειρημάτων τους. Τέλος, τόνισε την επικαιρότητα του Μακαρίου, σήμερα, που ο αγώνας για τη δικαίωση της Κύπρου απαιτεί σήμερα νέους σκυταλοδρόμους με το δικό του όραμα και το δικό του παράδειγμα δράσης.

Ακολούθως, εψάλησαν Ύμνοι από τον Χορό Ιεροψαλτών της Εκκλησίας της Κύπρου «Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός». Συγκεκριμένα εψάλησαν:

  • Το Απολυτίκιο και της εορτής του Οσίου Μακαρίου του Αιγυπτίου,
  • Το Δοξαστικό των Αποστίχων του εσπερινού της εορτής του Οσίου Μακαρίου του Αιγυπτίου,
  • Το Δοξαστικό Αίνων Πάντων των εν Κύπρω διαλαμψάντων αγίων, και
  • Μεγαλυνάρια και τροπάρια 9ης Ωδής της εορτής της Υπαπαντής.

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με την Εθνικό μας Ύμνο, όπου χορός και κοινό έσμιξαν τις φωνές τους σε μία κατανυκτική ατμόσφαιρα, με συναίσθηση της κοινής ευθύνης για μία Κύπρο ελεύθερη, κυρίαρχη, ενιαία και δημοκρατική, όπως ο εθνικός μας βάρδος την οραματίστηκε.

Δρ Σωτηρούλα Βασιλείου

Επιστημονική Λειτουργός Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄

https://fb.watch/xmYK8yvij4/

Print Friendly, PDF & Email

Share this post