Μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Θεράποντος, Επισκόπου Κύπρου (14 Μαΐου)

Μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Θεράποντος, Επισκόπου Κύπρου (14 Μαΐου)

Χριστός Ανέστη!

Σήμερα η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Θεράποντος και του Αγίου Νεομάρτυρος Ιωάννου του χρυσοχόου, οποίος καταγόταν από τη Βουλγαρία.

Ο Άγιος Θεράπων καταγόταν από ευγενείς και ευσεβείς γονείς. Καταφρόνησε όλες τις ανάγκες της ζωής και επιδόθηκε στη μελέτη της Ιερής Παράδοσης, όπως βιώνεται μέσα στην Εκκλησία.

Λάμπρυνε το αρχιερατικό αξίωμα διακονίας, έγινε διδάσκαλος της Ορθοδοξίας και υπήρξε ακριβής και διακριτικός στο λόγο του.

Αργότερα πήγε στα Ιεροσόλυμα, όπου με τη σοφία του και τις διάφορες αγαθοεργίες του ωφέλησε πολλούς ανθρώπους. Κατόπιν, ασκήτευσε στη νήσο μας και αναδείχθηκε επίσκοπος Κιτίου. Εκτός από επίσκοπος ήταν και ο Ανάργυρος ιατρός του Νησιού.

Κατά τη διάρκεια της επιδρομής των Αράβων στην Κύπρο, συνελήφθη και αποκεφαλίστηκε μπροστά στην Αγία Τράπεζα την ώρα που λειτουργούσε. Το σώμα του Ιερομάρτυρα Θεράποντος κηδεύτηκε από τους πιστούς, στο σημείο όπου χτίστηκε ο πρώτος ναός του.

Αργότερα, το ιερό του λείψανο μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί οικοδομήθηκε ναός προς τιμή του. Ακόμη και ολόκληρο προάστιο στην Πόλη, που κατά την παράδοση ονομάζεται μέχρι σήμερα Θεραπιά προς τιμή του Αγίου Θεράποντος.

Ναός του Αγίου Θεράποντος υπάρχει στην κατεχόμενη κοινότητα της Αγγαστίνας της Μεσαορίας. Οι εκτοπισμένοι εορτάζουν και τον τιμώμενο σήμερα Άγιο Ιεράρχη και τον Όσιο Θεράποντα, ο οποίος ασκήτευσε στην περιοχή και η μνήμη του τιμάται στις 14 Οκτωβρίου. Προσευχή όλων μας σύντομα να αποκατασταθεί και να λειτουργηθεί ο βουβός ναός του.

Χριστός Ανέστη! Αληθώς Ανέστη ο Κύριος!

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post