Ο Εσπερινός της Αποκαθηλώσεως στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννου στη Λευκωσία

Ο Εσπερινός της Αποκαθηλώσεως στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννου στη Λευκωσία

Μέσα σε κατανυκτική ατμόσφαιρα, το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής, 6 Απριλίου 2018, σύμφωνα με το τυπικό της Ορθοδόξου Εκκλησίας, τελέστηκε η Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών και του Εσπερινού της Αποκαθηλώσεως στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννου του Ευαγγελιστού στη Λευκωσία, της οποίας προεξήρχε ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, πλαισιωμένος από τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου, Αρχιμανδρίτη Γρηγόριο Μουσουρούλη  και τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Δημήτριο Δημοσθένους.

Στο τέλος του Ευαγγελίου του Εσπερινού ο Ευαγγελιστής Ματθαίος περιγράφει την αποκαθήλωση του Χριστού από τον Ιωσήφ της Αριμαθαίας, την τύλιξη του Σώματός Του σε καθαρό σεντόνι και την τοποθέτησή του σε καινούργιο τάφο, το οποίο είχε σκαλίσει στο βράχο. Σε αυτό το σημείο οι ιερείς κατέβασαν τον Εσταυρωμένο από το Σταυρό και τον τοποθέτησαν πάνω στην Αγία Τράπεζα. Ακολούθως, ενώ ο χορός έψαλλε «Ὅτε ἐκ τοῦ ξύλου σε νεκρόν, ὁ Ἀριμαθαίος καθεῖλε, τὴν τῶν ἁπάντων ζωήν, σμύρνῃ καὶ σινδόνι σε Χριστὲ ἐκήδευσε, καὶ τῷ πόθῳ ἠπείγετο, καρδία, καὶ χείλη, σῶμα τὸ ἀκήρατον, σοῦ περιπτύξασθαι, ὅμως συστελλόμενος φόβῳ, χαίρων ἀνεβόα σοι· Δόξα, τῇ συγκαταβάσει σου Φιλάνθρωπε» και τα υπόλοιπα απόστιχα, ο Θεοφιλέστατος και οι ιερείς πήραν τον Επιτάφιο, τον οποίον λιτάνευσαν πέριξ του Καθεδρικού Ιερού Ναού. Τέλος, ερχόμενοι στο μέσον του ναού, τοποθέτησαν τον Επιτάφιο στο ευτρεπισμένο Κουβούκλιο, τον ράντισαν και έβαλαν από πάνω του εύοσμα άνθη.   

Στο τέλος, του Εσπερινού ο Θεοφιλέστατος ευχήθηκε σε όλο το εκκλησίασμα όπως αυτές οι μέρες χαρμολύπης να φέρουν πνευματικούς καρπούς και να αξιωθούμε να προσκυνήσουμε και την Αγία Ανάσταση του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.  

Γραφείο Ενημέρωσεως και Επικοινωνίας της Εκκλησίας της Κύπρου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post