«Εἰ ὁ κόσμος ὑμᾶς μισεῖ, γινώσκετε ὅτι ἐμὲ πρῶτον ὑμῶν μεμίσηκεν … εἰ ἐμὲ ἐδίωξαν, καὶ ὑμᾶς διώξουσιν» (9-10 Φεβρουαρίου 2021)

«Εἰ ὁ κόσμος ὑμᾶς μισεῖ, γινώσκετε ὅτι ἐμὲ πρῶτον ὑμῶν μεμίσηκεν … εἰ ἐμὲ ἐδίωξαν, καὶ ὑμᾶς διώξουσιν» (9-10 Φεβρουαρίου 2021)

Οι εκτοπισμένοι του Νέου Χωριού Κυθρέας εόρτασαν και φέτος στην προσφυγιά τη μνήμη του πολιούχου Αγίου Χαραλάμπους, τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα του Υπουργείου Υγείας.

Την Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου 2021, τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός και την Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου 2021, ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Χαραλάμπους Νέου Χωριού Κυθρέας, στην Αγλαντζιά. Των ιερών ακολουθιών προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, τον οποίον πλαισίωσαν οι Πρωτοπρεσβύτεροι π. Διομήδης Κωνσταντίνου και π. Θωμάς Κωστή, ο Πρεσβ. π. Γεώργιος Κούλας και ο Διάκονος π. Ανδρέας Ματέι.

Κατά τη διάρκεια του Εσπερινού ο Θεοφιλέστατος στο κήρυγμα του θείου λόγου επισήμανε ότι οι δοκιμασίες που βίωσε και βιώνει ο τόπος μας, όπως για παράδειγμα η συνεχιζόμενη κατοχή από το 1974 της μισής μας πατρίδας και βέβαια η πανδημία την οποία ζούμε εδώ και ένα χρόνο, έρχονται να μας διδάξουν να αγαπούμε περισσότερο, να καταδεχόμαστε και να εκτιμούμε την κάθε στιγμή ως ευκαιρία για περισσότερη προσευχή και μεταμέλεια. Όλες οι δοκιμασίες είναι έξοχες ευκαιρίες για εσωτερική αξιολόγηση και αποτίμηση του εαυτού μας. Δεν υπάρχει εποχή που να μην έχει τις στερήσεις και τις δοκιμασίες της. Σε μας εναπόκειται το πώς και πόσο θα αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που μας δίνονται για να υπερβούμε τις ανθρώπινες αδυναμίες και ακαταστασίες. Έχουμε παράδειγμα προς μίμηση τον τιμώμενο Άγιο Χαράλαμπο, ο οποίος ήταν και αυτός άνθρωπος με αδυναμίες σαν εμάς. Αλλά του δόθηκε η ευκαιρία, μια συγκεκριμένη στιγμή, να υπερβεί τα ανθρώπινα. Όταν του ζητήθηκε να θυσιάσει στα είδωλα, εκείνος έμεινε σταθερός στην πίστη του, έχοντας επίγνωση ότι η επιλογή του θα του έφερνε το μαρτύριο.

Ακολούθως, ο Επίσκοπος Μεσαορίας ανέφερε ότι εμείς σήμερα στην πατρίδα μας δεν ζούμε το μαρτύριο του αίματος, όπως το ζουν άλλοι αδελφοί μας στον κόσμο, οι οποίοι δίνουν το αίμα τους για την πίστη τους. Εμείς ζούμε το καθημερινό μαρτύριο της συνειδήσεως. Γι’ αυτό στην Εκκλησία προσευχόμαστε συχνά ψάλλοντας: «τὸ ἔλεός σου, Κύριε, καταδιώξει με πάσας τὰς ἡμέρας της ζωῆς μου», επειδή έχουμε επίγνωση ότι η σωτηρία της ψυχής είναι ένα αγώνισμα μεγάλο. Μόνο με τη δύναμη του Θεού ο άνθρωπος μπορεί να ξεπεράσει τις δοκιμασίες αυτού του κόσμου. Η ελπίδα μας είναι στον Εσταυρωμένο και Αναστημένο Χριστό. Αυτός είναι που έδινε θάρρος και δύναμη στον Άγιο Χαράλαμπο και στα νέφη των μαρτύρων της Εκκλησίας μας. Είναι μακάριος ο άνθρωπος που αγωνίζεται να μείνει σταθερός και τα έργα του είναι φωτεινά και αληθινά μέσα στον κόσμο.

Τέλος, ο Θεοφιλέστατος ευχαρίστησε όλους τους κληρικούς, δημάρχους, κοινοτάρχες, εκκλησιαστικούς επιτρόπους και όλους τους συνεργάτες για τη συνεργασία στο όλο έργο που έγινε, με ταπείνωση και σιωπή, για τη συντήρηση των ιερών ναών της κατεχόμενης αρχιεπισκοπικής περιφέρειας.

Στο τέλος του Εσπερινού, πραγματοποιήθηκε λιτάνευση της ιερής εικόνας του Αγίου Χαραλάμπους πέριξ του Ιερού Ναού.

Στο κήρυγμα της Θείας Λειτουργίας, ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, με αφορμή το ευαγγελικό ανάγνωσμα, εξήγησε τις τρεις έννοιες που έχει η λέξη «κόσμος» μέσα στην Εκκλησία. Πρώτη ερμηνεία είναι ολόκληρη η δημιουργία. Η δεύτερη ερμηνεία αναφέρεται σε ολόκληρο το ανθρώπινο γένος. Τέλος, η τρίτη ερμηνεία έχει να κάνει με το κοσμικό φρόνημα, δηλαδή την υπακοή στον Αντικείμενο και όχι στο Θεό, με αποτέλεσμα την αποστασιοποίησή μας από Αυτόν και από τους συνανθρώπους μας.

Το σημερινό ευαγγέλιο μάς διαβεβαιώνει ότι όσοι ακολουθούν το δρόμο της πίστεως στον Κύριό μας Ιησού Χριστό, θα πρέπει να είναι έτοιμοι να υποφέρουν τις συκοφαντίες και τις αδικίες αυτού του κόσμου: «Εἰ ὁ κόσμος ὑμᾶς μισεῖ, γινώσκετε ὅτι ἐμὲ πρῶτον ὑμῶν μεμίσηκεν» (Ιωαν. ιε΄ 18). Ακριβώς, επειδή ο δούλος «οὐκ ἔστι μείζων τοῦ κυρίου αὐτοῦ» (Ιωαν. ιε΄ 20), ο χριστιανός ανά πάσα στιγμή πρέπει να είναι σε ετοιμότητα να αντέξει με σταθερότητα τις δοκιμασίες αυτού του μάταιου κόσμου, όπως ο Κύριός μας υπέμεινε εμπτυσμούς, κολαφισμούς, σταυρό και θάνατο για τη σωτηρία ολόκληρου του κόσμου.

Τέλος, ο Θεοφιλέστατος ευχήθηκε, με τις πρεσβείες του Αγίου Ιερομάρτυρα Χαραλάμπους, να μας αξιώσει ο Θεός να γυρίσουμε πίσω στα πατρικά μας εδάφη σε συνθήκες ελευθερίας και δικαιοσύνης.

Κείμενο: Διακ. Ανδρέας Ματέι
Φωτογραφίες: Ανδρέας Κοσιάρης

Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας

*****************************************************

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Εορτασμός του Αγίου Χαραλάμπους από τους εκτοπισμένους του Νέου Χωριού Κυθρέας (9-10 Φεβρουαρίου 2021)

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή ανακοινώνει ότι η Εκκλ. Επιτροπή Αγίου Χαραλάμπους Νέου Χωριού Κυθρέας, σε συνεργασία με την Εκκλ. Επιτροπή του Παρεκκλησίου Αγίου Χαραλάμπους Νέου Χωριού Κυθρέας στην Αγλαντζιά, το Κοινοτικό Συμβούλιο και όλα τα οργανωμένα σύνολα της κατεχόμενης κοινότητας εορτάζουν τον Άγιο Χαράλαμπο και μαζί τον Άγιο Μεγαλομάρτυρα Θεόδωρο τον Στατηλάτη, σύμφωνα πάντα με τα Πρωτόκολλα του Υπουργείου Υγείας λόγω της πανδημίας.

Την Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου 2021, στις 4.30 το απόγευμα θα τελεστεί, στο Παρεκκλήσιο του Αγίου Χαραλάμπους Νέου Χωριού Κυθρέας στην Αγλαντζιά, Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου.

Το πρωί της Τετάρτης, 10 Φεβρουαρίου 2021, θα τελεστεί Όρθρος και Θεία Λειτουργία στον ίδιο πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό.

Υπενθυμίζουμε ότι ο μεγάλος Ναός της κοινότητας Νέου Χωριού Κυθρέας είναι ο Άγιος Χαράλαμπος. Επίσης, εκτός από τον παλαιό Ναό του Αγίου Νικολάου, ο οποίος μετά το 1571 μετετράπηκε σε μουσουλμανικό τέμενος και το Ναό του Τιμίου Προδρόμου, υπάρχει νότια προς την κοινότητα Μιάς Μηλιάς το εξωκκλήσι του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Θεοδώρου του Στρατηλάτου.

Όσοι επιθυμούν να ετοιμάσουν εορτές και άρτους, μπορούν να επικοινωνούν με τον Εκκλησιαστικό Επίτροπο κ. Θεόδωρο Μεϊβατζή, τηλ. 99631145.

 

Από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου για την Εκκλησιαστική Επιτροπή Αγίου Χαραλάμπους Νέου Χωριού Κυθρέας
28 Ιανουαρίου 2021.

Print Friendly, PDF & Email

Share this post