«Οσάκις γαρ αν εσθίητε τον άρτον τούτον και το ποτήριον τούτο πίνητε, τον θάνατόν του Κυρίου καταγγέλλετε, άχρις ου αν έλθη» (Α΄ Κορινθ. ια΄, 26)

«Οσάκις γαρ αν εσθίητε τον άρτον τούτον και το ποτήριον τούτο πίνητε, τον θάνατόν του Κυρίου καταγγέλλετε, άχρις ου αν έλθη» (Α΄ Κορινθ. ια΄, 26)

Χριστόδουλου Γ. Παχουλίδη

Τέσσερα συνταρακτικά γεγονότα συντελέσθηκαν την Αγία και Μεγάλη Πέμπτη, τα οποία οι Άγιοι της Εκκλησίας Πατέρες και Διδάσκαλοι καθόρισαν και παρέδωσαν σε μας από τα Ιερά Ευαγγέλια και τη διδασκαλία των θεοκηρύκων Αποστόλων.

Πρώτο: Ο Κύριος πλένει τα σκονισμένα από την οδοιπορία πόδια των μαθητών Του, λίγο πριν από το τελευταίο δείπνο μαζί τους, για να τους διδάξει τη μεγάλη αρετή της ταπεινοφροσύνης και της αγάπης και μέσον αυτών σε όλους τους χριστιανούς, όλων των εποχών. Διδάσκει αυτούς ο Κύριος και τους λέγει: «Εάν εγώ, ο Διδάσκαλός, αλλά και Κύριος και Θεός σας, ταπεινώθηκα ώστε να πλύνω τα πόδια σας, και σεις, οι μαθητές και απόστολοί μου, πρέπει μεταξύ σας, να υπηρετείτε ο ένας τον άλλο με προθυμία, ταπεινοφροσύνη και αγάπη. Εάν καταλαβαίνετε αυτά που σας είπα και τα εφαρμόζετε, θα είστε μακάριοι» (Ιω. ιγ΄, 12-17).

Δεύτερο: Κατά το τελευταίο δείπνο, τον Μυστικό Δείπνο, παραδίδει στους μαθητές του, και μέσον αυτών προς όλους μας, το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, για να το επιτελούμε αδιάλειπτα μέχρι της Δευτέρας Αυτού Παρουσίας. «Οσάκις γάρ αν εσθίητε τον άρτον τούτον και το ποτήριον τούτο πίνητε, τον θάνατόν του Κυρίου καταγγέλλετε, άχρις ου αν έλθη» (Α΄ Κορινθ. ια΄, 26).

Τρίτο: Την προσευχή του Κυρίου προς τον Πατέρα Του, για να μας διδάξει την υπακοή στο θέλημα του Θεού. «Πάτερ μου, ει δυνατόν εστί, απελθέτω απ’ εμού το ποτήριον τούτο∙ πλην ουχ ως εγώ θέλω, αλλ’ ως συ θέλεις» (Ματθ. κστ΄, 39).

Τέταρτο: Την επαίσχυντη προδοσία του Ιούδα, ο οποίος από μαθητής του Κυρίου, από φιλαργυρία κινούμενος, εγκατέλειψε το Διδάσκαλο και Θεό του και Τον πρόδωσε αντί τριάκοντα αργυρίων. Εγκατέλειψε το Χριστό και έκανε νέο φίλο, το διάβολο. Έμεινε αμετανόητος και κληρονόμησε την αιώνια κόλαση.

Καλούμαστε με θερμή πίστη και ευλάβεια να παρακολουθήσουμε τα Άγια Πάθη του Κυρίου, να συμμετάσχουμε στο Δείπνο της Ζωής. Να προσέλθουμε με μετάνοια, εξομολόγηση και ταπείνωση, στο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. Να μείνουμε για πάντα κοντά στο Χριστό, ώστε κατά τη Δευτέρα Αυτού Παρουσία να μας τοποθετήσει «εν τοις δεξιοίς Αυτού».

 

Πρώτη δημοσίευση στην ιστοσελίδα: 28.04.2021

Print Friendly, PDF & Email

Share this post